18 October 2015

POTATO CHICKEN SLICE BUN

Bun ini paling di gemari anak-anak. Ada kentang dan chicken slice. Kalau buat paling kurang setengah kilo tepung. Anak-anak bujang hendak membesar biasalah kuat makan. Makan lah anak... janji suka dan habis licin.




Cara buat roti sama sahaja bahan asasnya dengan resepi sebelum ini. Cuma perlu tambah keju dan kentang. Bagi akak, bun ini senang sebab bulat-bulat, letak inti ayam dan kentang.. bakowww... Rajin dengan tidak sahaja. Jom kita buat


Bahan

500gm tepung high protien
11gm yis
50gm gula
5gm garam halus
2biji telur
70gm butter
160 gm air sejuk
150gm susu segar
Beberapa keping meatloaf ayamas
3 biji kentang di rebus dan lenyek
Cheddar cheese parut


Cara

1. Campurkan tepung, gula, garam dan yis
2. Gaul rata masukkan 1 biji telur, susu dan air
3. Uli hingga jadi doh
4. Masukkan butter dan gaulkan hingga tepung tidak melekat pada tangan
5. Bahagikan doh seberat 60gm setiap satu doh dengan mengunakan gunting
6. Ambil minyak sedikit letak pada tangan
7. Bulat-bulatkan
8. Chicken meatloaf perlu di potong 4
9. Letakkan chicken meatloaf dan 1/2 sudu teh kentang
10. Tutupkan inti supaya tidak terkeluar
11.Letakkan loyang pembakar
12. Guting diatas permukaan roti
13. Sapukan telur dan taburkan cheddar
14. Biarkan selama 2 jam
15. Panaskan oven dengan suhu180c dan bakar sehingga 15 minit atau kekuningan

Jika ada masalah tidak faham boleh pm saya di fb Azuraa Rahman

Selamat mencuba

Ok bai

CHICKEN SLICE LOAF

1 resepi roti boleh di buat bermacam jenis mengikut kreativiti masing-masing. Akak dan anak-anak suka makan roti. Simple dan mengenyangkan. Lebih elok dari makan makanan segera. Sebab itu akak belajar pelbagai jenis roti. Terbaru ialah Chicken slice loaf..



Kita jangan beputus asa kalau roti kita tidak berapa cantik dan keras. Kena praktis selalu untuk menjadikan roti cantik, lembut dan sedap. Akak pun mengambil masa yang lama untuk belajar dan memahami diri roti..diri roti..hiiii...ia diri roti. Sebab roti ni cerewet... kalau dia merajuk bantan roti. Joom share resepi

Bahan

500gm tepung high protien
11gm yis
50gm gula
5gm garam halus
2biji telur
70gm butter
160 gm air sejuk
150gm susu segar
Beberapa keping meatloaf ayamas


Cara

1. Campurkan tepung, gula, garam dan yis
2. Gaul rata masukkan 1 biji telur, susu dan air
3. Uli hingga jadi doh
4. Masukkan butter dan gaulkan hingga tepung tidak melekat pada tangan
5. Bahagikan doh seberat 25gm setiap satu bahagian sebanyak 3 bahagian
6. Berat sebiji loaf 75gm
7. Ambil minyak sedikit letak pada tangan
8. Bulat-bulatkan doh dan leperkan sedikit
9. Chicken meatloaf perlu di potong 4
10. Letakkam chicken meatloaf atas doh dan gulung
11. Buat bentuk segitiga
12.Letakkan atas bekas muffin dan biarkan selama 2 jam
13. Sapukan telur dan taburkan serbuk pasley
14. Panaskan oven dengan suhu180c dan bakar sehingga 15 minit atau kekuningan

Tindak balas yis bergantung kepada suhu persekitaran, kalau panas doh akan naik cepat kalau sejuk lambat naik @prove.

Ok bai

ABANG HAKIM CALON PT3

Lahir pada 16hb Ogos 2000. Tahun ini kena ambil PT3. Dia cool.. tapi mak dia yang senak perut memikirkannya. Sebelum periksa semua kena jaga. Makan, kesihatan, pakai dan kad pengenalan. Kenapa?

Makan perlu dijaga seminggu sebelum periksa. Tidak terlalu pedas supaya tidak sakit perut. Sakit perut masa periksa susah juga. Pernah tengok budak kena cirit birit masa kembar exam. Sebab malam sebelum exam mak dia bagi makan nasi lemak sambal pfedas...kesian.




Kesihatan elakkan dia terlalu stress. Hari exam ada seorang budak lelaki lelah dan terpaksa masuk hospital. Mungkin stress. ,enjadi masalah tidak dapat mengambil peperiksaan. Kesian lagi.. Si abang seorang yang suka explore race. Dengan udara jerubu dan panas. Tentu mak dia tidak bagi dia keluar. Demam dan lelah akan jadi musuh utama hendak masuk exam wooo... jangan cari pasal




Pakaian kena kemas. Jam ada. Baju dan seluar jangan ada yang koyak. Rambut siap dipotong. Janggut dan misai siap di cukur. Semua itu kena diingatkan. Periksa PT3 macam hendak pergi interviewlah. Jadi kena train dia dari sekarang

Kad pengenalan.. jangan cari pasal. Ada seorang pelajar perempuan kad pengenalan dia hilang 2 bulan lepas tapi tidak buat baru. Hari hampir exam.. aduuuhh klang kelibut nak buat kad pengenalan baru. Tanpa kad pengenalan kita tidak boleh menjalani peperiksaan tau. Oleh itu kena ada...





Habis kena exam dia paw mak dia... dominos pizza. Dari dalam perut sampai sekarang itu lah kegemaran dia pizza. Bagi dia besar mana pizza kat dia mesti habis...

2 tahun lagi dia SPM dan kembar PT3.. berpeluh mak dia.. apa oun mak sayang korang...

Ok bai