25 December 2017

TRAVELOG PART 2 - MENANGIS KETIKA TRAVEL



4 kali Kak Z menangis disana. 1. Melihat matahari terbit di tepi pantai Haeundae 2. Semasa melihat Mount Fuji dari flight 3. Mendapat keputusan PT3 Hanif dan Haris  4. Masuk Hiroshima Memorial peace Park. Paling sakit hati dengan google  maps apps sebab asyik menipu jer. Adik beradik waze korang faham-faham la…haaaa. Feeling masa Nampak Mount fuji macam ko dapat bonus 24 bulan. Nangis dalam flight. Passenger sebelah aku agaknya gelak sib baik tak de orang sit sebelah. 

 Image may contain: ocean, sky, twilight, beach, outdoor, water and nature

Hauendae Beach

Lepas solat subuh Kak Z terus lari ke pantai Hauendae. 5 minit berjalan kaki dari hostel Kak Z. Bila tengok burung camar terbang Ya Allah memang menakjubkan kebesaran Allah. Orang pantai timur mungkin dah selalu tengok benda ni. kita duk pantai barat gayat ler. Sejuk  pagi tu suhu dalam 2 darjah . Kak z gigih tunggu selama 1 jam untuk ambil gambar ni. Masa tu dan dan keluar air mata. Nape nangis entah lah. Dah tua atau rindukan anak-anak masa tu. Kak Z memang baca dalam artikel sorang mat saleh mengenai pantai Hauendae ni. Sebab tu duduk area ni walaupun jauh. best 



Mount Fuji

Mount Fuji adalah salah satu gunung berapi yang sedang tidur kata my sister. 2jam perjalanan menaiki bus dari Tokyo.  Dalam flight dari Busan Kak Z dapat melihat Jepun ni kawasan berbukit bukau. Sayup-sayup nampak Mount Fuji. Bila nampak Fuji teringat adik pesan. Momee jangan lupa ambil gambar Fuji nak tunjuk kat kawan adik momee  gi Mount Fuji. dah lah rindu dengan rindu teringat pulak ayat-ayat cinta mau tak meleleh air mata mak dia.. Memang cantik lah selalu tengok di kalender. Hari tu nampak depan mata. Dalam bus memang ada pengumuman bila keluar dari lereng bukit yang mengatakan dah sampai Mount Fuji. dalam bahasa Jepun mana nak faham. Tapi memang lah dia nak bagi tau lah fuji tu di sebelah kiri. Huntung Makcik duduk tepi tingkap kiri.

Image may contain: 1 person, closeup

Dalam Shinkansen

Hari yang keluar keputusan PT3, kak Z dalam perjalanan ke Hiroshima dalam shinkansen. Sedih ko..anak-anak pergi ambil keputusan tanpa emak. Pergi dengan Maklang diaorang.. Pagi-pagi lagi Ustazah dan Cikgu Whatapp keputusan. Alhamdullilah memang baik.. Tapi mak diamkan dulu. Biar dia yang message mak dia. Happy sangat kami buat video call. Muka mak relax walhal,,dah balun nangis sebelum tu.. simpan mata bengkak di sebalik Rayban..pandaikan mak dia..


Hiroshima Memorial Park


Kali ketiga..adehhh dalam Hiroshima Memorial Peace Park aku mengalirkan airmata. Janganlah anak cucu keturunan kita terlibat dalam perang..bom apa-apa aje lah.. Memang sayup dan sedih. Ketika di sini kita akan melihat bangunan dimana bomb atom itu meletop. Bangunan itu masih ada untuk di jadikan monument. Waktu ini air mata belum keluar lagi tapi bila kita masuk ke dalam Hiroshima National Peace Memorial Hall mendengar air yang mengalir di tengah hall bulu roma tegak dan air mata mula mengalir. Dalam hall ini kita akan melihat kehancuran Hiroshima dari sudut 360darjah. Naik ke bilik tayangan mendengar cerita dari tayangan yang diadakan selama 20 minit. Kita akan mendengar cerita seorang lelaki yang kehilangan anak dia semasa pengeboman ini. Peristiwa yang berlaku semasa pengeboman tersebut.Insaf...Jangan lah anak-anak dan keturunan kita mengalami peristiwa macam ni.

Hiroshima National Peace Memorial Hall for the Atomic Bomb Victims

Hiroshima National Peace Memorial Hall

credit pic to:- 

 http://shomei-tanteidan.org/en/wlj/hiroshima-national-peace-memorial-hall-atomic-bomb-victims/

Seterusnya cerita hantu semoga korang tak boring baca.

Ok bai

No comments:

Post a Comment