16 September 2014

Nudget homemade

Assalamualaikum

tengah malam ni lah pulak teringat nak makan nudget..tapi homemade
saya memang ada belajar buat nudget..lepas itu saya buat research sendiri.. resepi yang saya share ini tidak sama  dengan ha orang .. resepi asal adalah hak milik tukang ajar yer..bagaimana pun sy nak share teknik untuk membuat nudget. di kala tengah busy menulis saya buat untuk anak-anak. masa cuti ni tau jer lapar 24 jam. sekarang pun masih ada yang berada di dapur goreng french fries homemade juga.. next time saya akan share resepi french fries tu yer.. skg share resepi nudget


Nudget belum di goreng


Nudget sudah di goreng

resepi

bahan
800gm daging ayam hancur
10gm garam
10gm stok serbuk ayam
1/4 serbuk lada hitam
1/4 sudu teh gula
2 biji kentang rebus dan lenyek
60gm tepung kanji
200gm tepung kentang
bread crumb
tepung goreng ayam adabi

cara
1. gaul semua bahan kecuali bread crumb dan tepung goreng ayam
2. selesai gaul letak ayam ini atas sekeping plastik dan tutupkan dengan plastik yang lain
3. mengunakan roller pin lenyek kan ayam tadi sehingga ketnggian 1 inci
4. ambil acuan berbentuk love atau lain tekan
5. letak atas dulang yang telah dialas dengan plastik..buat hingga selesai
6. selesai masukkan ayam dalam peti ais selama 2 jam untuk dia sejat dan bahan serasi
7. setelah 2 jam di keluarkan
8. tepung goreng ayam perlu dibancuh dengan air. jangan terlalu cair.. macam aduanan roti jala.
9. celup ayam dalam tepung itu dan tutup dnegan bread crumb
10. ulang hingga habis
11. boleh bgoreng.. api jangan terlalu kuat sebab boleh hangus

note: walaupun tidak cantik seperti nudget yang kita beli. sekurangnya kita tahu apa yang kita masak untuk anak kita tanpa ragu-ragu

selamat mencuba

ok bai

No comments:

Post a Comment