23 August 2018

JADILAH PEMANDU YANG BERHEMAH

Di Malaysia had laju maksimum lebuhraya ialah 110km/jam. Tapi selalu kita lihat ramai yang memandu lebih dari had yang dibenarkan. Diorang tidak rasa takut ke? Kak Z tekan minyak lebih pun sudah fikir pasal anak-anak. Takut membahayakan diaorang. Melalui kajian, 40% kemalangan di jalan berpunca dari laju. Kemalangan kerana laju selalunya berkesudahan dengan maut. Yang menanggung perasaan sedih ialah mereka yang masih hidup. Pastinya ada anak yang menjadi yatim piatu, ibu bapa kehilangan anak dan suami atau isteri kehilangan pasangan mereka.




Bermain handphone ketika memandu memang menjadi kemarahan Kak Z. Selalu Kak Z jumpa mesti kena hon. Kalau duduk di kawasan kampong, orang tua pandu kereta perlahan bolehlah kita faham. Tapi, kalau orang muda pastinya sambil memandu bermain handphone. Boleh menyusahkan kereta lain di belakang. ¼ kemalangan jalanraya disebabkan bermain handphone lah. Dua minggu lepas tailor Kak Z meninggal sebab accident di Lendu. Penumpang yang ikut serta dalam kereta tu beritahu punca kemalangan disebabkan anak dia bermain handphone ketika memandu. Walhal 2-3 hari sebelum kemalangan Kak Z jumpa untuk ambil baju dari dia. Sihat walafiat, tiba-tiba meninggal. Memang terperanjat! Oleh sebab itu diadakan peraturan jangan bermain Handphone ketika memandu.

 

Gambar di atas adalah patung digunakan untuk mengingatkan supaya pemandu perlu berhati-hati kerana terdapat kerja pembinaan jalan di hadapan. Ini adalah antara peraturan kepada pemandu supaya berhati-hati.  Dalam dunia ini memang perlu peraturan jika tidak orang akan sesuka hati buat keputusan. Mematuhi peraturan had laju, tidak mengunakan handphone, bagi lampu isyarat dan tidak memotong  secara merbahaya adalah untuk mengelak dari berlaku kemalangan. Ini adalah benda asas untuk kita mendapatkan lesen kenderaan . Betul atau tidak? Tapi, ramai yang tidak mengikuti peraturan ini. Haraplah setiap pemandu boleh bertukar attitude menjadi permandu yang berhemah. 


Lagi satu, kalau korang mengantuk atau tidak sihat tolong elakkan daripada memandu, Korang ingat atau tidak masa bulan Ramadhan lepas pasangan suami isteri kemalangan  di Taiping, Perak. Itu adalah saudara Kak Z. Puncanya, beliau mengantuk. Malam sebelum tu dia menguruskan jenazah adik dia yang meninggal. Siang tu, dia terlalu letih tapi dia tetap memandu. Seperti Kak Z kata malang tidak berbau. Selepas pengebumian adiknya, dalam perjalanan pulang dia pula yang terlibat dalam kemalangan maut. 




Last sekali, korang janganlah hanya memandu kereta  tanpa servis kenderaan korang. Kalau kereta Kak Z setiap 5000km, Kak Z akan hantar untuk servis. Kalau tidak  servis kenderaan, memang susah nanti kalau nak memastikan kenderaan korang dalam keadaan yang baik. Kita bawa anak ke hulu ke hilir dengan menaiki kereta. Kak Z memang jaga kereta betul-betul supaya tidak rosak. Sebenarnye, industri insurans banyak memberi manfaat pada semua pemandu di Malaysia tapi Kak Z kesal bila ramai tidak tahu mengenainya.


Insurans Motor kini telah diliberalisasi, bermakna premium insurans atau sumbangan takaful kini mengambil kira profil risiko pemandu dan kenderaan . Misalnya bila Kak Z mempunyai risiko yang lebih rendah maka kadar insurans / sumbangan takaful akan turut rendah. Macam ni lah baru adil kepada semua pemandu, korang belajarlah lebih tentangnya dengan melayari website berikut :


#PlayYourRole

“Jadilah pemandu yang mematuhi peraturan jalan raya. Keselamatan anda adalah keselamatan orang lain juga."

04 August 2018

RESEPI MEXICAN BUN YANG MUDAH


Mexican bun selalu mengugat iman Kak Z. Boleh pula macam tu kan. Mana tidaknya bau kopi dan butter pastinya menusuk deria bau kita. Anak-anak kalau lalu tepi bakery shop yang jual mexican bun  pasti request nak roti ni. Sebab tu Kak Z belajar cara membuatnya. Alhamdullilah... sekarang Kak Z dah boleh jual mexican bun ni. Doakan Kak Z mampu buka sebuah kedai yang menjual pelbagai jenis bun. Amin insyallah..

Untuk resepi bun korang guna resepi yang Kak  Z dah tulis sebelum ni. Ni Kak Z bagi link http://www.azurarahman.com/2018/08/resepi-pelbagai-bun-gebu.html?m=0. Kak Z guna resepi ni sahaja cuba teknik membentuknya Kek Z kena ajar disini. 

