24 April 2013

Japanese cheese cake

Assalamualaikum

Dalam sibuk menghidangkan makan malam anak-anak... ternampak cheedar cheese dlm peti sejuk. anak dar minggu lepas minta cheese cake. tapi kesempatan untuk ke kedai bahan bakery tak sempat. susu, telur dan cheese ada masaklah ' jepang singkong kek' - japanesse cheese cake la.. senang nak buat tapi klu takde mixer jgn bercita-cita tinggi nak buat.. melainkan ada pemukul bahulu zaman dulu2 blh.. sbb kena pukul telur sampai betul2 kembang..bahannye murah. Cost RM15.00 all of you can get RM40.00 punya cake.. patut cuba.


old type whisk - pemukul telur lama

saya punya warna merah....jgn jealos.. 
mixer ini mudah saya guna kalau buat kek dlm qty rendah

Ini pun saya ada klu buat kek dlm qty yg byk


kek yang saya masak

Japanese cheese cake


Bahan A
6 keping cheedar cheese
50 gram butter
100 ml susu segar

Bahan B
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
1/4 sudu kecil garam
60 gram tepung kek/tepung superfine
20 gram tepung jagung
½ sudu kecil esen vanilla

Bahan C
140 gram gula kastor
6 biji putih telur
3/4 sudu kecil jus lemon

Cara membuatnya
1
1   1.       Cairkan cream cheese,butter dan susu segar menggunakan kaedah double boil.  Jangan berketul.  kalau berketul tapis. Saya mengunakan cheedar  kerana texture tidak mudah berketul seperti cream cheese. Bila dah cair,sejukkan.
2.       Kemudian masukkan bahan B - tepung superfine, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam adunan cheese tadi. Gaul sebati.
3.       Dalam bekas lain, pukul putih telur dan jus lemon pukulsehingga berbuih(pastikan peralatan seperti mangkuk dan mixer dlm keadaan kering dan tidak berminyak,jgn ada kuning telur sikit pun dlm putih telur)
4.       Kemudian tambahkan gula kastor dan pukul lagi sehingga bila diangkat mixer hujung tajam.
5.       Campurkan Bahan A n B tadi ke dalam Bahan C  yg dah gebu teknik kaup dan kacau perlahan hingga sebati
6.       Loyang digris bahagian bawah dan di salut dgn baking paper di bahagian tepi
7.       Tuang adunan ke dalam loyang. Kemudian letak loyang yg mengandungi adunan kek ke dalam satu lagi loyang yg lebih besar dan tuang air panas ke dalam loyang besar(kaedah double boil)
8.       Bakar dalam oven selama 45 min suhu 180'c api atas bawah(bergantung pada oven masing2)




20 April 2013

Apam Balik

Assalamualaikum,

Minum petang ni  adalah apam balik. Cubaan pertama apam balik yg telah menegolekkan sy.. menjadi... nangis aqaaaaq.. mai cuba respi di bawah resepi oleh Hazwani Abdul Halim (tq). tapi saya buat pengolahan sesuai dgn sy


Apam Balik Tergolek


bahan:- 
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula halus
1 biji telur
2 1/2 cawan air
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh bicarbonate of soda
Secubit garam
Sedikit esen vanilla (sy tambah)
Sedikit butter utk dioles pada kuali/sapu diatas apam balik tabg sudah masak

Bahan tabur :
Kacang tanah tumbuk
Jagung krim
Gula pasir
Coklat rice

1.Putar telur n gula halus sehingga kembang.
2. Masukkan air dan esen vanilla..Putar lagi sehingga sebati.
3.Masukkan pula tepung gandum, baking powder dan bicarbonate soda yg telah diayak,putar sehingga semua bahan sebati.
4. Biarkan tepung tadi lebih kurang 1 jam supaya kembang.
5.Panaskan kuali,oles sedikit butter tuangkan bancuhan tepung secukupnya dan ratakan.
6.Biarkan seketika sampai permukaan tepung berbuih-buih.
7. Taburkan kacang gula pasir n kacang tumbuk n
8. sudah masak letak jangung krim dan coklat rice jagung
9.Lipat apam kepada dua,angkat dan sapu sedikit butter pada apam..


Sedia dihidang.

BEN ASHAARI dan WEECLICKS

Assalamualaikum,

KENAPAKAH ANDA NAK MENJANA PENDAPATAN MELALUI INTERNET INI ..

