19 December 2016

CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES


CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES

Hari ini akak menunjukkan cara membuat brownies langkah demi langkah mengunakan resepi kak Azlita Aziz mudah dan cepat. Ini adalah versi copy dan paste. Tapi Kak Z ubah sedikit untuk citarasa anak-anak. Diorang suka coklat. 


Bahan A

250 gm butter  - potong kecil
500 gm coklat masakan -  potong kecil

Cara:-

  1. Mula-mula kita perlu cairkan dahulu butter dan coklat masakan.
  2. Bahan-bahan ini perlu di cairkan menggunakan kaedah double boiler.
  3. Atau boleh juga dicairkan  dalam microwave anggaran masa 30 saat, 
  4. Kemudian keluarkan dan kacau hingga adunan cair dan licin.
  5. Biarkan ia sejuk sebentar

Bahan B

90 gm tepung
50 gm serbuk koko
100 gm kekacang ~ di panggang dahulu

Cara:-

  1. Ayak tepung bersama serbuk koko.
  2. Kacang di panggang dahulu. Kalau masukkan dalam oven bakar pada suhu 170 selama 15~20 minit
  3. Kemudian campurkan kekacang dalam adunan tepung dan koko yang telah di ayak.
  4. * kekacang terpulang pada citarasa nak letak boleh tak letak pun boleh.


Bahan C

5 biji telur ~ saiz A
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar coklat emulco
290 gm gula perang

Cara:-


  1. Panaskan oven pada suhu 160 C.
  2. Sediakan loyang bersaiz 9X12 inc. 
  3. Sapukan loyang dengan sedikit butter.
  4. Alas dasar loyang dengan kertas minyak.
  5. Dalam bekas, pukul telur, esen vanilla, coklat emulco dan gula perang dengan menggunakan whisk hingga gula larut.
  6. Kemudian tuangkan adunan coklat dan butter kedalam adunan telur tadi.
  7. Kacau rata.
  8. Dengan kadar segera tuangkan adunan tepung ke dalam adunan.
  9. Kacau adunan dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik dengan cepat.
  • proses ini hendaklah dilakukan dengan cepat kerana adunan coklat yang bercampur dengan adunan telur cepat likat dan akan menyukarkan proses untuk meratakan tepung.
  • Jangan terlebih pukul adunan, cukup sekadar ia rata dan bersatu.

  1. Tuangkan adunan ke dalam loyang. dan ratakan.
  2. Bakar adunan pada suhu 160C selama 45 minit atau sehingga adunan masak dengan sempurna.
  3. Setelah masak keluarkan dari oven. Rehatkan atau biarkan ia sejuk anggaran 10 minit.
  4. Potonglah brownies kepada kepingan.
  5. * Permukaan brownies akan mengeras bila ia sejuk, oleh itu di nasihatkan untuk memotong brownies dengan segera.


Mula-mula kita perlu cairkan dahulu butter dan coklat masakan.



Bahan-bahan ini perlu di cairkan menggunakan kaedah double boiler.


 Kemudian keluarkan dan kacau hingga adunan cair dan licin.
Biarkan ia sejuk sebentar


Dalam bekas, pukul telur, esen vanilla, coklat emulco dan gula perang dengan menggunakan whisk hingga gula larut.


Kemudian tuangkan adunan coklat dan butter kedalam adunan telur tadi.


Dengan kadar segera tuangkan adunan tepung ke dalam adunan.



Kacau adunan dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik dengan cepat.


Bakar adunan pada suhu 160C selama 45 minit atau sehingga adunan masak dengan sempurna.


Untuk resepi ini akak mengunakan cooking chocolate jenis Beryl. Di syorkan mengunakan cooking chocolate yang mahal supaya mendapat hasil dan rasa yang sedap. Akak tidak mengunakan kekecang sebab anak-anak tidak mengemari kekacang. Jangan kacau terlalu kuat. Ini mengakibatkan berbuih banayk dan permukaan tidak. Kita akan tertanya kenapa brownies masak tidak keredut seperti yang kita ingin . Biarkan sejuk baru keredut itu timbul. 

Alas kertas dengan grease paper sebab senang hendak mencuci loyang pembakar. jika tidka kena rendam. Brownies sedap di makan dengan ice krim kalau tidak percaya anda harus mencuba.

Nota: cara kal z, suhu pada awal pembakaran perlu rendah 120c. setelah 1/2 jam. selepas itu di naikkan ke 180c  selama 1/2 jam. mengikut suhu oven masing-masing.

selamat mencuba 

ok bai

BLUEBERRY CHEESE CUP CAKE




Blueberry cheese cup cake

Anak kawan Kak z hendak bertunang esok. Malas pulak hendak keluar cari bahan untuk buat coklat kek. Buka peti sejuk tinjau apa yang ada. Bahan yang ada ada perfect untuk buat cheese cupcake. Keluar semua bahan biarkan lembut dalam setengah jam. 

Sambil tu Kak Z boleh tengok si adik lawan chess dengan Haris. tergelak pula tengok sebab adik memang abang kalah. Haris kata dia bagi chance kat adik. Hakikatnya adik dia terror main. Next entri Kak Z cerita macam mana dia boleh terror.

Bila bahan sudah lembut. Kita start godek. Tak sampai sejam cupcake siap. Kawan Kak Z mesti suka. Pengemar cheese cake. Siaplah puji aku sampai gunung Kinabalu. Apa pun sedap. Resepi ini adalah resepi lama yang Kak Z olahkan semula. Jom buat..


BAHAN-BAHAN UNTUK BLUEBERRY CHEESE CUPCAKE

Bahan:-
250gm cream cheese - akak guna tartura
125gm gula castor
100gm butter -nak guna selain anchor pun boleh
3 biji telur
1 pek oreo
1/2 sudu teh esen vanilla
Blueberry fruit filling
Cup  secukupnya

Cara:-

1. Pukul cream cheese dan gula castor hingga gebu
2. Masukkan butterndanb pukul lagi
3. Masukkan telur dan esen vanilla
4. Pukul sampai semua bahan rata
5. Susun cawan dalam loyang pembakar
6. Oreo perlu di buang cream putih dan susun dalam cup
7. Isikan bahan cheese tadi 3/4 cawan
8. Bakar dengan suhu 160c atas bawah selama 30min atau masak
9. Bila sejuk letakkan blueberry diatas cake
0. Simpan di dalam petisejuk sebelum makan untuk rasa lebih enak.




Pukul cream cheese dan gula


Pukul hingga gebu

Masukkan telur dan pukul lagi




Susunkan cawannkek dalam tray pembakar dan masukkan biskut oreo




Isikan adunan 3/4 bahagian cawan dan bakar 

Cupcake ini mudah di sediakan dan murah. Jika mahu buat jualan boleh di jual antara RM2.50-RM3.00. 

Anak-anak suka apa sahaja dinamakan cheese dan cheese tartura memang sentiasa ada di dalam peti sejuk. Sebab murah dan senang di dapati

Selamat mencuba

Ok bai