Bahan

Doh dari resepi pelbagai bun gebu
250gm butter suhu bilik. Makna sejuk lah jangan beku sangat

Cara membentuk doh

1. Potong butter  kecil-kecil  jadikan 30 biji
2. Simpan dalam peti sejuk biarkan mengeras
3.  Timbang doh 60gm setiap satu dan bulatkan
4. Mengunakan goller canai doh agak untuk isi butter. 
5. Tutup butter rapat seperti kita isi inti-inti lain supaya butter tidak terkeluar nanti
6. Kemudian susun atas dulang pembakar yang perlu jarak dalam 5inci. Sebab nanti icing atas roti akan cair.
7. Biarkan doh kembang yer sehingga 1 1/2jam.
8. Boleh di masuk dalam cawan atau terus atas dulang pembakar. Ikut creativiti korang. Kak z letak atas dulang pembakar terus lagi cantik
9. Sambil tu kita sediakan icing kopi

Icing kopi kak Z guna resepi dalam blog Zalin Zalina lebih mudah dari resepi pernah Kak z belajar. Dan juga mudah di uruskan

Resepi Icing Mexican Bun
Bahan:-

100 gm Butter /marjerin
90 gm  Icing Sugar
2 biji Telur B    
110 gm  Tepung Gandum
2 sudu kecil coffee emalco (ada jual kat kedai bahan bakeri)
1/2 sudu kecil Baking Powder

Cara:-

1. Pukul butter dan icing hingga kembang . Kak Z guna hand mixer je
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi lagi hingga rata
3. Masukkan tepung gandum dan baking powder pukul lagi hingga rata
4. Akhir sekali masukkan coffee emalco
Kacau guna senduk hingga rata
5. Masukkan adunan dalam piping beg sebab kita akan pipe atas roti
6. Kak Z akan biarkan adunan selama 30 minit untuk menjadi sedikit cair dan mudah dia pipe atas doh roti.


7. Tunggu hingga roti kembang. Korang pipe can adunan kopi secara pusaran.
8. Tutup setengah doh. Nanti adunan kopi akan cair dan mengembang kebawah.
9. Bakar roti hingga menjadi coklat seperti gambar di bawah


Puas hati dapat makan yang gebu sebegini. Anak -anak kak z sekali hadap 5 biji kalau baru keluar oven. Sebab memang sedap. 

Selamat mencuba

Ok bai


RESEPI PELBAGAI BUN GEBU


Dah bersawang blog ni. Sebab dah lama tak update Kak z busy sangat lah. Hari ini pun gagah buka blog dan tulis resepi. Ramai yang PM minta resepi roti telajak gebu yang Kak z guna untuk berniaga. Resepi ni adalah asas untuk korang buat pelbagai jenis bun. Kak  Z hanya bagi asas sahaja ye.

Resepi

Bahan A

1kg tepung high protien
200gm gula pasir
3 biji kuning telur
1 sudu teh garam
1 sudu teh bread improver
1/2 teh bread softener
3 sudu besar susu tepung
11 gm instant yis /1pek instant yis
450gm air sejuk + ais

Bahan B
120gm marjerin

Cara:-
1. Masukkan semua bahan A ke dalam mix
2. Uli sehingga semua rata
3. Masukkan bahan B dan putar lagi selama 15 minit atau doh kita nampak licin.
4. Akak uli sampai 15 minit. Memang licin
5. Kalau uli pakai tangan buat 250gm adunan sahaja. Kalau tidak lenguh tangan korang untuk dapat doh yang licin
6. Timbang doh 50gm hingga habis. Boleh dapat 40biji
7. Kemudian bulatkan. Cara korang kena tengok.youtube cara gentel doh roti
8. Buat hingga habis. Kemudian bentuk ikut kesukaan korang. Cara pun dalam youtube.
9. Biar doh naik selama 1 1/2 jam atau 2 jam. Bergantung suasana tempat korang buat roti kalau panas 1 1/2jam dah boleh bakar. Kalau sejuk 2 jam.
10. Sebelum bakar .. egg wash.. egg wash adalah untuk sapu atas doh aebelum bakar. Nanti akan jadi berkilat.
11. Suhu atas 200gm dan suhu bawah 190gm. Bergantung kepada oven korang. Korang nampak coklat dan berkilat dah masak lah tu.
12. Makan panas-panas sedap ko.


Cuba resepi ini insyallah menjadi sebab mudah. Kak Z memang banyak resepi roti. Tapi tok guru punya. Ini yang Kak  Z guna setelah  Kak z ubah ikut citarasa sendiri. Ramai suka.

Selamat mencuba

Ok bai

23 May 2018

CERTIFIED PROFESSIONAL TRAINERS' GRADUATION AND GALA DINER


On May 21, 2018 IPMA UK Announces Appointment of K.C. See to Management Board, International Professional Managers Associations (IPMA) UK announces the appointment of K.C. See, The Founder of QuestCorp Global Inc US to the Management Board. The Board is fully impressed with K.C.’s fundamental principles of improving the professionalism and performance of managers in both public and private sector organisations. 

K.C. See is now formally appointed to serve in a Management team as an Asia Pacific Manager with responsibilities to co-ordinate all the activities in the region, seeking enduring collaborative arrangements with various management training providers and Associations in the region who share the same vision. “We are delighted to announce K.C. See in our Management Board, K.C. See is a recognized expert in a strategic portfolio prioritization, and business development, with extensive leadership experience involved in key growth sectors namely education, coaching and mentoring," Mike Wooi says at the 60th Batch Graduation and Gala Dinner of Certified Professional Trainers (CPT) held at Sheraton Hotel Petaling Jaya.



IPMA CEO, Mike Wooi added that he is honoured with the outstanding achievement of QuestCorp Global in providing training to managers, provides training to empower and enhance the competencies of managers via CPT course. K.C. See said that he is thrilled to be joining the Board of IPMA UK and looking forward to being a part of this rapidly growing company with such exciting opportunity to participate and to be part of the process of improving managerial performance and effectiveness in all areas of business, industry and public administration.


IPMA UK’s primary objective, as an International examining, licensing and regulatory professional body, is to improve the key skills required for effective management. Through examination and licensing qualifying scheme IPMA UK strive to create awareness and understanding of new technology and new techniques of management so that the qualified managers have the necessary skills to improve their personal effectiveness for their organisations and also to enable them to have a satisfying and rewarding career in Management.

