06 February 2019

WHOLEMEAL.DIET BUN



It hard like a scone. Itu comment seorang kawan  Kak z  tapi sedap. Semenjak kak z masuk program diet ni. Kena lah buat resepi untuk makanan diet.  Hari ni nak share resepi wholemeal bun. 

Kak z guna bahan tersedia di rumah sahaja..uli pun pakai tangan. Tidak perlu lah nak susah pakai mixer. Wholemeal bun ni tak perlu nak cantik sangat. Sebab mesti buruk berjerawat.  Sabow je lah aku ni.  Meh share resepi

Bahan-bahan
500gm Tepung wholemeal
1.5 sudu besar garam
1 sudu teh  gula gula caster 
15gm unsalted butter yang di lembut
7gm instant yis
300ml Air suam
1 biji telur
Biji labu
Biji bunga matahari

Cara-caranya
1. Masukkan tepung dan garam ke dalam mangkuk besar, kacau dalam gula dan yis, 2. Masukkan butter  
3.Masukkan air yang mencukupi untuk membentuk adunan yang lembut
3. Uli adunan hingga permukaan tepung menjadi licin
4. Bulat-bulatkan doh angaran 40gm setiap biji dan letak atas dulang pembakar
5. Biarkan doh kembang lebih kurang  1jam 
6. Bakar doh dengam suhu 200c selama 15minit
7. Angkat dan sejuk sebelum di hidangkan

Dalam adunan roti kak z suka letak banyak kekacang. Bila kita makan bukan hanya rasa gandum. Kita akan rasa lemak kekacang. Dalam bahan kak z hanya tulis biji labi dan biji bunga matahari. Sebenarnya ada juga bahan lain yang korang boleh letak. Contok kismis, badam, kacang tanah, walnut dan pecan apa sahaja lah ikut selera masing-masing.

Wholemeal bun sedap di makan dengan jem atau butter. Letak filling tuna atau smoke chicken slice pun best. Ikut selera masing-masing. 

Ok bai




No comments:

Post a Comment