20 March 2018

TRAVELOG 8: 'GREAT OF TORI GATE' DI MIYAJIMA





GREAT OF TORI GATE

Editor tanya Kak Z kenapa pilih Miyajima? Apa you hendak cari di sana? Kak Z pun tanya pada diri Kak Z aku nak cari apa di sana sebenarnya? Sebenarnya Kak Z tertarik dengan Itsukushima Shrine. Macam tidak berbolai pula datang ke sini pada fikiran Kak Z lah waktu tu. Tapi bila dah datang macam-macam cerita menarik yang boleh Kak Z ceritakan untul travelog ini. 


Itsukushima Shrime Atas Pasir

Itsukushima juga di kenali sebagai Miyajima. Sebuah kepuluan kecil terletak di Teluk Hiroshima. Pulau ini terkenal dengan hutan yang mendamaikan dan kuil yang bersejarah. Di persisiran pantai terdapat satu gerbang besar yang berwarna  oren “Great Tori Gate”. Lebih di kenali dengan Itsukushima Shrine. Di bina pada kurun ke-12 dan di iktiraf sebagai UNESCO World Heritage Site. Bila air pasang nampak seperti shrine ini terapung di atas air. Bila air surut rupanya shrine ini atas pasir.


JR Miyajima Ferry

Oleh kerana Mijayajima ini terletak di Hiroshima, Kak Z bertolak dari Shin Osaka seawal 6 pagi. Perjalanan dari Shin-Osaka ke Hiroshima Station mengambil masa 1 jam 3o minit dengan menaiki shinkansen. Dari Hiroshima station ke Miyajimaguchi mengambil masa lebih kurang 30 minit. Sampai Di Miyajimaguchi naik feri selama 15 minit ke Miyajima. Jika korang mengunakan JR Pass perkhidmatan feri di bawah kendalian JR ferry tambang adalah percuma. Harga tambang ialah  180YEN dewasa dan 90 Yen kanak-kanak untuk sekali perjalanan. Perkhidamatan ferry ini de kendalikan oleh syarikat berbeza. 

1. JR Miyajima Ferry
2. Matsudai Kisen


Dalam Feri


Itsukushima Shrine Dari Feri 

Sampai di jeti Miyajima bermulalah episode kelakar. Ketika Kak Z keluar dari terminal jeti satu pengumuman  yang mengatakan “The dear may harm you…etc. Please enjoy your trip”. Konon tidak hairan dengan rusa tu..bukan nak kacau pun rusa kat pulau ni. Sebab ramai yang pegang dan bergambar. Kak Z berlagaklah kekonon. Memang tidak ada niat hendak pengang. Banyak rusa di pulau ini tapi tidak sebanyak di Nara Park. 



Depan Jeti Miyajima

Memulakan perjalanan ambil gambar. Kiri kanan rusa. Tertarik dengan sebuah basikal di depan sebuah kedai makan. Kak Z berhenti untuk mengambil gambar dengan basikal tu. Setting dslr cantik pun posing. Tengah nak bergambar tetiba datang seekor rusa sodol plastic yang Kak Z bawa. Panik jap.. dia kejar Kak Z sehingga dapat plastik tu. Rupanya dia terbau limau yang Kak Z bawa dalam plastik. Adehhh haru. Habis lunch makcik di balun. Nasib baik rusa tu sempat ambil limau sahaja. Roti masih di balut cantik dapat di selamatkan. Kak Z telah di bantu oleh tuan kedai basikal menghalau rusa tadi….haaaa. Buat malu. Tapi experience yang boleh di buat cerita. Editor kata dapat juga you cerita disana. Ialahkan kalau tidak cerita pasal shrine sahaja pasti boring.


Rusa yang Tertarik Dengan Kak Z

Selesai kisah rusa Kak Z jalan beberapa minit kita akan melalui kedai yang menjual makanan dan cenderamata. Kak Z jalan dulu balik baru melawat tempat tu. Kita akan melalui gerbang masuk dan kiri kana nada  patung singa sebagai simbolik tempat tersebut. Kat korea pun ada patung singa di pintu masuk istana. Ialah singa kan kuat boleh jadi guard…kan kan kan. 


