04 November 2012

Kek Pisang homemade



Assalamualaikum

Wish to share with you all how to make kek pisang commercial macam beli kat kedai... senang sangat..  jommm

Resepi ini adalah dalam quantity yang besar. saya belajar dari Auntie Hasma Noor.  Thank you auntie for the very good recipe you gave me.. muaahhh

saya mengunakan loyang 11inci.. byk boleh la bagi jiran-jiran.. dari pisang tepi rumah saya busuk , buat kan kek pisang..

Kek pisang 

bahan:-

A
200gm butter
200gm marjerin
1 sudu makan ovellete
450gm gula custor(gula pasir biasa pun boleh)
1/4 sudu teh garam

B
7 biji telur A = 450gm(tak pernah timbang pooonn)

C
500gm pisang (timbang selepas buang kulit jika tidak berat kulit je nanti)
2 sudu teh esen pisang
2 sudu teh esen vanilla
1 1/2 sudu makan glycerine - kek kita akan moist guna bahan ini
(kisar semua bahan ni)

D
550gm tepung gandum
2 sudu teh soda bicarbonate
4 sudu teh baking powder
3 sudu makan tepung susu
(ayak semua bahan ni)


cara:-

1. Pukul bahan A sampai gebu.. masukkan telur sebiji demi sebiji.
2. Masukkan bahan C dlm A + B
3. Masukkan bahan D sedikit demi sedikit hingga rata
4.Bakar hingga masak...

petua kek ni akan mudah hangus jika dijaga apinya..





Kek pisang yang telah dipotong untuk ditayang wajahnya




Kek pisang yang belum di potong

Selamat mencuba dengan selamat