Posts

Showing posts from March 23, 2018

TRAVELOG 13: DARI FUSHIMA INARI KE NARA PARK

Image
Setiap kali menyentuh keyboard ada dua benda akan terjadi. Idea mencurah atau tidak ada idea langsung. Idea mencurah bermaksud baik sehari boleh menulis beribu perkataan. Di kala tiada idea sepuluh kali ulang di laptop pun belum tentu boleh menekan keyboard. Ini yang terjadi semasa menulis cerita ini. Punca apa yang hendak di cerita? Pasal tiang-tiang oren dan templenya dan pasa Nara yang banyak rusa? Mana cukup kalau tidak berencah. Rencah itu yang kena garap sampai jadi sebuah cerita yang menarik bagi menarik minat pembaca.
Kak Z bukanlah penulis blog yang tip top toe. Penulis blog yang teruk katanya. For me that is a good comment. As everybody know Kak Z hanya penulis hanya sambilan. Akak memang telus setiap penulisan Akak. So I write base on my experiemce. Kak Z juga  ada tugasan wajib yang lain sebagai ibu dan perniagaan. Bila kita telah merantau banyak tempat. Pergi ke banyak negera kita akan bawa 2 pengalaman untuk diri kita:-
1. Pengalaman yang baik boleh jadi panduan untuk h…

TRAVELOG 12: BAMBOO GROVES ARASHIYAMA, KYOTO

Image
BAMBO GROVES, ARASHIYAMA
Terbayang-bayang buluh yang rimbu ketika berada di Bamboo Groves, Arashiyama.  Rimbun betulkan kepada yang pernah sampai ke sini. Kalau lah dapat kat anak-anak Kak Z for sure jadi meriam buluh. Bergegar rumah. Nasib baik duduk kampung Melaka. Kalau duduk Kg Pandan macam dulu mesti datang polis tahan. Kemeriahan meriam buluh sudah tidak ada lagi sekarang Punca ramai pencipta meriam besi yang hilang tangan. Orang suruh buat pakai buluh ko buat pakai besi. Insoof mak...

Melalui pembacaan Kak Z untuk memasuki Bamboo Groves ada 2 tempat masuk.:-
1. Dari Tenryu-ji Temple.  2. Dari Stesen Torakko Arashiyama.
Kak Z masuk dari Stesen Torakko Arashiyama. Mencabar sikit sebab jalan tanah merah berbukit. Bukan jalan merah macam di Malaysia. Jalan ni cantiklah dan tidak berlumpur. Cuma licin  sikit kalau selepas hujan jadi korang kena berhati-hati sedikit. Kalau yang bawa stroller atau naik wheel chair Kak Z cadangkan masuk dari  Tenryu-ji Temple. Mudah sebab jalan lebih rata.…