Saya suka berkongsi di Internet keranabanyak benda yang menarik terutama resepi yang boleh kita kongsi bersama kepada pembaca blog. Kebanyakan resepi yang saya post di blog telah saya cuba dan sedap. Bila saya telah cuba.. saya tahu di mana kelemahan dan baiki kelemahan untuk di share bersama kawan-kawan yang lain. Tip2 yang baik akan membantu kawan-kawan yang tidak tahu.. ilmu tidak boleh kedekut nanti rugi. dapat pahala tau klu kita share ramai....

tq 

tengok lah blog - http://www.benashaari.com/

19 April 2013

Cake Decoration Class. by Khairati Ismail

assalamualaikum

kak khairati adalah seorg cake decorator professional dari Alor setar. Kebanyakkan kek dihasilkan untuk hadiah keputeraan Sultan Kedah dari badan-badan korporate, hotel dan majlis perkahwinan. kak khairati akan menganjurkan kelas menghias cake. jika berminat boleh hubungi beliau.



birthday cake

Kelas; Fondant Cake Decoration
Harga : RM650.00 utk one to one -( berdasar temu janji)
             RM500 untuk group min 4 org
             (kek blh bawa blk)
Tarikh:  22 June 2013
Tempat: Bengkel kak Khairati di Alor star - 2, Taman Bayu Baru, Jalan Sultanah, Alor Setar
Hubungi: kak khairati 012 -4949017/fb - Khairati Ismail

16 April 2013

Oreo Cheese cake


Assalamualaikum,





OREO CHEESE CAKES


Resepi ni saya ambil dari blog kraft..

what you need


1
OREO Cookies

1/3
butter or margarine

3
PHILADELPHIA Cream Cheese

3/4
sugar

1
BREAKSTONE'S or KNUDSEN Sour Cream

1
vanilla

4
egg

make it


HEAT oven to 350°F.
CRUSH 28 cookies finely; coarsely chop remaining cookies. Mix crushed cookies with butter; press onto bottom and 2 inches up side of 9-inch springform pan.
BEAT cream cheese and sugar in large bowl with mixer until blended. Add sour cream and vanilla; mix well. Add eggs, 1 at a time, mixing on low speed after each just until blended. Stir in chopped cookies. Pour into crust.
BAKE 55 min. to 1 hour or until center is almost set. Run knife around rim of pan to loosen cake; cool before removing rim. Refrigerate 4 hours.

15 April 2013

Blog visitor

assalamualaikum

alhamdulillah blog saya telah dikunjungi seramai 3500 orang. ramai juga bagi blogger yg tidak terkenal mcm saya....

tq for ur support..


Cake decoration by Kak Khairati Ismail


Assalamualaikum,

Bila saya bertemu dengan kak khairati hati saya berbunga-bunga sangat. She was a nice lady. a mother, a worker, a cake decorator, a businesswoman and a wife... etc.. tak kedekut ilmu pun. Di bawah adalah gambar kek yang beliau buat cantik sangat-sangat la.. sedap pun ia... nikmatilah keindahan gambar keknya. klu hendak tempah boleh juga. kek- kek ini bukan sahaja untuk dijual ada juga untuk disewa. harga juga berpatutan..visit FB dia- khairati ismail...


putih salju sesuai untuk tema berwarna putih or lain-lain warna



5 tier cakes...


wonderful orange


si kebaya purple


trio cakes - blh pilih salah satu


melting chocolate


macam ini pun boleh

chanteqnye


swiss role yang dah chanteq jadiknye

simple

blue n pink - so sweet , i choose this

weeding cake for VVIP daughter


i saw this at her house.... nak pegang tapi tak leh takut pecah


lemah kaki tengok chanteq sangat

thank kak khairati give me the permission to share those pictures with my audiences.. love you.

13 April 2013

Baked macaroni with cheese


Assalamualaikum,

dinner malam ini Baked macaroni with cheese. Request dari anak2. tak sampai setengah jam habis. Berantu cheese budak2 ini. Mak pulak tukang layan. Saya pun suka tengok dia org makan. try mudah dan murah jika kita buat sendiri. anak yg ramai klu nak makan di pizza hut aduh kempis poket jadinya. klu kita masask sendiri, anak2 makan air tangan kita. sambil masak sambil baca doa dan zikir.. insyallah



macaroni yang ready untuk dimakan




macaroni yang telah siap dibakar

Baked macaroni with cheese

bahan:-
1/2kg macaroni -rebus hingga kembang
200gm cheddar cheese - diparut
250gm mozarella cheese - diparut
1 sudu teh lada hitam kisar
1 tin cream soup kimball
200gm daging ayam dicincang
1 ulas bawang besar di mayang halus
3 ulas bawang putih
2 sudu besar butter
garam secukup rasa
air

cara:-
1. tumis bawang putih dan merah
2. masukkan ayam goreng sebentar dan masukkan lada hitam
3. masukkan cream soup kimball + air sebanyak tin soup tadi- kacau
4. masukkan macaroni dan gaul rata
5. angkat dari dapur masukkan cheddar cheese dan kacau
6. secepat mungkin masuk kedalam loyang pembakar
7. taburkan mozarella cheese dan bakar selama 1/2 jam atau cheese tukar ke warna
keemasan..

blh makan.. sedap

Lunch - sardine masak lemak cili padi

assalamualaikum...

gambor aje...


sardine masak lemak cili padi, tempe goreng, kobis goreng n ikan bilis goreng

sedap sekali sekala..

