06 May 2015

si kembar masuk corul speaking...hurrmm

assalamualaikum


kiri hanif dan kanan haris

lahir pukul 6.30ptg di hospital putrajaya pada 24/12/2002..tak cukup bulan 31 minggu 3 hari..hanif 1st twin dan haris 2nd twin..tapi berat hanif 2.99kg dan haris 3.01kg.. melalui CS..  korang bayangkan betapa besar perut mak dia masa tu.. sangat-sangat besar... 

hari ni dia orang masuk corul speaking..anak akak ni kurang kosa kata dia orang orang putih kata vocbulary.. bila diaorang balik sebulan lepas.. dia kata momee..kitaorang masuk corul speaking.. masa tu mak tak tahu apa itu corul speaking..gigih gi tanya maklang dia bekas pengetua lah katakan..

oww.. rupanya.. berbicara berirama.. terkejut jap.. betul ker anak aku boleh masuk benda alah ni.. cakap pun gagap.. bil adia orang buat latihan terkejut mak.. kemain lah.. pandai sungguh bercakap..
alhamdullilah.. ya allah syukur pada mu..

yang best nya dia orang ni pandai..akal panjang.. tapu blur.. semua panggil dia orang blur.. jangan main-main wakil sekolah untuk robotic.. blur-blur tu buat programming nak buat mesinlipat baju untuk mak dia.. kelakar lah dia orang ni.. berfikir sesuatu yang kita tak boleh imagine..

ada satu hari nak buat experiment dia gi sembur ridsect kat api dapur.. habis sebelangga lauk mak dia tak leh guna... apa lagi mengamuk 1  rumah mak.. yang risau bukan lauk .. tapi dia kalau meletop lah gas tu camne.. tak ke rentung..sebab apa mak tanya .. dia kata nak adventure.. bertuah betui lah anak aku ni..

masuk sekolah masa umur 3 1/2 tahun.. ingat lagi.. cute n comel ..adik nak masuk sekolah.. cepat jer jawap nak.. balik sekolah cari botol susu.. tapi perangai dia orang balik sekolah mesti nangis.. tention mak waktu tu.. sampai dalam keta mesti nangis..kuat-kuat.. rupanya nak gi kedai beli jajan..

2 minggu lepas.. gigih buat layang-layang.. gigih jugalah mak tebang buluh kat belakang rumah.. korang.. serius buat layang-layang jadi.. macam mana diaorang buat tiru dari mr google...
naik pulak layang-layang.. last sangkut kat pokok kelapa wo besah dia..

buat they never have word give up in their diary..

alhamdullilah ya allah.. anugerahkan semua anakku yang cerdik, pandai, soleh, taat, berusaha..walaupun diaorang tak de ayah.. tapi dia orang alhamdullilah baik sangat.. nakal sikit-sikit tu biasalah kan.. kalau tak bukan nama budak.. sbb akak terasa juga.. single parent.. anak mesti tak menjadi..tapi akak memang sabar dalam menjaga dia orang..kesabaran yang sangat tinggi.. insyallah

pengajarannya.. akak memang tak pernah sumpah anak atau kata anak-anak dengan perkataan tak baik..contoh bodoh, bangang, binatang,..marah tetap marah.. tengking tetap tengking.. pukul tetap pukul.. tapi bahasa kita mesti jaga bila bercakap dengan anak-anak.. sebab perkataan kita doa

satu lagi benda nak share.. pagi-pagi hantar sekolah..lepas turun kereta.. peluk cium pesan.. baca bismillah.. kita cium dan peluk.. biarlah orang nak kata apa itu anak kita.. yang tkt 3 tu pun mak buat macam tu.. cakap kat dia .. kita sayang dia.. samabil dia berjalan kearah get.. kita titip kan doa.. tiup pada anak kita walaupun dah jauh.. sampai masuk gate sekolah baru akak balik..

anak-anak adalah amanah allah pada kita.. susah macam mana pun kita jaga.. dia adalah fisabillillah kita ke jalan allah..

ok bai


No comments:

Post a Comment