19 December 2016

BLUEBERRY CHEESE CUP CAKE




Blueberry cheese cup cake

Anak kawan Kak z hendak bertunang esok. Malas pulak hendak keluar cari bahan untuk buat coklat kek. Buka peti sejuk tinjau apa yang ada. Bahan yang ada ada perfect untuk buat cheese cupcake. Keluar semua bahan biarkan lembut dalam setengah jam. 

Sambil tu Kak Z boleh tengok si adik lawan chess dengan Haris. tergelak pula tengok sebab adik memang abang kalah. Haris kata dia bagi chance kat adik. Hakikatnya adik dia terror main. Next entri Kak Z cerita macam mana dia boleh terror.

Bila bahan sudah lembut. Kita start godek. Tak sampai sejam cupcake siap. Kawan Kak Z mesti suka. Pengemar cheese cake. Siaplah puji aku sampai gunung Kinabalu. Apa pun sedap. Resepi ini adalah resepi lama yang Kak Z olahkan semula. Jom buat..


BAHAN-BAHAN UNTUK BLUEBERRY CHEESE CUPCAKE

Bahan:-
250gm cream cheese - akak guna tartura
125gm gula castor
100gm butter -nak guna selain anchor pun boleh
3 biji telur
1 pek oreo
1/2 sudu teh esen vanilla
Blueberry fruit filling
Cup  secukupnya

Cara:-

1. Pukul cream cheese dan gula castor hingga gebu
2. Masukkan butterndanb pukul lagi
3. Masukkan telur dan esen vanilla
4. Pukul sampai semua bahan rata
5. Susun cawan dalam loyang pembakar
6. Oreo perlu di buang cream putih dan susun dalam cup
7. Isikan bahan cheese tadi 3/4 cawan
8. Bakar dengan suhu 160c atas bawah selama 30min atau masak
9. Bila sejuk letakkan blueberry diatas cake
0. Simpan di dalam petisejuk sebelum makan untuk rasa lebih enak.




Pukul cream cheese dan gula


Pukul hingga gebu

Masukkan telur dan pukul lagi




Susunkan cawannkek dalam tray pembakar dan masukkan biskut oreo




Isikan adunan 3/4 bahagian cawan dan bakar 

Cupcake ini mudah di sediakan dan murah. Jika mahu buat jualan boleh di jual antara RM2.50-RM3.00. 

Anak-anak suka apa sahaja dinamakan cheese dan cheese tartura memang sentiasa ada di dalam peti sejuk. Sebab murah dan senang di dapati

Selamat mencuba

Ok bai

No comments:

Post a Comment