19 February 2015

Tart bunga

assalamualaikum

tart bunga yang sedap.. bila cuti sekolah anak-anak semua ada di rumah... sekejap-sekejap masuk dapur.. mak kena make sure peti ais mesti ada makanan..contoh nudget, sosoej, burget, or french fries.. dia org akan masak sendiri.. mak lupa nak beli stok.. sbb ingatkan supermarket tak tutup.. rupanyer all chinese new year.. to be open on 21st february..

eerrhhhh.. parahh....

alhamdullilah.. tepung, telur, gula butter ada... so kena godek2 leh kat dapur...

si abang dah 4 kali makan nasi.. lauk asam pedas ikan kembung jer..sedap momee...memang asam pedas tak leh larilah dari anak2 ku ini.. masa duk sungai petani karee kareee karee..sini asam  pedas dan masak lemak pedas...

ok mak pun macam boring dan senang diri.. walhal sibuk.. editor dah minta resepi.. sambil menulis sambil buat tart bunga ni...

resepi ni saya olah dari tok guru saya..mana boleh bagi resepi dia.. uols nak minta sendiri...hokey

saya juga buat jualan untuk tart ini...klu berminat nak oder pm di fb :d'Dapur c'Chanteq


tart bunga

resepi 

inti
2 biji nenas
200gm  gula pasir
50gm gula batu.. perlu di tumbuk halus
sebatang kulit kayu manis
bunga cengkih
1 sudu besar butter

cara:

1. parut nenas dan tapis sampai kering
2. masak semua bahan hingga kering
3. berhati-hati dengan percikan dari air nenas
4. bila sudah kering ketepikan dan biarkan sejuk 
5. sudah sejuk boleh lah bulat-bulatkan kecil


kulit

1 biji kuning telur
1 sudu besar gula castor
2 sudu besar minyak sapi
300gm tepung gandum
secubit garam
150gm butter

cara:-

1. pukul kuning telur, gula, butter, minyak sapi dan garam
2. masukakn tepung dan uli hingga jadi doh
3. biarkan doh rehat 10 min
4. selepas 10 min canaikan doh setinggi 0.2mm
5. terap ikut acuan tart pilihan anda
6. letak atas papan pembakar dan letak kan inti yang telah di bulatkan di tengah2 kulit tart
7. bakar dengan suhu 170c atas dan 150c bawah selamat 15 min
8. suhu adalah ikut kesesuain oven anda

















ok bai