Posts

Showing posts from 2018

JADILAH PEMANDU YANG BERHEMAH

Image
Di Malaysia had laju maksimum lebuhraya ialah 110km/jam. Tapi selalu kita lihat ramai yang memandu lebih dari had yang dibenarkan. Diorang tidak rasa takut ke? Kak Z tekan minyak lebih pun sudah fikir pasal anak-anak. Takut membahayakan diaorang. Melalui kajian, 40% kemalangan di jalan berpunca dari laju. Kemalangan kerana laju selalunya berkesudahan dengan maut. Yang menanggung perasaan sedih ialah mereka yang masih hidup. Pastinya ada anak yang menjadi yatim piatu, ibu bapa kehilangan anak dan suami atau isteri kehilangan pasangan mereka.




Bermain handphone ketika memandu memang menjadi kemarahan Kak Z. Selalu Kak Z jumpa mesti kena hon. Kalau duduk di kawasan kampong, orang tua pandu kereta perlahan bolehlah kita faham. Tapi, kalau orang muda pastinya sambil memandu bermain handphone. Boleh menyusahkan kereta lain di belakang. ¼ kemalangan jalanraya disebabkan bermain handphone lah. Dua minggu lepas tailor Kak Z meninggal sebab accident di Lendu. Penumpang yang ikut serta dalam kere…

RESEPI MEXICAN BUN YANG MUDAH

Image
Mexican bun selalu mengugat iman Kak Z. Boleh pula macam tu kan. Mana tidaknya bau kopi dan butter pastinya menusuk deria bau kita. Anak-anak kalau lalu tepi bakery shop yang jual mexican bun  pasti request nak roti ni. Sebab tu Kak Z belajar cara membuatnya. Alhamdullilah... sekarang Kak Z dah boleh jual mexican bun ni. Doakan Kak Z mampu buka sebuah kedai yang menjual pelbagai jenis bun. Amin insyallah..
Untuk resepi bun korang guna resepi yang Kak  Z dah tulis sebelum ni. Ni Kak Z bagi link http://www.azurarahman.com/2018/08/resepi-pelbagai-bun-gebu.html?m=0. Kak Z guna resepi ni sahaja cuba teknik membentuknya Kek Z kena ajar disini. 
Bahan
Doh dari resepi pelbagai bun gebu 250gm butter suhu bilik. Makna sejuk lah jangan beku sangat
Cara membentuk doh
1. Potong butter  kecil-kecil  jadikan 30 biji 2. Simpan dalam peti sejuk biarkan mengeras 3.  Timbang doh 60gm setiap satu dan bulatkan 4. Mengunakan goller canai doh agak untuk isi butter.  5. Tutup butter rapat seperti kita isi i…

RESEPI PELBAGAI BUN GEBU

Image
Dah bersawang blog ni. Sebab dah lama tak update Kak z busy sangat lah. Hari ini pun gagah buka blog dan tulis resepi. Ramai yang PM minta resepi roti telajak gebu yang Kak z guna untuk berniaga. Resepi ni adalah asas untuk korang buat pelbagai jenis bun. Kak  Z hanya bagi asas sahaja ye.

Resepi

Bahan A

1kg tepung high protien
200gm gula pasir
3 biji kuning telur
1 sudu teh garam
1 sudu teh bread improver
1/2 teh bread softener
3 sudu besar susu tepung
11 gm instant yis /1pek instant yis
450gm air sejuk + ais

Bahan B
120gm marjerin

Cara:-
1. Masukkan semua bahan A ke dalam mix
2. Uli sehingga semua rata
3. Masukkan bahan B dan putar lagi selama 15 minit atau doh kita nampak licin.
4. Akak uli sampai 15 minit. Memang licin
5. Kalau uli pakai tangan buat 250gm adunan sahaja. Kalau tidak lenguh tangan korang untuk dapat doh yang licin
6. Timbang doh 50gm hingga habis. Boleh dapat 40biji
7. Kemudian bulatkan. Cara korang kena tengok.youtube cara gentel doh roti
8. Buat hingga habis. Kemu…

CERTIFIED PROFESSIONAL TRAINERS' GRADUATION AND GALA DINER

Image
On May 21, 2018 IPMA UK Announces Appointment of K.C. See to Management Board, International Professional Managers Associations (IPMA) UK announces the appointment of K.C. See, The Founder of QuestCorp Global Inc US to the Management Board. The Board is fully impressed with K.C.’s fundamental principles of improving the professionalism and performance of managers in both public and private sector organisations. 
K.C. See is now formally appointed to serve in a Management team as an Asia Pacific Manager with responsibilities to co-ordinate all the activities in the region, seeking enduring collaborative arrangements with various management training providers and Associations in the region who share the same vision. “We are delighted to announce K.C. See in our Management Board, K.C. See is a recognized expert in a strategic portfolio prioritization, and business development, with extensive leadership experience involved in key growth sectors namely education, coaching and mentoring,&q…

