13 May 2016

Ramada Plaza Melaka.. Cantik dan Klasik

Masa kecil-kecil dulu selau kalau ke Bandar Melaka pasti lalu di sebelah hotel ini.Dulu nama hotel ini ialah Hotel Renaissance. Sekarang berubah nama kepada  Hotel Ramada Plaza Melaka. Bangunan hotel ini adalah bangunan tertinggi waktu itu. Terletak di Jalan Bendahara, Melaka. Hotel ini bertaraf 5 bintang dan  mempunyai 296 bilik. Setiap jenis bilik mempunyai saiz dan ciri keistimewaan yang berbeza.


Ramada Plaza Melaka





Apabila Kak Z masuk di setiap bilik, rasa sungguh exlusive. Bila tanya harga bilik terkejut sekejap sebab murah. Harga bilik antara RM270.00 – RM420.00. Murahkan? Ini hotel 5 bintang. Jika di Kuala Lumpur melihat keadaan bilik yang exclusive pasti harganya lebih mahal.





Sampai di hotel Kak z di sapa dengan mesra. “selamat pagi Puan, selamat datang di Ramada Plaza Melaka”. off course I'm happy bila ada orang tegur kita elok-elok pagi-pagi.. betul tak? Melangkah masuk ke lobi hotel, mata terpegun melihat chandelier di atas kepala. Memang cantik menampilkan wajah hotel 5 bintang. Kak Z disambut oleh Puan Nurashiken dan Mrs Caroline Fok. dari Sales and  Marketing Group. Oleh kerana mereka berdua akan bermesyuarat Kak z telah di bawa untuk melihat bilik oleh jejak handsome Farhan. Thank you Farhan..  good experience to share.

Club Lounge


Permandangan dari Club Lounge tingkat 24


Selat Melaka dari Tingkat 24 Ramada Plaza Melaka





Lawatan bermula dari Club Lounge yang terletak di tingkap 24. Club Lounge ini adalah tempat exclusive jika mahu mengadakan sarapan, buffet atau high tea secara persendirian. Mereka yang boleh  untuk memasuki tempat ini ialah penginap di tingkat 22, 23 dan 24. Kerana lebih privasi contoh untuk keluarga diraja, para menteri dan VVIP. Permandangan dari tingkat 24 kearah laut Selat Melaka dan Bandar  Melaka. Cantik juga Bandar Melaka, sebab banyak bangunan lama yang kita boleh namoak dari posisi tinggi.

Bila Farhan bawa masuk Presidential Suite.. off course mulut Kak z terbuka luas. Cantik dan luas. Rasa hendak terjun sahaja atas katil yang ada. Korang tengok gambar kemudian baru bayangkan apa yang kak z katakan. ‘Bermimpi untuk jadi orang kaya’. Hurmmm..


Presidential Suites










Kemudian kak z ke bilik Club Room.  Bilik ini berada di tingkat 22, 23, dan 24. Apa yang membezakan bilik ini dengan bilik di tingkat yang lain ialah di hias dengan perabut yang classic dan mewah.  Yang paling penting, penginap disini mahukan privasi. Harga bilik RM500-RM550.

Club Queen





Kemudian kami ke bilik lain Premier Room. Boleh buat pilihan samada Premier King atau Premier Twin. Harga RM245-RM320 dengan sarapan atau tanpa sarapan. Setiap bilik mempunyai  tatahias yang berbeza. Jika anda berkeluarga mahu menginap disini. Boleh bertanyakan adakah bilik tersebut mempunyai sofa bed atau tidak. Kerana ada bilik di sediakan sofa bed ada yang tidak.


Premier Room






Ada juga boleh memilih Executive Deluxe. Setiap tingkat hanya ada 4 bilik sahaja.  Yang terletak di setiap penjuru setiap tingkat.  Bilik ini luas. Mudah untuk kita bergerak dan sembahyang.  Jika anda datang untuk bermesyuarat  dan melancung sambil merehatkan minda kak z cadangkan menginap di bilik ini. Harga RM320 – RM370. Murahkan?

