24 May 2014

Air jus lemon

AssalamualaikumSetiap pagi saya mengamalkan minum air jus lemon. saya akan membuat jus lemon sendiri. bukan beli jus yang siap yer.. sebab mudah sangat untuk dibuat

Resepi
1 biji lemon
1 sudu teh gula
1 cawan air suam

cara

1. kacau gula dan air hingga gula larut
2. perahkan jus lemon dan campurkan dengan air tadi
3.minum perlahan
Apabila saya mengamalkan minuman ini saya rasa lega, ringan badan dan sistem perkumuhan saya menjadi mudah..

10 manfaat yang boleh kita dapat dari air perahan jus lemon:

1 . Sumber Vitamin dan Mineral:

Telah diketahui bahawa buah kuning ini adalah sumber kaya Vitamin C yang dikenali sebagai anti -oksida , anti -bakteria dan juga membantu dalam membangunkan sistem imun, Vitamin B yang adalah untuk pengeluaran tenaga, Riboflavin membantu dalam pertumbuhan, pembaikan dan pembangunan bersama-sama dengan tisu mineral seperti kalsium , magnesium dan fosforus yang membantu dalam menambah kekuatan tulang dan gigi. Meningkatkan sistem kekebalan tubuh
Lemon kaya akan vitamin C dan kalium . Vitamin C sangat bagus untuk mengatasi selsema dan kalium bekerja merangsang fungsi otak & saraf yang membantu mengawal tekanan darah .

2 . Mengimbangi pH

Lemon adalah makanan yang bersifat asam , padahal tubuh yang sihat bersifat basa (basa adalah senyawa kimia yang menyerap ion hydronium ketika dilarutkan dalam air.Basa adalah lawan (dual) dari asam, iaitu ditujukan untuk unsur/senyawa kimia yang memiliki pH lebih dari 7). Tetapi ketika masuk ke dalam tubuh , lemon akan bersifat basa dan kandungan asid sitrik dalam limau tidak mencipta keasidan dalam metabolisme tubuh . Sehingga pH dalam tubuh anda tetap seimbang dengan mengambil limau

3. Pembersihan Fungsi Hati

Hati adalah organ utama yang menyahtoksin , menghasilkan protein dan bio- bahan kimia yang dikenali sebagai bertanggungjawab untuk pencernaan badan yang betul . Ia telah mendapati bahawa air lemon membantu hati untuk menjalankan segala tanggungjawabnya lebih berkesan kerana ia meningkatkan jumlah enzim yang menyahtoksik hati , selain daripada limau ini dikenali sebagai diuretik yang membantu dalam meningkatkan kadar di mana air kecil berlaku yang akhirnya membersihkan badan.

4 . Membantu Penurunan Berat Badan

Limau mempunyai kandungan serat pektin yang tinggi , yang membuat anda tidak mudah merasa lapar . Oleh kerana itu , limau boleh dijadikan pilihan yang tepat untuk membantu anda menurunkan berat badan .
Terlalu banyak toksin dan bahan buangan di dalam hati akan mempunyai kesan ke atas metabolisme badan yang seterusnya meningkatkan lemak badan. Air limau dikenali untuk membantu hati dalam penghapusan semua bahan buangan juga meningkat lemak badan bagaimanapun lemon perlu disokong oleh diet dan aktiviti fizikal.

5. Membantu Melancarkan Pencernaan

Air hangat berfungsi untuk merangsang saluran pencernaan dan gerak peristaltik dalam dinding usus . Sehingga makanan yang anda makan akan dicernakan dengan baik . Mineral dan vitamin pada lemon juga dapat membantu melonggarkan racun di saluran pencernaan .

6 . Bertindak Sebagai Diuretik Semulajadi

Minum jus lemon akan meningkatkan keinginan untuk buang air kecil . Sehingga racun - racun dalam tubuh akan secepat mungkin dikeluarkan dari tubuh melalui air kencing dan membuat saluran kencing anda tetap sihat .

7. Membersihkan kulit Menghentikan Kedutan

Lemon dikenali untuk membantu dalam memadam kedutan juga mempunyai penampilan yang lebih baik untuk kulit pada penggunaan biasa. Jika badan mempunyai terlalu banyak toksin maka kulit tidak kelihatan sihat .. air limau boleh menjadikan kulit yang jelas dan berseri. Lemon juga mempunyai asid sitrik yang membantu dalam memerangi jerawat membuat ini salah satu ubat yang paling murah dan paling biasa didapati untuk merawat kedutan dan mendapatkan kulit pada masa yang sama berseri.
Vitamin C dalam lemon boleh membantu mencegah kedutan dan timbulnya noda pada kulit wajah . Sari lemon dapat membersihkan racun dalam darah yang juga boleh meningkatkan keindahan kulit .

8 . Mencegah Dehidrasi

Ketika tubuh anda mengalami dehidrasi , organ tubuh tidak dapat melakukan semua fungsinya dengan optimum sehingga menyebabkan penumpukan racun , stres , sembelit dan masalah kesihatan lain . Lemon mengandungi mineral dalam jumlah yang banyak dan akan membantu anda terhindar dari bahaya dehidrasi .

9. Mencegah Masalah Pernafasan

Air Lemon dikenali untuk merawat sebarang jangkitan dada dan memberhentikan batuk kecil, limaujuga dikenali sebagai Rawatan yang terbaik untuk orang yang menderita asma dan alahan. Lemon juga dikenali untuk merawat nafas berbau dan mana-mana sakit gigi bersama-sama dengan gingivitis disebabkan oleh kadar yang lebih tinggi asid sitrik yang apabila diambil dalam kandungan meningkat akan menyebabkan kemudaratan kepada enamel gigi.

10. Lemon Anti-kanser

Lemon mengandungi 22 sifat-sifat anti-kanser seperti limonine yang melambatkan pertumbuhan tumor

P/S:.Adalah dinasihatkan untuk tidak menggunakan air limau botol kerana kehadiran peningkatan sulphites yang menyebabkan alahan di kalangan beberapa orang....stay fresh! gunakan buah-buahan segar..

Kredit to: Dr. Giena Hadi

p/s ..copy  dari http://supplementsihatsemulajadi.blogspot.com/2014/02/air-lemon-khasiat-minum-air-lemon.html

tq

ok bai


No comments:

Post a Comment

SOURDOUGH BANGGALI LOAF

Hi, let me share this beautiful banggali loaf recipe. Which i'm a  bread maker so i plug and play with my discard levine to make this lo...