25 December 2017

TRAVELOG PART 5: KENA USIK PAK COKOK DI JEPUN


Apa pak cokok? Kalau kat kampung Kak Z. Mahluk di alam ghaib. Dah Ccrita hantu? Ada 2 kali kena.Kalau kat Malaysia boleh ler Kak Z jampi ni kat Jepun entah dia faham tidak betul tak? Aku cakap melayu dia cakap Jepun . Kat mana akak kena Satu kali di hostel. Akak tinggal di area Asakusa. Sape pernah duduk di area Asakusa tau lah nape. Tempat tru memang sorrow. banyak bangunan lama. Asakusa adalah kawasan temple Sensoji. Tak mustahil ada mahluk tu area tempat akak tinggal. Hanay 300 meter jer..

Masa di hostel tak ada orang dalam dorm. akak sedang mengemas beg. Sebab ke esokan hari hendak ke Fuji. 2-3 kali bayang hitam lalu tepi akak. Ingat langsir terbang sebab tingkap terbuka. Tengok tingkap tutup..bulu roma tegak.. sah dia lalu lagi..sekali imbas jer.. tak tunjuk muka pun. Kalau tunjuk mau aku pengsan kat situ.. Terpampang front page surat khabar Jepun. Blogger Malaysia pengsan jumpa hantu. Memang mahluk ni  nak kacau aku. Kak Z kemas perlahan.. sambil tu bercakap "baik-baik jangan kacau." Handphone kat sebelah..akak baca ayat kursi dan buka surah Yassin dari handphone.. lepas tu dah tak lalu lalang dah..berdentum pintu kena langgar..seram lah mana tak seram..



Sekali lagi kena kacau masa di Mount Shosha. Mount Shosha ni adalah salah satu tempat pengambaran Last Samurai. Antara tempat memang Kak Z nak pergi. Sanggup naik ropeway yang memang aku takut. Masa nak turun ke Ropeway akak turun tak jumpa sorang pun. Walhal jalan yang sama semua orang ikut. Tak de orang langsung. Sebab jalan mengikut arrow yang ada. Dan ada orang lain sama jalan dengan Kak Z masa tu. tengah syiok-syiok jalan tak de orang. Mana pulak orang lain ni singgah temple lain ke. tapi sepanjang jalan macam tak de temple. Lepas tu atas pokok burung gagak ikut Kak Z. kita ni gatal tengok ler kat atas mana datang gagak tu. dia ikut dari satu pokok ke satu pokok. Kuat dia berbunyi. Lepas tu macam pusing tempat yang sama. Hurmmm.. mesti lain hal ni. Handphone kat tangan. dalam hati kata tak leh jadi. baca ayat kursi . Same time buka yassin.. Burung gagak tu bunyi sekali kuat dia terbang. Baru Kak Z nampak orang. Kalau cerita kat orang mesti kata mana ada. Tak kisah but it i gain some experience from there.


Kalau yang pernah pergi Mount Shosha akan tahu macam keadaannya..ada kubur, hutan, banyak patung Buddha dan juga temple. Masa Akak rasa sorang je Islam yang naik bukit tu masa Kak Z. Sorang pula tu. Mesti saja nak ngusik. Kak Z berenti kejap buka surat Yassin kuat-kuat dari HP. Dalam hati kata kang Nampak orang slow kan lah.. Alhamdullilah tak de lah viral orang Malaysia sesat di Mount Shosha. Bila dah nampak orang nak kecilkan volume HP. Tapi memang antara test yang Kak Z dapat. Mau tak seram.. sensorang ko 


Arashiyama Bamboo forest ni kalau lalu kena jaga-jaga sikit mulut kalau bercakap. Disebalik bulu-bulu yang ada tu kubur. korang mesti tak tahukan. cuba google settalite map. penuh dengan kubur. Masa di sini Kak Z berdebar juga. kot kot ada yang tunggu. Alhamdullilah tak jumpa. Ada plan nak melawat lampu sepanjang Bamboo Forest. Tapi mengenakan sorang cancel plan. Apa pun this is nice place. Even Mount Shosha pun cantik. Cuba kena beringat banyak..

Sambut cerita lain pula next travelog

Ok bai

1 comment:

  1. Seram juga kena ganggu kat tempat orang ni kan kak Z. Hee, boleh je kot pakai jampi sama. Yang memperkenankan jampi tu kan Allah juga. hehe

    ReplyDelete