Executive Deluxe





Bagi yang berkeluarga, boleh memilih Junior Suite. Kerana dalam bilik ini ada 2 sofa bed.  Bilik  ini seperti studio apartment, kerana ada ruang tamu dan bilik. TV pun ada 2, dalam bilik dan ruang tamu. Harga bilik ini RM370-RM420. Kak z akan pilih bilik ini. Yang besar boleh tidur di sofa bed dan kak Z tidur atas katil. Memang berbaloi


Junior Suite








Selain almari, antara kemudahan lain yang disediakan adalah :
  1. LCD TV
  2. Meja Tulis
  3. Perkhidmatan WIFI percuma
  4. Telefon
  5. Cerek elektrik
  6. Pancuran air panas

Swimming pool antara benda yang wajib kak z cari kalau tidur di hotel. Sebab anak-anak suka mandi swimming pool. Ada 2 swimming pool, untuk dewasa dan kanak-kanak. Kedalaman swimming pool dewasa dari 3 kaki – 9 kaki. Kalau kak z masuk terus tenggelam. Kalau timbul sebab dah kembung minum air. Swimming pool kanak lebih kurang 1 ½ kaki sahaja. Ada life guard yang akan mengawasi kita di swimming pool. Oleh lepaskan anak-anak sambil mak rehatkan minda..

 Swimming Pool




Di sini juga ada gym dan sauna. Kemudahan ini adalah untuk penginap hotel.  Anda juga boleh menjadi ahli club Ramada Plaza Melaka dengan yuran keahlian RM1200 setahun.  Anda boleh mengubakan gym, sauna dan swimming pool atau sehari RM45.00.

Gym



Jika mahu mengadakan jamuan, majlis perkahwinan atau annual dinner, Ballroom Ramada Plaza Melaka boleh memuatkan seramai 500 orang. Untuk kursus dalam jumlah yang kecil,  anda juga boleh mengambil package disini  bilik dan makan dengan harga yang berpatutan.


Conference Room dan Ballroom






Untuk maklumat anda boleh menghubungi:-

Ramada Plaza Melaka
Jalan Bendahara
75100 Melaka
Malaysia
 Tel   +6 06 284 8888.

Untuk tempahan boleh di lakukan secara online http://www.ramadaplazamelaka.com/

Price

Premier  Room ( without breakfast)
Weekday - RM270.00++
Weekend - RM320.00++

Executive Deluxe (without breakfast)
Weekday - RM320.00++
Weekend - RM3370.00++

Junior Suite ( without breakfast)
Weekday - RM370.00++
Weekend - RM420.00++

Club Room ( with breakfast for 2)
Weekday - RM500.00++

Weekend - RM550.00++

Presidential Suite - untuk tempahan boleh menghubungi pihak hotel untuk keterangan lanjut.

#Sarapan boleh di tambah dengan RM25.00++ seorang.

Entertainment &Restaurants
  • Famosa Lounge
  • Zest Restaurant
  • Olio Restaurant
  • Long Feng Restaurant
  • Melaka Garden Poolside
Sport and Recreations
  • Fitness Centre
  • Swimming pool
ok bai

tag: plaza ramada melaka, presidential suite, club room, premier room, executive deluxe, junior suite, world heritage,
melaka,


Cinnamon Rolls

Cinnamon rolls kalau makan panas-panas gua cakap sama lu.. Hantu lalu atas kepala pun tak sedar. Kali pertama buat tidak berjaya. Buat sampai berjaya. Boleh lah berjaya 80%. Nanti belajar lagi sampai jadi tokey cinnamon rolls. Teringat Cinabon. Kedai jual cinnamon rolls kat Kuala Lumpur. Jauh sangat buat sendiri lah.