About the Company: 

QuestCorp Global Inc US is a diversified multinational involved in key growth sectors, namely education, coaching and mentoring, organization strategic development and consultation, property as well as investment. QuestCorp builds communities and improve their performance, productivity and profits. Quest has worked with most major organisation in and across the region. Its various corporate training programmes as well as public seminars serve as valuable platforms, as for one of the programmes Certified Profession Trainer has been exposed to and involved in live training and special engagements.  For more information, please visit our website http://questcorpglobal.com 

QuestCorp Global Inc US K.C. See International Professional Managers Associations (IPMA) UK 

02 April 2018

TRAVELOG 14: BUKCHON HANOK VILLAGE

BUKCHON HANOK

Baru nak buka cerita pasal Korea. Sebelum ni cerita pasal Jepun. Idea pasal Korea lambat sikit sampai. Di Korea, Kak Z hanya melawat Seoul dan Busan. 10 hari di Korea. Ku impiakan mencari Jo In Sung. Batang hidung pun tak de. Orang Korea tidak seperti orang Jepun. Sedikit kasar. Ramai juga pelancong Malaysia datang ke Seoul.

Pada hari Kak Z ke Bukchon Hanok Village ni, berjalan jumpa orang Malaysia, Macam jumpa sedara mara kat kampung. Dari Kuala Lumpur, Johor, Kedah, Melaka dan Sarawak.  Meriah saling tegur menegur. Ada juga yang sombong.  Banyak tempat akak pergi kita senyum sebab tahu orang Malaysia, dia paling muka. Tidak apa lah. Seoul selamat untuk solo traveler? Sepanjang disana Kak Z rasa selamat. Bukchon Hanok Village hari ke tiga di Seoul.


PINTU SALAH SATU RUMAH DI BUKCHON H ANOK

Dikelilingi oleh Istana Gyeongbokgung, Istana Changdeokgung dan Kuil Jongmyo, Kampung Bukchon Hanok adalah rumah kepada beratus-ratus rumah tradisional, yang dipanggil hanok, yang tarikhnya kembali kepada Dinasti Joseon. Nama Bukchon,  diterjemahkan ke "kampung utara", m terletak di utara Seoul, Cheonggyecheon Stream dan Jongno. Hari ini, kebanyakan hanoks ini beroperasi sebagai pusat kebudayaan, rumah tumpangan, restoran dan rumah teh, yang memberikan pengunjung peluang untuk mengalami, belajar dan melibatkan diri dalam budaya Korea tradisional.

Sedikit kecewa ketika datang kesini. Sebab Kak Z expect untuk melihat rumah tradisi lama seperti yang dapat di lihat di Namsan Hanok. Walaupun pun replika, rumah di Namsan Hanok memberi kita gambar lebih jelas mengenai perkampung masa zaman Joseon. Rumah lama Bukchon Hanok kebanyakan telah di ubah suai dan hak milik persendirian. Kita memang tidak boleh masuk untuk melihat keadaan dalamnya.


POKOK BUAH PISANG KAKI MEMANG BANYAK

Kak Z datang kesini Bukchon Hanok bukan untuk melihat atau minum di cafe-cafe dan membeli belah di sekitar penkmapungan tapi mahu melihat rumah tradisi mereka. Apabila Tourism Korea mempamerkan mengenai perkampungan  ini Kak Z teruja dan my target is to come here. Lebih berjalan dalam kampung moden Korea pula bila masuk didalam kampung ini.

Frust itu tidak terasa sangat sebeb sebelum itu Kak Z sudah melawat Istana Gyeongbokgung, Istana Changdeokgung dan Kuil Jongmyo. Kalau korang tanya Kak Z hendak datang semula ke kampung Bukchon Hanok pastinya tidak. Tidak adventure langsung. 

Nasihat perjalanan Kak Z kepada sesiapa mahu ke Bukchon Hanok. Korang kena naik Subway hingga ke Stesen Anguk. Kemudian korang ke Istana Gyeongbokgung, Istana Changdeokgung dan Kuil Jongmyo. Sebelah Bukchon Hanok sebelah menyebelah dengan Istana Gyeongbokgung, Istana Changdeokgung dan Kuil Jongmyo Lepas tu baru korang ke Bukchon Hanok

Tempat yang boleh korang lawat selepas Stesen Anguk → Pusat Kebudayaan Bukchon → Gahoe-dong 11beonji → Bengkel Embroidery Hansangsu → Gahoe Drawing Shop → Muzium Bukchon 'Old Fragrance' → Rumah Anguk-dong Yun Boseonga → Stesen Anguk.

Ok bai



KEINDAHAN PULAU LANGKAWI DARI CABLE CAR LANGKAWI



LANGKAWI CABLE CAR
(Gambar Hakmilik - bharian.com.my)

Selepas travel around the world balik ke Malaysia Impian Kak Z hendak ke Pulau Langkawi. Kawan-kawan Kak Z gelakkan Kak Z, satu dunia dah jelajah, tapi Langkawi belum sampai. Azam ialah menjejak Gunung Mat Cincang dengan cable car. Sebelum ini, Kak Z memang tiada impian untuk menaiki cable car kerana gayat. Tempat yang tinggi seperti Gunung Mat Cincang juga mungkin Kak Z.  tidak akan sampai. Tetapi selepas menaiki cable car di Mount Shosha, Himeji dan cable car di Lantau Island, Hong Kong, Kak Z menjadi berani.  Oleh sebab Kak Z naik di Pulau Langkawi. Korang juga boleh google mengenai LANGKAWI CABLE CAR untuk keterangan lanjut. Perjalanan 15 minit untuk naik keatas. Macam-macam perasaan yang akan timbul. Tengok bawah pun takut. Tetapi bila keadaan sudah selesa baru Kak Z mampu melihat kehadapan dan ke bawah. Memang cantik sebab di bawah ada hutan hujan tropika yang cantik dan pemandang sekliling kearah laut dan hutan. Keadaan ini tidak sama  semasa di Jepun dan Hong Kong. Dalam hati tidak berhenti berdoa jangan takut. Tetapi kecantikan persekitaran menutup segala rasa takut.

Apa ada di Langkawi?

1. Cable Car Langkawi 

Cable car Langkawi untuk sampai ke puncak adalah selama 15 minit. Dalam perjalanan menaiki gunung ke puncak gunung Mat Cincang, kita akan melihat pemandangan ke hutan hujan, pulau kecil dan air terjun Langkawi. 

