Posts

Showing posts from December 19, 2016

CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES

Image
CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
Hari ini akak menunjukkan cara membuat brownies langkah demi langkah mengunakan resepi kak Azlita Aziz mudah dan cepat. Ini adalah versi copy dan paste. Tapi Kak Z ubah sedikit untuk citarasa anak-anak. Diorang suka coklat. 

Bahan A

250 gm butter  - potong kecil
500 gm coklat masakan -  potong kecil

Cara:-

Mula-mula kita perlu cairkan dahulu butter dan coklat masakan.Bahan-bahan ini perlu di cairkan menggunakan kaedah double boiler.Atau boleh juga dicairkan  dalam microwave anggaran masa 30 saat, Kemudian keluarkan dan kacau hingga adunan cair dan licin.Biarkan ia sejuk sebentar
Bahan B

90 gm tepung
50 gm serbuk koko
100 gm kekacang ~ di panggang dahulu

Cara:-

Ayak tepung bersama serbuk koko.Kacang di panggang dahulu. Kalau masukkan dalam oven bakar pada suhu 170 selama 15~20 minitKemudian campurkan kekacang dalam adunan tepung dan koko yang telah di ayak.* kekacang terpulang pada citarasa nak letak boleh tak letak pun boleh.

Bahan C

5 biji telur ~ saiz A
1 s…

BLUEBERRY CHEESE CUP CAKE

Image
Blueberry cheese cup cake
Anak kawan Kak z hendak bertunang esok. Malas pulak hendak keluar cari bahan untuk buat coklat kek. Buka peti sejuk tinjau apa yang ada. Bahan yang ada ada perfect untuk buat cheese cupcake. Keluar semua bahan biarkan lembut dalam setengah jam. 
Sambil tu Kak Z boleh tengok si adik lawan chess dengan Haris. tergelak pula tengok sebab adik memang abang kalah. Haris kata dia bagi chance kat adik. Hakikatnya adik dia terror main. Next entri Kak Z cerita macam mana dia boleh terror.
Bila bahan sudah lembut. Kita start godek. Tak sampai sejam cupcake siap. Kawan Kak Z mesti suka. Pengemar cheese cake. Siaplah puji aku sampai gunung Kinabalu. Apa pun sedap. Resepi ini adalah resepi lama yang Kak Z olahkan semula. Jom buat..

BAHAN-BAHAN UNTUK BLUEBERRY CHEESE CUPCAKE
Bahan:- 250gm cream cheese - akak guna tartura 125gm gula castor 100gm butter -nak guna selain anchor pun boleh 3 biji telur 1 pek oreo 1/2 sudu teh esen vanilla Blueberry fruit filling Cup  secukupnya