20 December 2016

CONCHIGLIE PASTA BAKED CHEESE

CONCHIGLIE PASTA BAKED CHEESE

Sebelum keluar rumah pagi tadi tanya anak-anak hendak makan apa untuk dinner. Masing-masing menyatakan hasrat dah lama tak makan macaroni cheese. Barang-barang untuk macaroni cheese memang sedia di rumah. Cuma pasta bukan macaroni, Kak Z beli Conchigle pasta. Sejenis pasta juga cuma bentuk seperti cengkerang siput.

Anak-anak memang suka makanan Itali. Ialah membesar di Itali... Mak pun suka masakan Itali. Nasib baik tak kahwin orang Itali. Verangan betul mak ni kan. Jadi masakan Itali pasti akan ada di rumah seminggu sekali. Terutamanya Spagetthi. Senang dan kenyang.. Terutama hari Rabu, Dia orang balik pukul 4 petang selepas kokorikulum. Dah makan disekolah, Kalau masak banyak rugi. Jadi hari rabu adalah hari mudah sama ada pasta atau mee. 


Jangan kata rajinnya mak dia masak. Sebenarnya mak dia lah paliing malas hendak masak. Suka masak simple. CONCHIGLIE BAKED CHEESE senang sahaja untuk di buat. Mengambil masa 45 minit. Kak Z catat masa tersebut sebab mengambil kira Kak Z hendak menulis di blog nanti orang tanya.pasal berapa lama hendak memasak conchigcle pasta? Kak Z beli cconhiglie pasta ini di Tesco. Korang tahu tak  dia Tesco menjual pelbagai jenis pasta yang murah. Pasta sause atau rempah untuk membuat masakan barat dan pasta. Cuma kadang-kadang tidak mempunyai stok. Di bawah Kak Z sertakan sample pasta yang mungkin boleh menjadi rujukan korang.  


Related image

Jenis Pasta - credit pinterest

Jom kita buat janji semua barang siap. Insyallah dalam masa 45min- 1 jam kan siap.  Korang mesti suka. Siap sedia untuk menaikkan berat badan.

Resepi:-

Bahan A

500gm Conchigle
1 tin  sos bolognese Kimball
500gm daging hancur Saudi
1/2 sudu teh garam
2 helai daun bay
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
minyak masak

Cara:-

1. Rebus Conchigle hingga kembang dengan 2 sudu besar minyak
2. Tumis bawang besar dan  putih yang telah di potong halus hingga wangi
3. Masukkan daging dan kacau hingga daging sedikit garing
4, Masukkan daun bay dan sos bolognese
5. Masukkan garam dan biarkan hingga mendidih
6. Tutup api dan masukkan Conchigle 
7. Kacau hingga rata

Bahan B - Sos putih 

500ml susu segar
1 sudu besar  lada hitam
1 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
1/4 sudu teh serbuk basil
3 ulas bawang putih
1/4 sudu teh garam

Cara:-

1. Bawang putih di cincang halus
2. Lada hitam di tumbuk halus
3. Panaskan butter dan tumiskan bawang puth bersama lada hitam hingga naik bau
4. Masukkan tepung gandum dan goreng bersama lada hitam dan bawang putih
5. Campuran akan menjadi pekat dan masukkan susu
6. Korang kena kacau supaya tidka berketul tau bergental
7. Masukkan garam dan biar menjadi pekat

Bahan C

250gm Mozarella Cheese

Proses membakar:-

1. Isikan campuran conchiglie tadi kedalam bekas pembakar
2. Curahkan sos putih seluruh di atas conchiglie
3. Taburkan Cheese dan bakar dengan suhu 200c sehingga kekuningan

Teknik step by step di bawah Kak Z guna semasa membuat macaroni cheese. Caranya sama cuma pasta yang berbeza. 


1.



Semua bahan tersedia

Gaulkan sos bolognese dengan macaroni dan masukkan kedalam bekas pembakar


Tuangkan sos putih sekeliling atas macaroni 



Taburkan cheese dan bakar dengan suhu 200c sehingga kekuningan

Nota:- Daging boleh di ganti dengan ayam atau makanan laut seperti udang dan sotong. Kak Z Suka mengunakan Mozarella kerana lebih lemak dari Cheddar mungkin masin. Cheddar juga tidak sesuai untuk topping kerana mudah hangit.

Selamat mencuba

ok bai





No comments:

Post a Comment