23 March 2018

TRAVELOG 13: DARI FUSHIMA INARI KE NARA PARK


Setiap kali menyentuh keyboard ada dua benda akan terjadi. Idea mencurah atau tidak ada idea langsung. Idea mencurah bermaksud baik sehari boleh menulis beribu perkataan. Di kala tiada idea sepuluh kali ulang di laptop pun belum tentu boleh menekan keyboard. Ini yang terjadi semasa menulis cerita ini. Punca apa yang hendak di cerita? Pasal tiang-tiang oren dan templenya dan pasa Nara yang banyak rusa? Mana cukup kalau tidak berencah. Rencah itu yang kena garap sampai jadi sebuah cerita yang menarik bagi menarik minat pembaca.

Kak Z bukanlah penulis blog yang tip top toe. Penulis blog yang teruk katanya. For me that is a good comment. As everybody know Kak Z hanya penulis hanya sambilan. Akak memang telus setiap penulisan Akak. So I write base on my experiemce. Kak Z juga  ada tugasan wajib yang lain sebagai ibu dan perniagaan. Bila kita telah merantau banyak tempat. Pergi ke banyak negera kita akan bawa 2 pengalaman untuk diri kita:-

1. Pengalaman yang baik boleh jadi panduan untuk hidup kita 
2. Pengalaman yang buruk yang kita kena buang jauh-jauh. 

Semasa di Jepun. Kak Z melihat negara ini bersih, displin, teratur dan menepati masa. Itu Kak Z puji. Tambahan perkerjaan bahagian depan 'Front desk staff' sangat menghormati pelanggan mereka. Contoh kepada pelancong seperti kita. Tidak dinafikan orang awam pun sangat membantu pelancong macam kita kalau kita sesat. Tapi ada juga keburukan di sebalik kebaikan. Sebab nobody perfect. Ketika menaiki keretapi dari Nara ke Kyoto ada sepasang suami isteri yang tua. Keretapi sangat penuh ketika itu. Kak Z dapat tempat duduk. Tapi pasang ini tidak. Kak Z tunggu samada ada mereka akan di beri tempat duduk atau tidak. Tempat duduk Oku, ibu mengandung dan orang tua telah di penuhi oleh orang muda yang sibuk bermain handphone. Kita memahami dari airmuka dia berharap untuk dapat tempat duduk. Rasa tanggungjawab itu datang. Kak Z bangun dan beri tempat duduk kepada pasangan tersebut. Mereka mengucapkan terima kasih pada Kak Z. Jadi perhatian kejap dalam train. Sampai di Kyoto station kita ni slow sikit sebab nak baca google map yang kuat menipu tu.. memang kuat menipu...hiii. Sedang berjalan ada orang dari belakang tegur. Rupanya pasangan tadi hendak menolong. Cakap itik dan ayam. Mereka hendak juga menolong. Rasa terharu. Kesimpulan banyak tempat Kak Z pergi macam-macam ada.


Fushima Inari Taisha  sebuah kuil, yang terletak di Fushimi Ward di Kyoto, Jepun. Kuil ini terletak di kaki  gunung yang juga dinamakan Inari yang 233 meter (764 kaki) di atas permukaan laut, dan masuk laluan gunung ke banyak kuil yang lebih kecil yang berjarak 4 kilometer  dan mengambil kira-kira 2 jam berjalan kaki . Tiang-tiang oren ini di kenali dengan nama tori. 


Setiap torii di Fushimi Inari Taisha telah didermakan oleh perniagaan Jepun. Struktur paling awal dibina pada tahun 711 di kaki bukit Inariyama di Kyoto barat daya, tetapi kuil itu telah pindah pada 816 atas permintaan sami KÅ«kai. Struktur kuil utama dibina pada tahun 1499.  Di bahagian bawah bukit adalah pintu utama dan kuil utama. Di bahagian belakang kuil utama adalah gunung di atas gunung, ada tempat suci. Untuk naik ke atas korang berjalan di bawah ribuan torii.  Kak Z tak mampu. Sakit lutut..

Senbon torii


Torii yang banyak-banyak ini dipanggil Senbon torii. Kegiatan mendermakan torii ni telah bermula tersebar sejak zaman Edo (1603 - 1868) untuk menunaikan hajat dan ucapan terima kasih kepada tuhan mereka. Kita pulak datang sini sebab hendak gambar sebab tori tu very artistik . Yang Islam kalau berhajat di sini boleh jadi syirik dan pada yang beragama lain boleh meneruskan niat anda.


