13 December 2016

KUIH KERIA SIRA GULA PUTIH




Kak Z mula suka makan kuih keria ni bila dah tua. Sebab makan yang kawan Kak Z buat. Nama dia Sarina Ahmad. Dia lah kawan yang sangat baik. KAwan Susah dan senang. Kami lost contact sebab dia terlalu busy menguruskan kehidupan di kota yang sibuk Kuala Lumpur. Kak Z cuba cari call tapi nombor talipon beliau telah bertukar. Mana mau cari ini nyonya lor. Suatu hari kalau Kak Z free hendak cari dia di Pasar Semenyih. Katanya dia da berniaga pisang di situ. Dia ibu tunggal yang sangat gigih membesarkan anak serami 5 orang.

Bila makan Kak Z pelik kenapa kuih dia luar garang dalam penuh keledek. Selalu kalau kita beli akan rasa banyak tepung betul tak? Anak saudara Kak Z puji mak sedara dia. Kuih Keria Makcu lebih sedap dari kuih keria antarabangsa tu...hiii. Betul atau tidak wallahualam.. Walaupun Kak Z duduk di Melaka belum lagi berkesempatan untuk mencuba Kuih keria yang viral tu. Nanti kita yer.

Apa pun Kak Z share resepi yang kawan Kak Z ajar. Kak Z membuat sukatan supaya korang boleh buat secara accurate. Mudah. Selamat mencuba UOLS..

Bahan Doh:-

500gm ubi keledek putih
100gm tepung ubi
50gm tepung gandum
secubit garam

Cara:-

1. Ubi keledek pilih yang kecil cepat empok
2. Buang kulit dan rebus
3. Rebus jangan terlalu lama agak dah empok angkat dan tapis air
4. Lenyek kan ubi tadi dan biarkan sejuk sedikit..
5. masukkan tepung ubi, gandum dan garam
6. Uli hingga rata... jangan tambah tepung kalau lembik biarkan sebentar dia akan keras
7. kepalkan bulat-bulatdan buat seperti roda atau ring hingga habis
8. Goreng dengan api perlahan dan minyak tidak terlalu panas
9. Pusingkan perlahan supaya tidak hancus
10. Goreng hingga coklat dan garing
11. Angkat dan tapis minyak



Bahan Gula untuk Sira

1/2 cawan air
2 cawan gula pasir

cara:-
1. Panaskan air hingga mendidih didalam kuali
2. Gunakan kuali supaya mudah untuk kacau keria nanti
3. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut
4. Kacau lagi supaya gula jadi karemal dan keperangan
5. Masukkan keria dan tutup api
6. Kacau keria tadi sehingga gula jadi keras
7. Jangan kacau atas dapur.. kalau boleh tempat bersimen supaya gula cepat keras
8. Kacau rata hingga semua keria disalut gula

selamat mencuba




Ok bai

No comments:

Post a Comment