Sebenarnya cinnamin rolls adalah sejenis roti tapi ada serbuk kulit kayu manis dan gula perang. Campuran dua bahan ini akan menaikkan aroma roti ini. Kalau kita guna pure butter lagi lah..sumpah..sedap yang amat. Korang cuba resepi ni. Kak z google jer dalam Mr google. Resepi ni dari Women Weekly tahun 2012. Lama kan? Ini aje resepim cinnamon rolls yang menjadi kak z pernah cuba. So mari kongsi ramai-ramai.


cinnamon rolls


cinnamon rolls tapi lain bentuk

Resepi

Bahan A
¾ cawan susu
¼ cawan margarine
3 ¼ cawan tepung serbaguna/tepung gandum
¼ cawan gula
1 pek yis segera
½ sudu the garam
¼ cawan air
1 biji telur

Bahan B

I cawan gula perang.
1 sudu makan serbuk kayu manis
½ cawan margarine

Cara

  1. Panaskan susu sehingga berbuih. Ketepikan dan masukkan margarine kacau rata. Biarkan suam
  2. Satukan tepung, yis, gula dan garam. Masukkan air telur dan susu suam tadi. Uli selama 5 min.
  3. Biarkan tepung berehat selama ½ jam tutup dgn tuala basah.
  4. Dlm bekas yg lain satukan margarine, gula dan serbuk kayu manis.
  5. Setelah tepung naik. Uli semula hingga ruang udara keluar. Rolls tepung kepada 12 x 8 inci. Sapukan bahan kayu manis. Gulung semula dan potong sama besar.
  6. Terbalikkan dan susun dlm bekas yg telah di sapu margarine bakar sehingga kekuningan




12 May 2016

Talam Keladi Petik Jari



Kak Z suka mencuba pelbagai resepi. Jiran sekeliling rumah akan menjadi juru rasa dan pengomen.mAda positive and juga komen menusuk kalbu. Sabar je la.  Hari ini kak z nak share dengan semua resepi Talam keladi.  Resepi ini kak z  belajar dari chef Hasma Noor. Tapi telah diubah mengikut cara kak z. Mudah.. sesuai dengan kita yang sentiasa sibuk dan untuk berniaga.

Kak z pernah buat kuih talam keladi ini dalam kuantiti yang banyak. Antara 1000 pcs-2000pcs sesekali event. Contoh hari raya. Sebab itu kak z ubah resepi asal supaya mudah untuk kak z buat dan potong. jom cuba buat.


Talam Keladi


Talam Keladi
Bahan-bahan

                 A.     Bawah

1.      300gm tepung beras
2.      1 pek serbuk santan
3.      1200ml air
4.      2 sudu kecil garam
5.      100gm keladi yg didadu dan direbus

Cara

1.      Masakkan tepung beras, serbuk santan, air dan garam.
2.      Masak hingga menjadi som-som dan masukkan keladi.
3.      Masukkan bahan ini kedalam Loyang  10 x 10 inci tekan dan ratakan

                 B.      Atas

1.      500 ml air                                                                        
2.      300ml santan                                                       
3.      4 biji telur (A)
4.      200gm gula
5.      250gm tepung gandum
6.      ½ sudu kecil garam
7.      ½ sudu warna ungu
8.      ½ sudu perisa keladi

Cara

1.      Pukul telur dan gula
2.      Masukkan santan, gula, tepung, pewarna, perisa dan garam kacau rata dan tapis.
3.      Panas periuk disisi air hingga mendidih
4.      Double boiler bahan tadi hingga berkilat
5.      Masukkan bahan ini diatas som-som dan kukus selama 20-30min

Insyallah jadi. Tiada apa rahsia tersembunyi. Ikut setiap langkah. Kak z mahu ilmu ini dikembangkan supaya resepi kuih talam ini tidak hilang. Secara tidak langsung ‘generate income’.

Ok bai

11 May 2016

Cheezy Lasagna..

