24 February 2019

TRAVELOG 24: KISAH KENTANG DI FUJI


Kentang di musim sejuk. Ada yg bertanya what next? Next akak akan pergi kawasan luar dari bandar..Belajar mengenai masyarakat tempatan di tempat yang akak pergi.. Sebab akak memang tak minat shopping or pergi ammuse par. Bagi kak z itu bukan "feeling".

Bila melihat kehidupan masyarakat meresap dalam jiwa yang baik jadi pendoman yang kurang tu kita jauhkan. Contoh.. akak kata org korea tak seperti dalam cerita korea ye Dalam running man..setiap kali jumpa orang dia akan tunduk..actually tidak.. itu hanya yang kerja barisan hadapan yg kita nampak..

Di jepun Masa naik train ada ibu mengandung, orang bawa anak or orang tua mereka tidak dapat duduk di tempat yang khas untuk diaorang. Kalau kat Malaysia korang dah viral dah. Kalau di sana..apa mau cakap.

Akak memang terkejut melihat keadaan ni.. ada kawan kata orang tua malu kalau kita bagi tempat duduk.. akak bangun dan bagi tempat akak dia duduk dan cakap terima kasih. Orang lain dalam train macam terkejut. So i learn something..

Kentang ni dari kebun seorang pakcik di area fuji. Dia lambai-lambai akak. Akak pun lambai dia. Lepas tu dia kata nak pergi situ ke? Akak kata yer. Dia pun buat tangan 'best'.. tanya akak dari  mana? Indonesia.? akak kata Malaysia..

Owww... ini adalah penduduk kampung yang bagus tunduk dan hormat. Kami bercakap bahasa ayam itik dan tangan. Mana faham jawap. Mana tidak gelak. Demi tunjuk hormat pada orang. Kan?

Kentang ini simbolik di negara 4 musim mata sepet macam-macam orang ada
Sayang malaysia.
#projektravel #makcikbackpacker
Ok bai

2 comments:

  1. sama la...saya pun kurang kalau travel gi shopping mall or amusement park..lebih suka gi tengok nature, perkampungan, culture diorang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh lah kita travel sama2. Plan nak travel kat korea. Dr seoul ke busan

      Delete