2. Langkawi Sky Bridge 



SKY BRIDGE LANGKAWI
(Gambar Hakmilik - mstar.com.my)

Langkawi Sky Bridge adalah jambatan pejalan kaki yang melengkung sepanjang 125 meter. Kita boleh pemandangan Gunung Mat Cincang, Telaga Tujuh dan beberapa pulau kecil yang mengelilingi Langkawi. Terletak 700 meter di atas paras laut, ia hanya boleh di hubungi melalui stesen akhir dari Langkawi Cable Car.

3. Dataran Lang 


DATARAN LANG LANGKAWI
(Gambar Hakmilik - cuti.my)

 Dataran Lang, juga dikenali sebagai Eagle Square, adalah sebuah arca yang menarik 12 meter tinggi helang yang bersedia untuk terbang dipaparkan di atas platform yang tinggi. Menjadi tempat popular untuk melihat feri berlabuh pada waktu petang.


4. Underwater World Langkawi  

Terletak di Pantai Cenang, Underwater World Langkawi menempatkan lebih daripada 500 spesies makhluk laut termasuk anjing laut pelabuhan, penguin rockhopper, seahorses, serta flamingo dan itik mandarin. Salah satu acara utama ialah terowong bawah air sepanjang 15 meter, di mana anda boleh menikmati pemandangan jerung, ikan pari raksasa, dan kura-kura hijau.

5. Taman Hidupan Liar Langkawi & Bird Paradise 

Taman Hidupan Liar Langkawi & Bird Paradise menempatkan lebih daripada 2,500 burung eksotik dari 150 spesies seperti burung kenari, itik, parakeet, burung hantu, helang, toucan, tanduk dan flamingo. 

6. Taman Laut Pulau Payar 


PULAU PAYAR
(Gambar Hakmilik - utusan.com.my)

Taman Laut Pulau Payar adalah tempat yang terkenal untuk snorkeling dan menyelam. Ia adalah kira-kira 45 minit dari Jeti Kuah dan anda boleh mengambil sama ada bot nelayan atau bot laju untuk sampai ke sana. Salah satu ciri-ciri terbaik Taman Laut Pulau Payar ialah Coral Garden, bahagian terpencil yang dipenuhi dengan karang berwarna-warni. Mereka yang ingin meneroka taman itu perlu mendapatkan kebenaran daripada pihak berkuasa (memancing dilarang sama sekali) untuk aktiviti snorkeling.

Negeri Kedah bukan hanya ada Pulau Langkawi sahaja. Tetapi banyak tempat menarik yang lain korang boleh kunjungi. Kedah Lebih di kenali negeri jelapang padi. Terletak di utara Malaysia. Kalau korang memandu kereta dari Jitra ke Sungai Petani, kiri dan kanan jalan di penuhi dengan sawah padi. Selama 3 tahun Kak Z tinggal di Sungai Petani, Kedah banyak tempat yang dapat di lawati. Kedah juga terdapat banyak aktiviti dan pusat pelancongan yang kita tidak ketahui. Kak Z sendiri tidak tahu pada mulanya wujud tempat-tempat menarik di Kedah. Bila jiran-jiran Kak Z cerita, barulah kita tahu kewujudan tempat-tempat menarik ini.  Silalahgoogle https://www.traveloka.com /en-my/travel/malaysia/kedah.  Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Kedah. Dalam  blogpost ini Kak Z akan cerita tempat yang Kak Z pernah pergi untuk korang kunjungi jika datang ke negeri Kedah:-

Antara Tempat Untuk Di lawati

1. Gunung Jerai




KETINGGIAN GUNUNG JERAI DI JERAI RESORT
(Gambar Hakmilik - azurarahman.com)

Gunung Jerai terletak di Gurun, Kedah. Mengambil masa 20-30minit untuk menaiki gunung ini dengan kenderaan. Jika kita melalui lebuhraya PLUS  dari Sungai Petani ke Gurun atau Alor Star ke Gurun kita dapat melihat  gunung ini di selaputi kabus sangat cantik. Dari Pantai Merdeka pun cantik terutama waktu pagi selepas hujan. Udara di atas gunung sejuk dan segar . Ketika Zaman Sriwajaya Gunung Jerai ini adalah petunjuk kepada para pedagang yang datang berdagang dengan Kerajaan Kedah Lama. Oleh sebab itu, dikaki Gunung Jerai memang banyak candi hindu lama. Tinggalan itu masih kelihatan sehingga ke hari ini. Ketinggian iaitu 1,217 meter di atas paras laut dan merupakan puncak tertinggi di Kedah. Gunung Jerai juga sangat popular dengan pendakian tangga Kenari 1000 tahun yang bermula dari  Hutan Rekreasi Titi Hayun. Terdapat juga taman rekrasi yang lain iaitu Hutan Rekreasi Seri Perigi dan Hutan Rekreasi Sungai Teroi terletak di kawasan itu. Gunung Jerai antara tempat kegemaran Kak Z kunjungi. Kalau bermalam di Gunung Jerai Resort. Aktiviti utama ialah berjoging. 

GUNUNG JERAI DARI PANTAI MERDEKA
(Gambar Hakmilik - azurarahman.com)

Dari Puncak kita akan kelihatan sawah padi terbentang luas dari Yan ke Alor Star terutama ketika musim menanam padi dan menuai padi. Di satu bahagian kita dapat melihat Pulau Sumatra dan Pulau Langkawi. Terutama ketika hari cerah. Si sepanjang Selat Melaka akan kelihatan Kapal-kapal besar sedang menyeberangi Selat Melaka. Juga pulau-pulau kecel di persisiran pantai Yan. Dari satu sudut yang lain kita dapat melihat Pulau Pinang dan Pantai Merdeka. 


