Posts

Showing posts from May 21, 2019

ENCORE MELAKA: PERSEMBAHAN MENGABUNGKAN SEJARAH, SENI DAN KEMANUSIAN

Image
Kak Z duduk di Melaka. Tahu ada bangunan cantik yang di namakan Encore ini wujud di Klebang. Tapi apa yang ada di dalam bangunan ini Kak Z tak pasti. Wondering juga. Kak Z google around nak tahu apa yang ada di Encore.  Di Encore ada persembahan kebudayaan. Tapi macam mana persembahannya tidak mendapat gambaran yang tepat. Yang pasti Kak Z kena pergi tengok live apa yang di tunjukkan. Wowww.... bila korang duduk dalam dewan itu perkataan akan terkeluar. Sebab lain dari yang lain.

Kenapa lain dari yang lain? Kak Z dah tengok banyak persembahan all over the world. But this one something different. Ada gabungan sejarah, seni dan kemanusian. Hanya di Encore Melaka.
Persembahan yang adakan bukan mengunakan seni filem. Tetapi artis sebenar yang akan berlakon setiap scene. Lebih kurang 200 orang artis akan menjayakan persembahan ini. Memang menarik. Kak Z tetarik di scene ibu mengandung ada air yang turun dari atas.. Kak Z terfikir adakah ini mengunakan visual? Tak air dan suasana sebenar. …