17 December 2016

SERI MUKA JINTAN MANIS



Seri Muka Jintan Manis yang Kak Z akan share resepi ini adalah sesuatu yang menarik. Betul tak? Cukup santan dan gula pasti rasanya lemak berkrim. Aroma daun pandan dan pengukus buluh lagi lagi menaikkan bau seri muka ini. Jintan bukan hanya untuk masakan kari atau masakan pedas. Tapi kalau di jadikan bahan dalam seri muka baru korang tau "kick" nya rasa seri muka ini.



Kak Z mula belajar buat kuih talam ni selepas lahirkan si kembar dengan Makcik Hasma Nor. Dia menulis pelbagai buku resepi dan berpengetahuan luas dalam bidang masakan. Melalui resepi yang Kak Z belajar , Kak Z membuat research dan development untuk sesuatu yang baru dan baik pulih resepi yang Kak Z belajar di internet. Buat dahulu dan baiki kelemahan. Sedap tekak dan elok kejadian baru boleh jual.

Kak Z bukan nak bangga dengan korang. Korang gaduh sana sini sebab tidak mahu share resepi. Berhentilah. Zaman Kak Z buat kuih mana ada google.. yang ada yahoo. Fb dan blog pun tarak. Buku resepi ada. Tapi masalahnya kadang-kadang jadi ..kadang-kadang tidak jadi. Akhirnya kita jadi hulk...hiii

Jintan apa yang Kak Z guna? Kak Z guna jintan manis. Jintan yang kecil. Bukan jintan besar...itu jintan putih. Aroma kedua-dua jintan ni berbeza. Korang jumpa jintan putih lain rasa. Ada korang hawau Kak z. Please jangan. Google yer macam mana ruoa jintan manis


Jintan manis

Kukus buluh? Kukus pau lah. Kak z ada bermacam jenis kukus. Pengukus yang besar. Atau Kak Z guna kuali dan letakkan jaring kemudian penutup. Masalahya pengukus ini akan berwap lebih dan air akan jatuh banyak atas kuih kita hingga kuih berlubang dan berair. Dah tak cantik kejadiannya. Betul tak? Kalau korang pengusaha kuih talam masalah satu tingkat sahaja boleh menalam. Tapi kukus ini boleh hingga 3 tingkat. Pengalaman Kak Z menjual kuih talam quantiti yang banyak..Kak z guna cara ini. Kukus buluh ini juga di kenali dengan kukus pau. Sebab tu bila kukus pau cantik aje kan? Korang kena cari.


Kukus buluh atau kukus pau


Jom buat untuk loyang bersaiz 10 x 10 inci

Bahan-bahan

A. Bawah

500gm beras pulut
200ml santan
100ml air
1 sudu kecil garam
Sehelai daun pandan


Cara

1. Pulut di bersihkan dan rendam sekurang-kurangnya 2 jam tapis
2. Masak atau tanak pulut besama santan, air daun, pandan dan garam dengan api yang kecil hingga masak
3. Periuk perlu ditutup dan sentiasa kacau supaya tidak berkerak
4. Masak masukkan kedalam loyang tekan dan ratakan
5. Letakkan atas pengukus ya g dipanaskan sementara mengadun lapisan atas


Lapisan Atas

20 helai daun pandan
400ml air
300ml santan
4 biji telur (A)
280gm gula
200gm tepung gandum
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh garam


Cara

1. Kisar daun pandan dan jintan dengan air
2. Tapis dapatkan air pandan 400mlm kalau kurang tambah air kalau lebih kena dapat 400ml air juga
3. Pukul telur dan gula dengan senduk atau whisk
4. Masukkan santan, air pandan, tepung dan garam
5. Tapis dan keluar halus
6. Buat teknik double boiler hingga adunan menjadi pekat seperti air yougart bliss dan berkilat
7. Pastikan korang sentiasa kacau supaya tidak berketul
8. Kak z nasihatkan pakai whisk untuk teknik bagi mengelakkan adunan tidak berketul.
9. Masukkan bahan ini diatas pulut dan kukus selama 35-45min
10. Bukak kukus bila masaka dan biarkan sejuk.


Teknik double boiler betul

Nota: teknik double boiler mesti mengunakan cara yang Kak Z tunjukkan di atas. Jangan korang rendamkan bekas yang belah atas tu dalam air panas macam gambar kat bawah. Habis masak tepung korang masak. Tak cantik dan tegang


Teknik double boiler salah

Selamat mencuba

Ok bai

Pic:- credit to google and picture owner. Thank you.

No comments:

Post a Comment