2. Muzium Candi Lembah Bujang.



CANDI LEMBAH BUJANG
(Gambar Hakmilik - mstar.com.my)

Lembah Bujang di Kedah mempunyai runtuhan purba dan artifak dari tamadun Hindu-Buddha yang hilang. Kawasan arkeologi ini adalah tapak kerajaan Hindu-Budha kuno yang memerintah wilayah ini dari abad ke-4 AD. Lebih dari 50 kuil Hindu dan Buddha atau chandis (atau candi) telah digali dari pelbagai tapak di lembah. Artifak dan peninggalan yang ditemui di kawasan pengalian, sejak abad ke-4, termasuk tembikar tembikar, patung-patung batu ikon Hindu, batu bersurat, alat logam, barang-barang seramik, hiasan, manik-manik dan batu-batu sembahyang. Sejarah Langkasuka dan Sriwijaya banyak berlaku di Lembah Bujang. Lembah Bujang terletak di Daerah Kuala Muda. Kuala Muda ketika zaman Sejarah Kedah Lama, adalah kawasan perdagangan terutama dari India dan Timur Tengah. Mereka menjadikan Gunung Jerai sebagai petunjuk kepada mereka untuk datang ke Kuala Muda. Zaman dulu sekitar Kuala Muda memang banyak candi-candi hindu di bina. Tetapi semenjak kedatang Islam dan pertumbuhan masyarakat di sekeliling Kuala Muda, banyak candi ini telah di roboh . Walaubagaimanapun kesannya masih dapat di lihat di Lembah Bujang. Lembah Bujang terletak di kaki Gunung Jerai. Sebuah muzium khas untuk mempamerkan peninggalan lama sekitar Lembah Bujang. Didalam muzium ini terdapat serpihan pinggang mangkung, tempayan dan duit lama yang telah di gunakan ketika zaman perdagang di Kuala Muda. Usaha mencari kesan sejarah masih di jalankan di Lembah Bujang. Semasa Kak Z masih tinggal Sungai Petani, selalu ke Tanjung Dawai, Kak Z dapat melihat usaha pihak muzium mencari kesan-kesan peninggalan masih di jalankan. Bagaiman bentuk candi di Lembah Bujang? Di sekeliling Muzium ada tinggalan candi yang boleh kita lihat. Ada di antaranya yang telah di pindah dan di bina semua di sekeliling muzium ada juga yang memang itu adalah tempat asalnya. 

3. Segantang Garam



RUMAH RAKIT
(Gambar Hakmilik - azurarahman.com)

Memula dengar segantang garam rasa kelakar pun ada. Sebenarnya itu adalah nama tempat Segantang Garam. Kepada peminat memancing, Segantang Garam adalah tempat yang paling sesuai untuk memancing. Abang Kak Z ada rumah rakit untuk membela ikan di Sungai Kuala Muda. Ini adalah tempat yang selalu kami berkelah. Walaubagaimanapun ini adalah hak persendirian. Korang boleh menyewa chalet terapung di sekitar Segantang Garam, Tangkap Ikan masak boleh terus masak. Ini adalah aktiviti berbaloi bersama kaum keluarga. Kemudahan Chalet ada bilik tidur, bilik air dan tempat memasak. Jadi tidak perlu risau hendak mandi dan tidur kalau menginap di Chalet terapung Segantang Garam.

4. Tanjung Dawai


ARKED TANJUNG DAWAI
(Gambar Hakmilik - orangkedah.com)

Kakak-kakak Kak Z paling suka datang Tanjung Dawai sebab boleh membeli hasilan laut yang di oelh penduduk tempatan. Antaranya ikan bilis, ikan kering dan belacan Kedah. Belacan Kedah sedap buat laksa. Korang tahu atau tidak Tangjung Dawai salah satu tempat pengeluaran ikan bilis. Petang-petang waktu masuk senja, mesti nampak kapal bilis balik dari laut masuk ke Kuala Muda. Sungai Kuala Muda tu Besar tau. Bila kita duduk dari Pantai Merdeka kita akan melihat satu persatu kapal ini masuk. Pada mulanya Kak Z hairan kenapa banyak kapal masuk. Selepas di beritahu oleh abang Kak Z, bahawa itu adalah kapal ikan bilis, rasa teruja. Macam anak ayam masuk reban petang hari. Untuk membeli ikan segar pun boleh kalau korang datang awal pagi atau petang. Tanjung Dawai juga terkenal dengan kedai Makanan laut. Oleh itu pelbagai pilihan kepada mereka yang gemar ikan bakar. 

5. Bisik-Bisik 




BISIK_BISIK SEDANG DI JALANKAN
(Gambar Hakmilik - utusan.com.my)

Bisik-Bisik dalah aktiviti menjual ikan secara berbisik antara penjual dan pembeli. Pasar Bisik-bisik ini terdapat di Kota Kuala Muda. Untung para pembeli jika pandai tawar-menawar. Udang besar, ikan segar dan banyak pilihan. Masa mula-mula Kak Z mengenali pasar bisik-bisk selalu kecewa. Sebab tidak pandai tawar menawar. Bila jiran Kak Z ajar, selepas itu orang kata ‘expert’. Aktiviti ini siapa cepat dia dapat. Pada yang mula datang kesini seelok-eloknya ajar orang tempatan untuk mendapat twaran yang menarik. Pasar Bisik-Bisik  adalah setiap hari di Kota Kuala Muda


ANTARA MAKANAN PILIHAN:-

1. Nasi Ulam 

Di Kelantan nasi ulam di kenali nasi kerabu. Tetapi di Kedah memang di panggil Nasi Ulam. Nasi Ulam adalah hidangan yang unik di mana nasi dicampur dengan sayur-sayuran mentah segar dan bahan istimewa termasuk bunga halia, udang kering, cili padi, timun, buah-buahan dan kelapa parut yang dipanggang. Ia adalah hidangan tradisional yang kebanyakannya dimakan semasa bulan puasa orang Melayu. Nasi ulam ini dihidangkan bersama daging dengan air limau dan gula Melaka.

