05 February 2019

PUTU PIRING KESUKAAN ANAK-ANAK



Selama 4 bulan kak Z menjual putu piring, macam-macam ragam putu piring Kak Z rasa. Ada juga ragam orang yang Kak Z. Selepas 4 bulan kak z berhenti. Sebab kak z rasa dah tak mampu meneruskan perniagaan ini. Sayang kalau dia biarkan. Oleh kak Z share resepi yang kak Z olah kan sendiri bagi permudahkan kepada yang ingin mencuba.

Resepi berdasarkan pengalaman akak.. kalau korang buat jadi alhamdullilah..tak jadi jangan menyumpah. Cikgu kak z tidak bagi ukuran macam timbangan atau scale cup.. cara agak-agak sahaja. Susah juga pada mula hendak ikut rentaknya. Apa pun akhirnya menjadi

Bahan
500gm tepung beras cap teratai
1 sudu teh garam halus
250 ml + 250ml air
Gula merah
Gula pasir
Kelapa parut putih
Daun pisang untuk alas

Cara
1. Bancuh 250gm air dan rata. Kacau rata
2. Campur dalam tepung beras dan jadikan dia seperti serbuk roti
3. Ayak halus tepung tadi
4. Didihkan kukus dan kukus selama 15min
5. Biarkan semalaman
6. Selepas semalaman..uraikan jadi seperti serbuk roti
7. Campur sedikir demi sedikit 250ml air..ingat sedikit demi sedikit..
8. Jadikan seperti serbuk roti lagi
9. Ayak kasar pulak utk mendapatkan tepung putu piring
10. Gula melaka dihiris halus berapa banyak..ikut suka
11. Campur dengan gula pasir 3 sudu besar  l
12. Kukus kelapa putih dgn sedikit garam

 Cara lain mcm mana nak kukus rujuk pd youtube.
Ok bai

No comments:

Post a Comment