07 May 2016

Majalah Aroma.. shooting bersama Chef The Straits Hotel dan Suites Melaka


Chef-Chef Amalaka Cafe, The Straits Hotel and Suites Melaka


Antara kerja yang kak z suka ialah mengambil gambar makanan. Seni jugakan? Kita boleh melihat pelbagai jenis makanan yang kadang-kadang tidak terfikir oleh akal kak z. Seronok sebenarnya bermain dengan warna-warna cili, bawang, daun bawang dan buahan. Kali ini Kak z shooting di Amalaka Cafe, The Straits Hotel dan Suites Melaka.

Chef-chef di sini berkongsi beberapa resepi untuk majalah Aroma. Kerjasama yang baik menghasilkan gambar yang cantik. Selama ini pun kak z mendapat kerjasama yang baik dengan chef-chef yang terlibat dengan kerja kak z.


Hidangan untuk majlis rumah terbuka


Chef Al Araj mempunyai 22 tahun pengalaman dalam dunia masakan Melayu dan Chef Tong mempunyai pengalaman 25 tahun dalam masakan Cina. Chef -chef ini dibantu lebih kurang 10 chef muda dan pekerja dalam pengurusan dapur. Kak z ucapkan terima kasih kepada Mr Dass- F & B Manager, Ira -Marcom, Chef Al Araj dan Chef Tong, Amalaka Cafe, Straits Hotel dan Suites Melaka, atas kerjasama. Makanan korang pun sedap. Anak-anak makan tanpa complain. Maknanya sedap. Korang kena cubalah masakan signature chef-chef ni.. mesti tidak kecewa.

Ok bai

Surau..


Surau


Banyak tempat yang kak z sudah pergi. Sebagai seorang Islam kita pergi kemana-mana pun, solat kita kena jaga. Kalau kita bermusafir kita boleh jamak dan qasar. Pengalaman kak z solat di luar negara pasti yang menarik. Kenapa? Dalam tahun 1990an dan awal 2000 di negara barat tidak ada tempat khas untuk solat di sediakan. Kena lah solat di sudut-sudut sesuai. Bila berada dalam keadaan solat orang akan yang lalu lalang akan melihat kita dengan pelik. Pernah kena tegurlah..buat juga.kalau tidak dosa. haa..haa

Ambil wuduk pun susah. Mana nak cari paip air untuk wuduk. Semua pakai lap dengan tisu. Caranya isi air dalam botol mineral dan wuduk dalam tandas. Buat yang wajib. Darurat lah katakan. Macam mana pula musim sejuk? Pengalaman musim sejuk di China paling ngeri sejuk gila. Negara China ramai orang Islam, Banyak masjid atau surau-surau kecil. Mudah untuk solat. Tapi bila bab ambil air wuduk haru.. air sejuk beku. Di Europe boleh tahan juga lah. Sebab dalam tandas ada air panas. Tidak lah sejuk sangat.

Sekarang kak z hendak cerita tempat solat atau surau di Malaysia. Sedih..kenapa? Kita negara Islam..Tempat solat dalam bangunan, shopping mall atau hotel bila masuk kadang-kadang menyedihkan Teletak di mana? Area parking, tempat tersorok, Lower Ground.Bila masuk..ada bersih.. ada juga kotor..bau hapak..panas. Kadang-kadang ada manusia duk makan dalam tu.Ada tempat kemudahan asas pun tak ada.. seperti tempat wuduk.kena wuduk dlm tandas..kalau tandas ada paip air senang..kalau yg air picit keluar dari lubang ponel camne?

Telekong wakaf jangan cakaplah..nangis kalau kita lihat..kepam.Ialah..suka hati owner bangunan lah nak buat apa kat surau tuHak diaorangkan...Yang buat surau elok-elok, cantik-cantik dan jaga bersih-bersih kak z ucapkan terima kasih banyak-banyak.Tapi yang pelik surau yg kotor dan tak maintain ni bangunan hak Melayu dan Islam. Yang bersih dan well maintain bangunan hak orang asing dan bukan Islam. Nak cakap apa lagi..tak tau lah

Ok bai