Gerbang Masuk Ke Itsukushima Temple



Lampu Yang Menerangi Jalan Ketika Malam



Pekan Miyajima

Dari jauh sudah Nampak  Itsukushima Shrine. Teruja antara misi ke sini ialah melihat shrine ini terapung di atas air. Tapi kecewa. Salah diri sendiri tidak periksa jadual pasang dan surut air di sini sebelum datang. Jadinya Shrine atas pasir bukan dalam air. Korang kalau hendak datang ke sini make sure check terlebih dahulu pasang dan surut air di pulau ini. 


Itsukushima Temple Ketika Surut

Sebab Itsukushima Shrine lebih menarik didalam air. Dari atas feri Kak Z dah jangka air surut. Shrine hanya akan berada di atas pasir. Pasrah… Since dah sampai pun di sini bergambar jugalah dengan shrine atas pasir. “Great Tori Gate” I’m here. But a bit disappointed with you. I’ll come again. Make sure my next visit you are floating. Jadi lepas ni siap kumpul duit. Sebab next mission kak Z akan datang semula untuk tour selatan Jepun dengan menaiki local train. Misi tahun 2020 insyallah..


Itsukushima Shrine 

Habis bergambar Kak Z jalan semula ke pekan cowboy Miyajima. Kali ini jalan dengan berhati-hati takut kena attack dengan rusa lagi sekali. Dari jauh hidung sudah ada bau benda yang di bakar dengan cheese minyak zaiton dan basil. 


Oyster Grill

Otak memang tidak terfikir Miyajima mmempunyai ladang tiram yang besar di Jepun. Sebab airnya bersih sesuai untuk penternakan tiram. Kak Z pernah baca somewhere but I forgot where. Sampai sahaja di pekan tu ada sebuah kedai sedang membakar tiram. 


Oyster Grill 500Yen 2 pcs

Masyallah..menjejeh air liur aku. Sebab bau nya menyusuk kalbu. Memula buka google translate dan kad halal yang Kak Z dah siap dari Malaysia. Tanya dia ada unsur ‘ba alif ba ya’ atau tidak. Dia kata tidak. Tapi hati still was was. Kak Z pilih basil, bawang putih dan minyak zaiton. Tiram tu di bakar atas arang. 2 keping 500Yen. Memang mahal but it ok since this is rare to get in Malaysia. Betul tak?


Dalam Pekan Miyajima

Kak Z round pekan 5 minit jalan pun habis.. hhiiii..kecil sahaja. Orang yang datang kebanyakkan datang makan makanan laut. As muslim I still thinking I’m a muslim even though it no 'ba alif ba ya' but still no.. kan. Jalan ke jeti untuk menerukan perjalanan ke Miyajimaguchi. Sebab next destination di Hiroshima ialah Hiroshima Peace Park.



Cara untuk ke Miyajima :-

No.
Location
Train
Duration
Price
 1.
Shin-Osaka – Hiroshima Station
Shinkansen – Nazomi
1 jam 30 minit
10,440Yen


Shinkansen - Sakura
1 jam 30 minit
10,230Yen
 2.
Hiroshima - Miyajimaguchi
Local train – JR sanyo Line for Iwakuni
30 minit
410Yen
 3. 
Miyajimaguchi – Miyajima
Ferry
- JR Miyajima
- Matsudai Kisen
10-15 minit
180Yen sehala


Kalau korang ada JR pass maka perjalan ke Hiroshima ada lebih jimat. Naik ferry pun tidak perlu bayar.

Fakta:- 

Itsukushima Shrine di bina pada kurun ke 12. Pintu masuk ke Temple Itsukushima. Juga di kenali“Great Tori Gate”.  Terletak di peisisran pantai pulau Miyajima

Peringatan:-

Berhati-hati kalau bawa makanan di sini sebab takut di ganggu oleh rusa yang comel. Nampak manja tapi ada udang di sebalik batu. Pasti anda kena kejar sebab makanan anda

Ok bai

Japan National Tourism Organisation  JNTO Backpacker Japan Hiroshima JR Pass Bomb Dome Muslim Backpacker Itsukushima Shrima Miyajima Miyajimaguchi Dear JR Mijyajima Ferry

2 comments:

  1. eh eh...blogger rupanya hakak ni..ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh eh.. selamat berkenalan..kita selalu ngorat suami awak...haaaa

      Delete