20 March 2015

Melaka negeri ku

assalamualaikum

di lahirkan di hospital terendak ..5/ 12/1973. anak bongsu. banyak betul perubahan melaka ni. banyak tepat dah pergi kat malaysia ni nak puji sikit pasal melaka ni bersih. susah nak cari sampah di buang merata.. route akak ke bandar melaka ialah

1.  masjid tanah -sg udang - tanjung minyak -  kelebang - bandar hilir
2. masjid tanah - lendu - rumbia - cheng - melaka sentral
3. masjid tanah- sg udang- bertam- amj - ayer keroh..

semua laluan ini bersih..patut lah melaka di kenali dengan negeri terbersih..bukan nak puji  negeri sendiri hakikakt. kalau uols tak percaya datang melaka. ramai rakan-rakan blooger kelab blogger ben ashaari pun puji melaka best dan cantik untuk dilawati. walaupun dalam masa 1 hari hari habis lawatan anda tapi macam-macam boleh anda lihat. hotel banyak, shopping mall banyak, tempat untuk di lawati juga banyak, makanan pun sedap..


kemudahan pun banyak di negeri melaka. semua jalan yang kita lalui akan menghubungkan tempat menarik. kita boleh ikut highway atau jln perseketuan

saya dah merantau banyak tempat.. duduk di banyak tempat. macam-macam ragam manusia yang saya temui. memang orang melaka ni mulut jahat.. tapi hati ada baik tau.. kalau jumpa orang memula yang akan kuar " hawauuu kau.." sebelum assalamualaikum.. ialah orang melaka kan

 melaka juga ada pelbagai etnik.. saya sendiri campuran melayu-cina .. tapi dalam i/c melayu juga lah.. mata sepet.. kat melaka ada melayu, melayu campur, cina, baba nyonya, india, ceti, portugese dan orang asli..

ini menjadikan melaka majmuk.. 1 melaka.. tapi melaka tidak beraja.. anatar 4 negeri di malaysia tidak mempunyai raja.. tapi kami ada gabenor.. ok juga at least ada.. piisttt.. kakak sepupu kita kawin dengan sultan tau..sape? rahsia..hiii cari sendiri..

so.. tak nak bagi tau ni..tak boring n rugi kalau melawat melaka.. sejarah melayu bemula di melaka

selamat cuti-cuti malaysia

ok bai


No comments:

Post a Comment