2. Pulut Inti 


PULUT UDANG
(Gambar Hakmilik - mstar.com.my)

Pulut Inti atau nama lain pulut udang, Di Sungai Petani, Kak Z selalu beli pulut inti di gerai makcik Simpang Tikam Batu – Teluk Wang. 5 keping RM2.00. Inti dalam pulut udang ini ialah kelapa yang di masak dengan cili, serai, bawang dan udang. Kemudian pulut di isikan inti kelapa tadi dan di balut dengan daun pisang. Di bakar atas bara arang. Tempat lain memang jarang kita jumpa. Memang nikmat. 

3. Laksa Kedah 


LAKSA KEDAH
(Gambar Hakmilik - jkkn.com.my)

Laksa kedah memang sedaplah sebab mengunakan ikan segar. Ikan kembung di Kedah adalah ikan segar untuk membuat kuah laksa. Bila di campur dengan belacan Kedah. Lebih-lebih lagi mee laksa yang di buat sendiri. Jika kawan-kawan cerita kedah memang teringat laksa Kedah.

4. Kuih Karas 

KUIH KARAS
(Gambar Hakmilik - kedahnews.com)

Jika korang ke Pekan Rabu, Alor Star kuih karas di jual panas-panas. Korang boleh tengok macam mana dia buat kuih karas tu. Rasa lemak dan manis. Kuih kena goreng dan berbentuk seperti mee hoon

5. Gulai Nangka 

Gulai Nangka dan daging antara makanan tradisi wajib korang cari di Kedah. Kalau kenduri kahwin biasa kita jumpa. Kalau tidak ada, korang boleh makanan di kedai masak kampung. Sebab ini antara makanan yang sedap mengunakan kari cara orang Kedah memasak. Selkain dari nasi kandar

6. Ikan Bakar 

Ikan bakar pergi mana-mana pun orang suka. Sebab Kak Z duduk di Sungai Petani tempat yang best untuk makan ikan bakar ialah Tanjung Dawai. Sebab Tanjung Dawai adalah kawasan nelayan. Banyak pilihan ikan yang di tangkap oleh nelayan sekitar Tanjung Dawai

Sebenarnya banyak lagi tempat yang Kak Z belum terokai lagi di Malaysia bila melihat  UNSEEN MALAYSIA dihttps://www.traveloka.com/en-my/infographic/malaysia/unseen-malaysia. Insyallah ada kelapangan Kak Z akan bawa anak-anak untuk mengunjugi tempat-tempat menarik di Malaysia.

Ok bai

25 March 2018

TRAVELOG 13: KURASHIKI CANAL, OKAYAMA


Kurashiki Canal terletak setengah jam menaiki train dari Okayama Station. Meh nak cerita pasal lawatan Kak Z kesini. Semasa buat itinerary untuk datang ke Jepun, Kak Z banyak membaca dari blog-blog yang menulis pasal Kurashiki Canal ini. Airnya bersih dan cantik. Dengan budget yang ada, Kak Z masuk Kurashiki ke dalam itinerary. Sebab semua review kata cantik. Dalam FB group Road To Japan pun ada yang mengatakan cantik. Memang cantik. Tapi bukan tempat Kak Z.




Ku bayangkan terusan seperti di Amsterdam or di Sheffield and Tinsley Canal Trail or Havard.  Paling tidak Terusan Wan Mat Saman. Tapi tidak. Airnya jernih. Tapi pendek je terusan tu. Ada 2 ekor swan dalamnya dan boat yang yang bawa pelancong meronda canal tersebut.



Memang buat gelaklah. Sampai pun dah lewat selepas melawat Kojima Jeans street. Tepi-tepi terusan ada kedai dan bangunan rumah yang telah di ubah suai menjadi muzium dan kedai makan. Kak Z jenis yang adventures. Bila sampai tempat yang romantik, jadi lain rasanya. Salah Kak Z juga, high expectation. Bagi mereka yang suka keindahan ala-ala Inggeris, rumah tepi terusan dan menikmati teh secawan di restoran berdekatan ...why not. Boleh sahaja datang kemari.


Di sini ada arked untuk membeli cenderahati. Sedikit mahal dari Osaka. Ice Cream yang sedap.  Jalan mudah untuk sampai kesini ialah menaiki train dari Okayama Station ke Kurashiki Station. dari Kurashiki Station Jalan kaki ke kawasan terusan. Kawasan terusan adalah 10-15 minit berjalan kaki dari jalan keluar Kurashiki Station. Jalan utama, Motomachi-dori, mengarah ke selatan dari stesen ke kawasan terusan, tetapi berjalan melalui arked membeli-belah selari lagi senang dan cepat. Pelancong juga boleh mengambil bas ke hentian bas Ohara Bijutsukan (2 minit, 170 yen), yang terletak tepat di sebelah Muzium Ohara.



Kurashiki mempunyai kawasan terusan yang dipelihara yang bermula pada Tempoh Edo (1603-1867), ketika bandar itu berfungsi sebagai pusat pengedaran beras penting. Malah, nama "Kurashiki" boleh diterjemahkan secara kasar sebagai "bandar gudang", yang merujuk kepada gudang di mana beras itu disimpan.



Banyak bekas rumah Kurashiki telah diubah menjadi muzium, butik dan kafe. Muzium Ohara adalah muzium Kurashiki yang paling mengesankan, mempamerkan koleksi karya besar oleh seniman Barat yang terkenal. Kak Z tidak dapat mengambil gambar sebab waktu sampai kesini sudah lewat petang, Since it winter kawasan cepat gelap. Semasa dari stesen keretapi ada 2 cabang salan hendak kesini. Kak Z ambil jalan kanan semasa pergi dan jalan kiri ketika balik.




Jika ada plan untuk datang ke Kurashiki buat itinerary untuk Okayama untuk sehari termasuk Kurashiki. Kak Z hanya pergi ke Kojima Jeans Street dan Kurashiki ketika di Okayama. Ada juga yang datang ke Okayama untuk bermain snow masa winter. Memang cantik Okayama juga da taman dan istana yang cantik masa musim Spring. Sebenarnya banyak aktiviti yang boleh dilakukan disini. It will be my next plan. 