TRAVELOG 17: BUKCHON HANOK VILLAGE

Image
BUKCHON HANOK Baru nak buka cerita pasal Korea. Sebelum ni cerita pasal Jepun. Idea pasal Korea lambat sikit sampai. Di Korea, Kak Z hanya melawat Seoul dan Busan. 10 hari di Korea. Ku impiakan mencari Jo In Sung. Batang hidung pun tak de. Orang Korea tidak seperti orang Jepun. Sedikit kasar. Ramai juga pelancong Malaysia datang ke Seoul.
Pada hari Kak Z ke Bukchon Hanok Village ni, berjalan jumpa orang Malaysia, Macam jumpa sedara mara kat kampung. Dari Kuala Lumpur, Johor, Kedah, Melaka dan Sarawak.  Meriah saling tegur menegur. Ada juga yang sombong.  Banyak tempat akak pergi kita senyum sebab tahu orang Malaysia, dia paling muka. Tidak apa lah. Seoul selamat untuk solo traveler? Sepanjang disana Kak Z rasa selamat. Bukchon Hanok Village hari ke tiga di Seoul.

PINTU SALAH SATU RUMAH DI BUKCHON H ANOK
Dikelilingi oleh Istana Gyeongbokgung, Istana Changdeokgung dan Kuil Jongmyo, Kampung Bukchon Hanok adalah rumah kepada beratus-ratus rumah tradisional, yang dipanggil hanok, yang tarik…

KEINDAHAN PULAU LANGKAWI DARI CABLE CAR LANGKAWI

Image
LANGKAWI CABLE CAR (Gambar Hakmilik - bharian.com.my)
Selepas travel around the world balik ke Malaysia Impian Kak Z hendak ke Pulau Langkawi. Kawan-kawan Kak Z gelakkan Kak Z, satu dunia dah jelajah, tapi Langkawi belum sampai. Azam ialah menjejak Gunung Mat Cincang dengan cable car. Sebelum ini, Kak Z memang tiada impian untuk menaiki cable car kerana gayat. Tempat yang tinggi seperti Gunung Mat Cincang juga mungkin Kak Z.  tidak akan sampai. Tetapi selepas menaiki cable car di Mount Shosha, Himeji dan cable car di Lantau Island, Hong Kong, Kak Z menjadi berani.  Oleh sebab Kak Z naik di Pulau Langkawi. Korang juga boleh google mengenai LANGKAWI CABLE CARuntuk keterangan lanjut. Perjalanan 15 minit untuk naik keatas. Macam-macam perasaan yang akan timbul. Tengok bawah pun takut. Tetapi bila keadaan sudah selesa baru Kak Z mampu melihat kehadapan dan ke bawah. Memang cantik sebab di bawah ada hutan hujan tropika yang cantik dan pemandang sekliling kearah laut dan hutan. Keadaan ini ti…

TRAVELOG 14: KURASHIKI CANAL, OKAYAMA

Image
Kurashiki Canal terletak setengah jam menaiki train dari Okayama Station. Meh nak cerita pasal lawatan Kak Z kesini. Semasa buat itinerary untuk datang ke Jepun, Kak Z banyak membaca dari blog-blog yang menulis pasal Kurashiki Canal ini. Airnya bersih dan cantik. Dengan budget yang ada, Kak Z masuk Kurashiki ke dalam itinerary. Sebab semua review kata cantik. Dalam FB group Road To Japan pun ada yang mengatakan cantik. Memang cantik. Tapi bukan tempat Kak Z.



Ku bayangkan terusan seperti di Amsterdam or di Sheffield and Tinsley Canal Trail or Havard.  Paling tidak Terusan Wan Mat Saman. Tapi tidak. Airnya jernih. Tapi pendek je terusan tu. Ada 2 ekor swan dalamnya dan boat yang yang bawa pelancong meronda canal tersebut.


Memang buat gelaklah. Sampai pun dah lewat selepas melawat Kojima Jeans street. Tepi-tepi terusan ada kedai dan bangunan rumah yang telah di ubah suai menjadi muzium dan kedai makan. Kak Z jenis yang adventures. Bila sampai tempat yang romantik, jadi lain rasanya. Sala…

TRAVELOG 13: DARI FUSHIMA INARI KE NARA PARK

Image
Setiap kali menyentuh keyboard ada dua benda akan terjadi. Idea mencurah atau tidak ada idea langsung. Idea mencurah bermaksud baik sehari boleh menulis beribu perkataan. Di kala tiada idea sepuluh kali ulang di laptop pun belum tentu boleh menekan keyboard. Ini yang terjadi semasa menulis cerita ini. Punca apa yang hendak di cerita? Pasal tiang-tiang oren dan templenya dan pasa Nara yang banyak rusa? Mana cukup kalau tidak berencah. Rencah itu yang kena garap sampai jadi sebuah cerita yang menarik bagi menarik minat pembaca.
Kak Z bukanlah penulis blog yang tip top toe. Penulis blog yang teruk katanya. For me that is a good comment. As everybody know Kak Z hanya penulis hanya sambilan. Akak memang telus setiap penulisan Akak. So I write base on my experiemce. Kak Z juga  ada tugasan wajib yang lain sebagai ibu dan perniagaan. Bila kita telah merantau banyak tempat. Pergi ke banyak negera kita akan bawa 2 pengalaman untuk diri kita:-
1. Pengalaman yang baik boleh jadi panduan untuk h…