Assalamualaikum


Cheezy lasagna


Lasagna makanan dari Itali.. adalah juga mengatakan dari Greek.. macam mana pun itali greek serumpun. masa zaman belajar dulu gayat jumpa benda ni.. Lepas makan melompat sedap. Alhamdullilah keluarga islam yang menyediakannya. Kalau tak makan non halal. Kak Z ni rugged, tapi bab makan cerewet ler.. boleh tanya lagi kat kedai makan. Ii is free pork. Nasib baik tak kena tempeleng dengan Italian tu. Sebab bila kita di oversea kena berhati-hati  kalau tak makan 'oing oing' .

Anak Kak z sudah tentu suka lasagna ni. Sebab cheese melimpah ruah. Kalau beli di Pizza Hut atau mana-mana western restoran mahal. 1 slice berharga antara RM10-Rm25.00. Cost 1 slice same 1 loyang besar. Baik buat sendiri. Betul tak?

lasagna baru masak

Kak Z share resepi senang dah mudah di buat. ada juga yg susah. tapi belajar yang senang.

resepi:-

pasta:-

1 kotak instant lasagna pasta macam ni atau san remo atau nak lagi murah beli kat tesco. Harga dalam RM6.00. Banyak kali boleh buat.
1 sudu minyak masak
air

cara:-
1. masak air hingga mendidih dan masukkan minyak
2. masukkan pasta dan rebus hingga lembut jgn terlebih masak. klu biasa buat spaghetti mcm tu lah texture lasagna kalau dah masak.
3. angkat klu blh tos sehelai demi sehelai


sos daging

bahan

500gm daging hancur
1 botol sos spaghetti - frego botol besar
1 sudu besar rempah bolognise 
1/2 cawan minyak zaiton/ minyak biasa pun blh
1/4 sudu teh sudu garam
1/4 sudu teh gula
1 ulas bawang besar cincang halus
500ml air

cara:-
1. tumis bawang dan minyak
2. masukkan daging hancur dan goreng hingga garing sedikit
3. masukkan rempah bolognise
4. masukkan sos, garam dan gula.. klu kurang tambah
5. biarkan mendidih sebentar dan masak ketepikan


sos putih

bahan:-

50gm tepung gandum
2 sudu besar butter
500ml susu uht/segar
sedikit garam
kalau hendak letak bahan perasa pun boleh
secubit serbuk bolognise

cara:-

1. gaul semua bahan kecuali butter mengunakan senduk kayu atau whisk jgn biar berketul.
2. letak atas api yg paling kecil. jangan biarkan berketul.
3. jadikan macam susu pekat dan masukkan butter
4. ketepikan

bahan lain:-
500gm mozarella cheese
200gm riscotta cheese
6 keping cheddar
Parmesan..

cara buat lasagna

1. letakkan 2 keping pasta sebagai base paling bawah  terpulang pd bekas pembakar masing yer
2. letakkan kuah merah.. sapu rata. agak2 2 senduk
3. letakkan sos putih 1 senduk
4. letak cheddar
ulang hingga habis
5. tutup dengan cheese mozarella
6. bakar 170 c sampai kekuningan
7. hidang masa panas.. potong dan tabusrkan Parmesan cheese

harap pembaca jangan salah faham. lasagna ini boleh dibuat mengikut cita rasa masing-masing hendak letak apa. apa yang saya ajar adalah asas sahaja. video dibawah mungkin boleh membantu untuk anda lebih faham.


http://www.youtube.com/watch?v=XNAnfWpWEMg

tonton video ni..


selamat mecuba




Homemade Sosej Pizza - STEP BY STEP

Assalamualaikum

Homemade sosej pizza mudah di buat. kadang-kadang kita malas. Kak z suka buat roti sendiri dari beli. Kenapa? Anak-anak kak z suka makan roti. kalau 1 kg tepung dia orang boleh hadapkan benda tu dari pagi sampai petang. Macam mana kak z boelh tahu buat roti? Masa tunggu kepuusan SPM kak z kerja di kedai roti. Boss kak z orang jepun. baik sangat Uncle. Dari roti di ajar buat danish pastri. sebab dia tengok kak z suka sangat dengan Croissant. dari itu mula minat kak z buat roti. Bila kak z tinggal di suatu tempat Kak z gigih pergi belajar buat roti atau apa sahaja jenis masakan mereka kami sekeluarga suka.  Sebab itu kak z banyak tahu msakan barat dan timur tengah. Orang kata jauh merantau banyak ilmu pengetahuan yang kita belajar betul tak? Sekarang kak z ajar cara buat homemade sosej pizza mudah .