Pengalaman di Jepun ada pahit dan manis. Lebih banyak manis dari pahit. Manis orangnya tapi few days rasa pahit tu ada walaupun sedikit. Mengenai hal penginapan. Kak Z nasihat korang. cari penginapan yang betul-betul untuk  korang menginap. Jangan fikir murah sahaja tapi fikir keselesan dan keselamatan. Kak Z travel dari  Korea ke Tokyo pergi Fuji kemudian ke Kyoto akhir sekali menginap di Osaka, semua Kak Z duduk dorm. Memang best jumpa orang dari negara lain. Tapi menginap di Osaka memang serik. Geng satu dorm pun merasakan pekara yang sama. 

Satu malam pemilik geusthouse masuk tanpa mengetuk pintu ketika kami dalam bilik. Sebab Kak Z berani, Kak Z warning pada dia next time if you want to enter this room please knock the door because we all ladies here. If not i'll will write a bad review about you. Hari pertama sampai, bilik overbook. Jadinya kita lah mangsanya. Guesthouse yang mana? Better Kak Z tidak share namanya.. Sebab I don't create issue to fight with them. My advice for you guys.. cari betul-betul.

Untuk ketika ini cerita Jepun sampai disini. 16 hari travel solo di Jepun. Rasa cukup selamat. Sebelum ke Jepun, travel Korea 10 hari. Balik dari Jepun travel ke Hong Kong. Memang berbeza. Korea dan Jepun wajib sesat dan Hong Kong tidak mudah sesat. Perjalanan Kak Z adalah  research untuk membuat travelog perjalanan solo untuk wanita yang berumur seperti Kak Z iaitu Makcik Backpacker. Insyallah doakan berjaya. Buat sementara waktu ini adalah catatan perjalanan Kak Z ke Jepun. Versi lain catatan perjalanan ke Korea dan Hong Kong dan Hong Kong lagi sebab baru mendapat surat tawaran untuk ke Hong Kong semula. Julai ke Thailand. Insyallah November 2018, Kak Z akan solo road tour ke Portugal, Spain, Adorra dan Monaco. 

Doakan kejayaan projek ini.

Sekian terima kasih.

ok bai

Sumber:

https://www.jnto.go.jp/
http://www.japan-guide.com/
http://www.hyperdia.com/en/
https://www.facebook.com/groups/Road.To.Japan/?ref=br_rs

JNTO JAPAN OKAYAMA SOLO TRAVELER Kurashiki Okayama Kojima JNTO Japan Solo Traveler JR pass Muslim

23 March 2018

TRAVELOG 13: DARI FUSHIMA INARI KE NARA PARK


Setiap kali menyentuh keyboard ada dua benda akan terjadi. Idea mencurah atau tidak ada idea langsung. Idea mencurah bermaksud baik sehari boleh menulis beribu perkataan. Di kala tiada idea sepuluh kali ulang di laptop pun belum tentu boleh menekan keyboard. Ini yang terjadi semasa menulis cerita ini. Punca apa yang hendak di cerita? Pasal tiang-tiang oren dan templenya dan pasa Nara yang banyak rusa? Mana cukup kalau tidak berencah. Rencah itu yang kena garap sampai jadi sebuah cerita yang menarik bagi menarik minat pembaca.

Kak Z bukanlah penulis blog yang tip top toe. Penulis blog yang teruk katanya. For me that is a good comment. As everybody know Kak Z hanya penulis hanya sambilan. Akak memang telus setiap penulisan Akak. So I write base on my experiemce. Kak Z juga  ada tugasan wajib yang lain sebagai ibu dan perniagaan. Bila kita telah merantau banyak tempat. Pergi ke banyak negera kita akan bawa 2 pengalaman untuk diri kita:-

1. Pengalaman yang baik boleh jadi panduan untuk hidup kita 
2. Pengalaman yang buruk yang kita kena buang jauh-jauh. 

Semasa di Jepun. Kak Z melihat negara ini bersih, displin, teratur dan menepati masa. Itu Kak Z puji. Tambahan perkerjaan bahagian depan 'Front desk staff' sangat menghormati pelanggan mereka. Contoh kepada pelancong seperti kita. Tidak dinafikan orang awam pun sangat membantu pelancong macam kita kalau kita sesat. Tapi ada juga keburukan di sebalik kebaikan. Sebab nobody perfect. Ketika menaiki keretapi dari Nara ke Kyoto ada sepasang suami isteri yang tua. Keretapi sangat penuh ketika itu. Kak Z dapat tempat duduk. Tapi pasang ini tidak. Kak Z tunggu samada ada mereka akan di beri tempat duduk atau tidak. Tempat duduk Oku, ibu mengandung dan orang tua telah di penuhi oleh orang muda yang sibuk bermain handphone. Kita memahami dari airmuka dia berharap untuk dapat tempat duduk. Rasa tanggungjawab itu datang. Kak Z bangun dan beri tempat duduk kepada pasangan tersebut. Mereka mengucapkan terima kasih pada Kak Z. Jadi perhatian kejap dalam train. Sampai di Kyoto station kita ni slow sikit sebab nak baca google map yang kuat menipu tu.. memang kuat menipu...hiii. Sedang berjalan ada orang dari belakang tegur. Rupanya pasangan tadi hendak menolong. Cakap itik dan ayam. Mereka hendak juga menolong. Rasa terharu. Kesimpulan banyak tempat Kak Z pergi macam-macam ada.


Fushima Inari Taisha  sebuah kuil, yang terletak di Fushimi Ward di Kyoto, Jepun. Kuil ini terletak di kaki  gunung yang juga dinamakan Inari yang 233 meter (764 kaki) di atas permukaan laut, dan masuk laluan gunung ke banyak kuil yang lebih kecil yang berjarak 4 kilometer  dan mengambil kira-kira 2 jam berjalan kaki . Tiang-tiang oren ini di kenali dengan nama tori. 