Marble butter cheese cake

assalamualaikum..




mable butter cheese cake... kembang setaman.


bahan:
250gm butter
250gm cream cheese
200gm gula castor
220gm tepung self raising flour
1/2sudu teh baking powder - ayak bersama tepung
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh lemon flavour - klu suka
4 biji telur
200ml fresh milk
secubit garam
1 sudu besar chocolate emulco

cara

1. pukul butter, cheese dan gula hingga kembang
2. masukkan esen vanilla lemon esen
3. masuk telur 1 per satu
4. masukkan tepung berselang seli dgn susu - mula dgn tepung di akhiri dgn tepung juga
5. ambil sesenduk bancuhan tadi campurkan dgn emulco tadi
6. tuang dalam loyang beselang seli yg berwarna putih dgn chocolate.
7. bakar dgn suhu 170c selama 1 jam or sampai masak.

biar sejuk baru kelurakan dari bekas yea...


kek saya merekah  sebab saya over beat n telur terus keluar dari peti sejuk..

12 April 2013

Keretapi bukit bendera

assalamualaikum

cuti persekolahan akhir march lepas saya membawa anak-anak ke Pulau Pinang. perjalanan dari rumah kesana mengambil masa lebih kurang 20min. tapi hendak ke bukit bendera dari farri chain waduh.. mengambil masa lebih kurang 45min. biasalah traffic jam. anak-anak hendak menaiki keretapi di bukit bendera. dulu pergi rasa macam serik nak naik atas sebab lambat sangat. tapi kali ini so excited best . sekejap sahaja naik lebih kurang 5 min naik dan 5 min turun. video yang saya tunjuk rasa macam naik roller coster. ngilu perut bila tengok depan sebab kami berada di bahagian paling hadapan. anak2 suka sangat. see the movie yaa.


11 April 2013

My lunch - masak lemak cili padi daging bakar

Assalamualaikum,

Masa arwah mak saya masih hidup lauk kegemaran yg selalu beliau masak ialah masak lemak. Arwah ayah pun suka makan lauk masak lemak. Hari ini saya ke pasar tani. Daging yg dijual tadi sungguh cantik maknanya fresh la. saya beli sekilo. Anak-anak minta lauk daging bakar masak lemak.  dulu masa saya tinggal di kampung pandan kedai ros 911 selalu jadi pilihan sbb nak beli sedikit shj. sedap juga. tapi di sungai petani nak cari mana. oleh sebab saya kena turun gelanggang utk masak lauk ini. saya terus teringat cara arwah mak masak. saya bakar daging. dan masak lauk itu. ini lah hasilnya.



Masak lemak cili padi daging bakar

bahan:-
1. 1/2kg daging yg telah dibakar
2. 200ml santan
3. 1 keping asam keping
4. 10 ulas cili padi - klu nak pedas blh tambah lagi
5. 5cm kunyit hidup
6. garam secukup rasa
7. 3 biji kentang belah 4
8.1 batang serai
9. sehelai daun kunyit yg telah dihiris halus

cara

1.potong daging yg telah dibakar kecil-kecil
2. kisar kunyit dan cili dan masuk campurkan dengan daging kedalam periuk 
3. masukkan juga kentang, serai dan asam keping jerang hingga kentang empuk
4. masukkan santan. kacau supaya tidak pecah minyak. bila sudah agak masak masukkan daun kunyit..
5. sekarang blh makan ..bagi yg tak makan nasi. cicih dgn roti pun sedap.

selamat mencuba


06 April 2013

my chicken chop


assalamualaikum,

anak-anak saya suka makan chicken chop. 4 lelaki klu selalu minta makan benda ni kopak jugalah kalau makan di kedai. hari ini saya merajinkan diri untuk buat sendiri. senang aje. tapi penyakit 'M' selalu aje melanda saya ni. buat sendiri sangat2 menjimatkan. try tau...




my chicken chop
bahan A:-
1 pcs boneless chicken
1 sudu kecil tepung jagung
secubit garam
perap bahan ini dalam 1 jam

bahan b
minyak masak secukupnya
1/2 cawan bread crump
1 biji telur

cara.

1. panaskan minyak
2. gaulkan bahan A dgn telur
3. lumurkan bread crump
4. goreng dalam minyak yg panas dan ayam perlu tengelam bila goreng..
5. goreng agak2 masak



gravy saya guna knor chicken gravy .. tambah sikit gula perang supaya ada ummppphh

selamat cuba.