Bahan

500gm tepung high protien
11gm yis
50gm gula
5gm garam halus
2biji telur
50gm marjerin
300gm air sejuk
Sosej
Mix vege
Sos cili
Mayonese

Cara
1. Rebus sosej sebentar dan toskan
2. Campurkan tepung, gula, garam dan yis
3. Gaul rata masukkan 1 biji telur dan air
4. Uli hingga jadi doh
5. Masukkan marjerin dan gaulkan hingga tepung tidak melekat pada tangan
6. Bahagikan doh seberat 50gm setiap satu bahagian
7. Anda akan mendapat lebih kurang 18 -20 bahagia
8. Ambil minyak sedikit letak pada tangan
9. Bulat-bulatkan doh
10. Letakkan atas dulang pembakar dan biarkan selama 1/2 jam
11. Doh akan naik sikit dan tekan menjadi leper
12. Sapukan telur
13. Letakkan sosej yang boleh dipotong ikut citarasa
14. Taburkan mix vege dah letakkan sos dan mayo
15. Biarkan naik lagi 1jam atau 1 1/2jam.. bergantung pada suhu bilik
16. Panaskan oven dengan suhu180c dan bakar sehingga 15 minit atau kekuningan

Tindak balas yis bergantung kepada suhu persekitan, kalau panas doh akan naik cepat kalau sejuk lambat.

Teknik:- 


HOMEMADE SOSEJ PIZZA



IKUT STEP BY STEP


1. BULATKAN DOH - BERAT 30-35GM


2. MASUKKAN KEDALAM CUP


3. TEKAN IKUT SAIZ CUP



4. WASHKAN @ SAPUKAN ATAS DOH MENGUNAKAN TELUR


5. ISIKAN SOSEJ YANG TELAH DI POTONG DAN TEKAN HINGGA KEDALAM


6. LETAKKAN CILI SOS ATAU BALCK PEPPER SOS


7. LETAKKAN MAYO


8. TABURKAN MOZARELLA CHEESE


9. taburkan basil flake.. 
ada di jual di tesco bahagian rempah ratus mat salleh.. 
harga RM2.99


10 LETAKKAN MIX VEGE - TUNGGU DIA NAIK/KEMBANG

BAKAR SELAMA 7-10MIN ATAU KEKUNINGAN ATAU MASAK

BOLEH DI JUAL DENGAN HARGA RM1.80-RM2.20

OK BAI

Tag: homemade pizza, homemade sosej pizza 




Lunch Treat..Buffet di Zest Restaurant Ramada Plaza Melaka


Zest Restaurant Ramada Plaza Melaka


Hari ini makan tengahari di Zest Restuarant, Ramada Plaza Melaka dengan Pn Nurashiken dan Caroline Fok, Group Sales and Makerting, Hotel Ramada Plaza Melaka. Antara 'Signature dish' hotel ini, Char kuey teow dan ayam perchik. Pn Nura dan Mrs Carol yang mencadangkan Kak z makan dua makanan ini. Sedap atau tidak? Serius sangat sedap.