Setiap torii di Fushimi Inari Taisha telah didermakan oleh perniagaan Jepun. Struktur paling awal dibina pada tahun 711 di kaki bukit Inariyama di Kyoto barat daya, tetapi kuil itu telah pindah pada 816 atas permintaan sami KÅ«kai. Struktur kuil utama dibina pada tahun 1499.  Di bahagian bawah bukit adalah pintu utama dan kuil utama. Di bahagian belakang kuil utama adalah gunung di atas gunung, ada tempat suci. Untuk naik ke atas korang berjalan di bawah ribuan torii.  Kak Z tak mampu. Sakit lutut..

Senbon torii


Torii yang banyak-banyak ini dipanggil Senbon torii. Kegiatan mendermakan torii ni telah bermula tersebar sejak zaman Edo (1603 - 1868) untuk menunaikan hajat dan ucapan terima kasih kepada tuhan mereka. Kita pulak datang sini sebab hendak gambar sebab tori tu very artistik . Yang Islam kalau berhajat di sini boleh jadi syirik dan pada yang beragama lain boleh meneruskan niat anda.


Tempat suci ini terletak di luar Stesen JR Inari untuk Nara Line, perjalanan lima minit dari Stesen Kyoto. KaIau menaiki Keihan Electric Railway jalan kaki  jauh sikit dari Stesen Fushima-Inari. Kak Z naik Keretapi JR . Sebab mengunakan JR pass. Lepas melawat Fushima Inari Kak Z meneruskan adventure ke Nara Park di Nara. 30 minit juga perjalanan dari Inari ke Nara.Tempat suci ini dibuka 24 jam  dan tiada bayaran masuk.


Sampai di Nara tempat yang Kak Z cari ialah Nara Tourist Information Counter.  Kenapa? Walaupun ada google maps untuk panduan. Tiada keyakinan. Pasti berlaku unsur penipuan. So jalan penyelesaian pergi information counter. Kemudian cari bus ke Nara Park. Berdasarkan tunjuk ajar encik information counter naik bus no. 2 warna kuning. 


5 minit naik bus kuning dah sampai Nara Park.. belum habis mak nak berangan. Turun betul-betul di Nara Park. Dari jauh dah nampak rusa. WARNING ada bau kurang menyenangkan. Faham-fahamlah korang kat ladang rusa. Tahan ler sikit.  Jalan lebih kurang 5 minit dari bus stop kita akan nampak Nandaimon Gate.

Sebelah Kiri kita kedai yang menjual pelbagai makanan dan cenderahati. Bila beli makanan sila berhati-hati bungkus elok-elok supaya rusa tidak kejar kita.  Masuk ke dalam Nandaimon Gate kena jalan sikit untuk sampai Todaiji Temple. 


Todaiji adalah salah satu kuil yang paling terkenal dan bersejarah di Jepun. Todaiji juga adalah mercu tanda Nara. Kuil itu dibina pada tahun 752 sebagai kuil kepala semua kuil Buddha seluruh di Jepun. Asalnya Nara adalah bandar utama. Oleh sebab terlalu sibuk bandar di pendah ke tempat lain pada tahun 784. 


Dewan utama Todaiji, Daibutsuden adalah bangunan kayu terbesar di dunia, walaupun pada masa kini pembinaan semula 1692 hanya dua pertiga daripada saiz dewan kuil yang asal. Bangunan besar-besaran ini merupakan salah satu patung gangsa Buddha terbesar di Jepun (Daibutsu). Tinggi 15 meter, Buddha duduk mewakili Vairocana dan diapit oleh dua Bodhisattva.


Keluar dari Nandaimon Gate, Kak Z menuju ke Museum National Museum. Konon nak masuk muzium tapi ada bayaran. Sebelum masuk baca dulu info. Dalam muzium ada beberapa patung buddha dan gambar sahaja. maka cancel. Seberang jalanYoshikien Garden. Sebab terlupa charge bateri maka gambar garden tidak dapat di ambil. Coverage Kak Z hanya untuk kawasan Nara Park. jadi selesai tugasan Kak Z perlu balik ke Kyoto. Sebab petang tersebut perlu menghadiri suatu event di Osaka. Nara next time Kak Z datang lagi untuk explore Nara hingga Wakayama.

Nara Park  lima minit berjalan kaki dari Stesen Kintetsu Nara atau sekitar 20 minit berjalan kaki dari Stesen JR Nara. Sebagai alternatif, naik bas berwarna kuning. Terdapat banyak hentian di sekitar taman.

Sebaiknya untuk datang kesini ambil masa suntuk untuk berjalan seluruh Nara. Kak Z tidak sempat. Rasa macam rugi. Sebab Nara banyak benda  menarik boleh kita lihat. Kak Z baca didalam www.japan-guide.com rasa rugi datang setengah hari. Kena plan betul-betul. Jangan main redah nanti korang yang rugi


Cara datang ke Fushima Inari

Keluar dari Stesen JR Inari untuk Nara Line, perjalanan lima minit dari Stesen Kyoto. KaIau menaiki Keihan Electric Railway jalan kaki  jauh sikit dari Stesen Fushima-Inari. Kak Z naik Keretapi JR . Sebab mengunakan JR pass.

Cara datang ke Fushima Inari

Nara Park  lima minit berjalan kaki dari Stesen Kintetsu Nara atau sekitar 20 minit berjalan kaki dari Stesen JR Nara. Sebagai alternatif, naik bas berwarna kuning. Terdapat banyak hentian di sekitar taman.

Ok bai

Sumber:

https://www.jnto.go.jp/
http://www.japan-guide.com/
http://www.hyperdia.com/en/
https://www.facebook.com/groups/Road.To.Japan/?ref=br_rs

JNTO JAPAN KYOTO SOLO TRAVELER  JNTO Japan Solo Traveler JR pass Muslim