Tempat suci ini terletak di luar Stesen JR Inari untuk Nara Line, perjalanan lima minit dari Stesen Kyoto. KaIau menaiki Keihan Electric Railway jalan kaki  jauh sikit dari Stesen Fushima-Inari. Kak Z naik Keretapi JR . Sebab mengunakan JR pass. Lepas melawat Fushima Inari Kak Z meneruskan adventure ke Nara Park di Nara. 30 minit juga perjalanan dari Inari ke Nara.Tempat suci ini dibuka 24 jam  dan tiada bayaran masuk.


Sampai di Nara tempat yang Kak Z cari ialah Nara Tourist Information Counter.  Kenapa? Walaupun ada google maps untuk panduan. Tiada keyakinan. Pasti berlaku unsur penipuan. So jalan penyelesaian pergi information counter. Kemudian cari bus ke Nara Park. Berdasarkan tunjuk ajar encik information counter naik bus no. 2 warna kuning. 


5 minit naik bus kuning dah sampai Nara Park.. belum habis mak nak berangan. Turun betul-betul di Nara Park. Dari jauh dah nampak rusa. WARNING ada bau kurang menyenangkan. Faham-fahamlah korang kat ladang rusa. Tahan ler sikit.  Jalan lebih kurang 5 minit dari bus stop kita akan nampak Nandaimon Gate.

Sebelah Kiri kita kedai yang menjual pelbagai makanan dan cenderahati. Bila beli makanan sila berhati-hati bungkus elok-elok supaya rusa tidak kejar kita.  Masuk ke dalam Nandaimon Gate kena jalan sikit untuk sampai Todaiji Temple. 


Todaiji adalah salah satu kuil yang paling terkenal dan bersejarah di Jepun. Todaiji juga adalah mercu tanda Nara. Kuil itu dibina pada tahun 752 sebagai kuil kepala semua kuil Buddha seluruh di Jepun. Asalnya Nara adalah bandar utama. Oleh sebab terlalu sibuk bandar di pendah ke tempat lain pada tahun 784. 


Dewan utama Todaiji, Daibutsuden adalah bangunan kayu terbesar di dunia, walaupun pada masa kini pembinaan semula 1692 hanya dua pertiga daripada saiz dewan kuil yang asal. Bangunan besar-besaran ini merupakan salah satu patung gangsa Buddha terbesar di Jepun (Daibutsu). Tinggi 15 meter, Buddha duduk mewakili Vairocana dan diapit oleh dua Bodhisattva.


Keluar dari Nandaimon Gate, Kak Z menuju ke Museum National Museum. Konon nak masuk muzium tapi ada bayaran. Sebelum masuk baca dulu info. Dalam muzium ada beberapa patung buddha dan gambar sahaja. maka cancel. Seberang jalanYoshikien Garden. Sebab terlupa charge bateri maka gambar garden tidak dapat di ambil. Coverage Kak Z hanya untuk kawasan Nara Park. jadi selesai tugasan Kak Z perlu balik ke Kyoto. Sebab petang tersebut perlu menghadiri suatu event di Osaka. Nara next time Kak Z datang lagi untuk explore Nara hingga Wakayama.

Nara Park  lima minit berjalan kaki dari Stesen Kintetsu Nara atau sekitar 20 minit berjalan kaki dari Stesen JR Nara. Sebagai alternatif, naik bas berwarna kuning. Terdapat banyak hentian di sekitar taman.

Sebaiknya untuk datang kesini ambil masa suntuk untuk berjalan seluruh Nara. Kak Z tidak sempat. Rasa macam rugi. Sebab Nara banyak benda  menarik boleh kita lihat. Kak Z baca didalam www.japan-guide.com rasa rugi datang setengah hari. Kena plan betul-betul. Jangan main redah nanti korang yang rugi


Cara datang ke Fushima Inari

Keluar dari Stesen JR Inari untuk Nara Line, perjalanan lima minit dari Stesen Kyoto. KaIau menaiki Keihan Electric Railway jalan kaki  jauh sikit dari Stesen Fushima-Inari. Kak Z naik Keretapi JR . Sebab mengunakan JR pass.

Cara datang ke Fushima Inari

Nara Park  lima minit berjalan kaki dari Stesen Kintetsu Nara atau sekitar 20 minit berjalan kaki dari Stesen JR Nara. Sebagai alternatif, naik bas berwarna kuning. Terdapat banyak hentian di sekitar taman.

