22 September 2015

PETUA MENJADI ADORABLE MOM

Membesarkan 4 orang anka lelaki menyebabkan dia tahu semua seni mempertahankan diri
1. Seni karate
2. Seni judo
3. Seni pekak telinga
4. Seni tahan hati
5. Seni spatula
6. Seni ngentel roti
7. Seni sabar
8. Seni suara volume 10
9. Seni gelap mata
10. Seni senyum sampai telinga


Kalau list semua korang pening nak baca. Yang sulung 15 tahun, yang kedua dan ketiga 13 tahun kembar. Last sekali 7 tawon... dia kata.
Oleh itu untuk menjadikan adorable sila belajar seni ini



Yang sulung

Umur 15 tahun. Jenuh mak dia nak kejar. Tidak terkejar. Tapi semua yang berlaku menjadikan akak dan dia best friend. Lahir 3.1kg..3 bulan 9 kg.. 1 tahun 10kg...hambik ko. Paling kuat nangis masa kecil-kecil. Tapi bila dah besar senang, tidak banyak demand.




Kembar

Umur 13 tahun. Dia orang ini ikut circle. Berubah mood. Seorang rajun sorang malas. Lepas tu tukar. Dia orang kedekut...haaaa.. suka simpan duit. Selalu cakap bila besar sorang jadi accountant dan lagi sorang arkitek. Sebab ciri sudah ada. Yang arikitek pernah kata 'bila aris dah besar, nak buat momee rumah besar' amin ya allah...inysallah



Ini adik

Umur 7 tahun. Selalu cakap . Momee tak boleh marah adik. Kenapa tidak boleh marah adik. Sebab adik chumel. Cair ke tidak bila dengar dia cakap macam itu. Sekejap-sekejap minta makan. Adik lapar lah. Boleh bagi makan ker tidak. Adeehhh.. satu hari 10 kali.



Mak dia orang

Umur rahsia..eehmmm... dah tua jugalah. Kerja blogger, writer dan ngentel roti. Orang tanya tak stress ker jaga anak lelaki. Stress juga lah. Kalau kata tidak stress.. muhong sangat lah orang itu. Tapi cara akak...stress jer gi window shopping





Shopping


Kalau ostad dan otajah baca ni mesti kata subhanallah.. mengucap panjang diaorang. Kenapa tidak mengaji ker, solat sunat ker? Sebenarnya banyak cara untuk hilangkan stress. Tidak semestinya shopping. Terpulang kepada pilihan masing-masing. Apa pun kita lakukan berlandaskan hukum allah. Betul tak?

Fikir positive dan lakukan yang terbaik. Itu petua akak untuk menjadi adorable mom.


Part of My adorable kids


Selamat mencuba

Ok bai

2 comments:

  1. betul betul betul...window shopping ubat stress hehe

    ReplyDelete
  2. Oooo..anak Akak semua lelaki...seronoknyaaaaaa....

    ReplyDelete