13 June 2014

Sos Fabulous.. sgt sgt cowboy stail

assalamualaikum

sos fabulous.. saje nak bagi nama tu.. kasi glam sos tu..
sape ajar buat sos ni yer.. tak ingat..
kak melati hassan basri kot... oohhh my sis in law yg busy dengan function dia.. huuu
tapi modify kasi ghau ghau rasa dia..
masalahnyer tak ader sukatan yg tepat untuk buat.. main lecot jer dalam periuk.. rasa sedap boleh layan..



Sos Fabulous

resepi

bahan

100gm cili kisar
100gm cili sos
50gm gula merah.. boleh tambah kalau nak manis lagi
1 sudu besar garam.. baik letak 1/2 sudu dulu.. takut telebih masin
1/4 sudu teh pak aji.. ngeehhhh nnngeehhh patut lah sos aku sedap engkoooo
5 ulas bawang putih
RM1.00 bijan
500ml air

cara

1. kisar bawang putih
2. masukkan air, cili kisar, bawang putih dan cili sos biarkan mendidih
3. masukan gula, garam dan pak aji.. korang rasa tau sesedap lidah korang.. 
4. biarkan mendidih dan pekat  dengan api yg paling perlahan
5. goreng bijan tanpa minyak @  sangai
6. setalah sos pekat masukkan bijan yang telah di sangai
7. kacau dan tutup api
8. boleh lah cicah cucur udang, kopok. jemput2 dan popia..apa  ajer lah

warning... sos ini hanya tahan 3-4 hari shj sbb tidak guna bahan pengawet

sekian

ok bai



No comments:

Post a Comment