Char Kuey Teow.. signature dish Zest Restaurant



Ayam Perchik

Makanan buffet lunch di Zest Restuurant ada pelbagai pilihan mengikut citarasa masing-masing. Jika makanan barat Kak z suka makan 'Braised Beef' dan 'Broccoli, Cauliflower Gratin'. Di bahagian makanan barat ini ada beberapa pilihan lain antara 'Baked Potato', Chicken Mushroom, seafood dalam sauce putih dan kan siakap kukus. Bila kak z rasa semua makanan ini, teringatkan Turin, Itali. Sebab disana banyak campuran makanan Arab dan Itali. Tidak terlalu pedas, Bila makan boleh rasa lada hitam, basil, bay dan oregano. Kalau korang suka makanan barat boleh cuba semua ini.



Seafood in white sause











Di salad station ada pelbagai salad yang kita boleh ramu mengikut citarasa kita. Ada pelbagai jenis kerabu, Ada pesembor penang, rojak Melaka dan Rojak buah. Bohonglah kalau Kak z bagi 'bad review' sebab semua ini menjadi pilihan setiap pelanggan yang datang. Kak z tengok Puan Nura makanan salad yang ada di kaunter salad, maknanya sedap. Kak z makan pesembor dan rojak Melaka. Makanan kegemaran kak z dan lulus untuk di katakan sedap.



Rojak Buah Melaka


Pesembor













Jika hendak makan nasi boleh makan nasi berlauk atau nasi ayam. Kak z tidak makan nasi tapi kak z share gambar nasi berlauk dengan korang. Sila ngences bila tengok gambar. Ada sambal belacan, sambal limau, budu dan sambal kicap. Di samping lauk kari, masak lemak, kari daging dan asam pedas.
















Di tengah-tengah cafe ini ada kaunter atau dapur untuk membakar ayam percik, ikan dan memasak pelbagai jenis mee. Kita boleh melihat chef menyediakan semua ini panas-panas. Zest Coffee House mahu memastikan pengunjung menikmati makanan panas-panas dari dapur. Macam mak-mak kita masuk. Dari dapur terus ke perut.







Paling kak z suka.. desert. Kek, puding, choux, tart..paling ku idam cheese tart. Kuih tradisi Melayu juga.  Pitam banyak sangat pilihan. Mana mau mula pun tak tau. Kak z minta maaf banyak-banyak. Kawan-kawan mesti jelus. Sebab kena jilat screen. Bertabahlah korang. 













Suka tak Dim Sum? Masa Hari Ibu Ahad lepas kak z makan Dim sum sedap lah pulak. Kak Z sekeping dua untuk hilang rasa kempunan. Korang jangan risau Dim Sum ni halal. Boleh cuba.





Kalau hendak makan roti pun boleh. Kak z nampak black seed faccacia, mau makan ke tidak. Cicah dengan soup tau butter pun sedap. Sebelah ada pulak garlic bread. Ehhh nak makan apa? Makan kedua-duanya. Tapi kuantiti sikit. Sebab hendak lepaskan rasa teringin tekak. Akhir sekali kak z makan ice cream. In house made ice cream. Kak z ambil perisa coklat dan jagung. Untuk ambil lebih dah kenyang. Ada juga ABC. Maaf tak boleh masuk sudah dalam perut terpaksa abaikan. Hanya tunjuk gambar pada korang.










Buffet lunch di Zest Restaurant, Ramada Plaza Melaka berharga Rm65.00nett. Bulan May ini Zest Restaurant mengadakan sambutan khas sempena Hari Nurse dan Hari Guru boleh membuat tempahan di buat Tel   +6 06 284 8888. Ramada Plaza Melaka juga memunyai ballroom yang boleh memuatkan seramai 500 orang sekali acara seperti annual dinner, perkahwinan atau acara khas lain. Mereka akan menyediakan menu mengikut tema yang di ingini oleh para pelanggan. Pihak hotel juga menyediakan test food kepada mereka ynag ingin menempah 30 meja untuk jamuan. Hubungi nombor tertera untuk keterangan lanjut.

Alamat: -
Zest Restaurant
Ramada Plaza Melaka
Jalan Bendahara
75100 Melaka
Malaysia
 Tel   +6 06 284 8888.

Ok bai