Ok bai

Sumber:

https://www.jnto.go.jp/
http://www.japan-guide.com/
http://www.hyperdia.com/en/
https://www.facebook.com/groups/Road.To.Japan/?ref=br_rs

JNTO JAPAN KYOTO SOLO TRAVELER  JNTO Japan Solo Traveler JR pass Muslim

TRAVELOG 12: BAMBOO GROVES ARASHIYAMA, KYOTO




BAMBO GROVES, ARASHIYAMA

Terbayang-bayang buluh yang rimbu ketika berada di Bamboo Groves, Arashiyama.  Rimbun betulkan kepada yang pernah sampai ke sini. Kalau lah dapat kat anak-anak Kak Z for sure jadi meriam buluh. Bergegar rumah. Nasib baik duduk kampung Melaka. Kalau duduk Kg Pandan macam dulu mesti datang polis tahan. Kemeriahan meriam buluh sudah tidak ada lagi sekarang Punca ramai pencipta meriam besi yang hilang tangan. Orang suruh buat pakai buluh ko buat pakai besi. Insoof mak...


Melalui pembacaan Kak Z untuk memasuki Bamboo Groves ada 2 tempat masuk.:-

1. Dari Tenryu-ji Temple
2. Dari Stesen Torakko Arashiyama.

Kak Z masuk dari Stesen Torakko Arashiyama. Mencabar sikit sebab jalan tanah merah berbukit. Bukan jalan merah macam di Malaysia. Jalan ni cantiklah dan tidak berlumpur. Cuma licin  sikit kalau selepas hujan jadi korang kena berhati-hati sedikit. Kalau yang bawa stroller atau naik wheel chair Kak Z cadangkan masuk dari  Tenryu-ji Temple. Mudah sebab jalan lebih rata. 



Apa yang Kak Z cari di sini yer? Sebab di sebalik buluh tu tanah perkuburan. Orang Jepun rasanya suka di kebumikan  kat kawasan berbuluh. Kalau korang naik shinkansen dari Mishima ke Fukuoka korang akan nampak perkampungan orang Jepun. Di setiap perkampungan yang Kak Z nampak kawasan perkuburan adalah di kaki bukit dan kawasan berbuluh. Di Korea pun bergitu. Masa naik KTX dari Seoul ke Busan kawasan perkuburan mereka sama macam Jepun. Cuma di Korea ada yang besar-besar. Maybe orang kaya. Di  Jepun saiz kecil..paling seram kubur orang Melayu. tettttt.... alamak cerita pasal kubur lak.. 


Sebenarnya nak datang waktu malam sebab nak tengok Arashiyama Hanatoro yang berlangsung pada December 8 to 17, 2017 time: .17:00 to 20:30. Akibat penakut setelah tahu di sebalik buluh ialah kubur cancel jawapannya. Maka datang siang hari. Pukul 9.30 pagi Kak Z dah sampai. Untung belum ramai orang. Hendak bergambar pun senang. Buluh-buluh di sini bukan macam Malaysia. Dia tumbuh sebatang-sebatang. Cari juga rebung dia kat mana. Tak de.. kalau arwah mak dapat ni. Masak lemak daging dengan rebung lah jadinya. Selamat ko rebung Jepun. 



Mereka betul-betul jaga bamboo groves. Dia tutup kiri kanan trail supaya buluh terjaga elok. Tapi ada juga tangan yang gatal mengukir nama kat buluh. Buat malu Malaysia jer..silalah ubah-ubah perangai vandalism sebelum ke negara orang adik-adik. Aku asyik kutuk dalam hati pasal pelancong dari China buat perangai. Anak Malaysia pun buat perangai kat Jepun..maluuu..sebab tu sentiasa tutup muka.


Jalan-jalan sambil jalan berangan..nak tanam buluh depan rumah..cantik ko..lepas tu fikir semula. Baik tak payah silap hari bulan nampak mahluk UFO celah buluh tu. Tak mo..takutt. Pokok buluh di Bamboo Groves ni di jaga rapi supaya hidup sihat. Tinggi-tinggi pulak tu. Ni baru ada imej hantu galah. Dia orang buat kajian dan menjaga kawasan ini jika pokok buluh ini rosak. Kenapa? Sebab Jepun mahu mengekalkan groves ini sebagai tarikan pelancong. Kalau korang ke Jepun memang ramai pelancong. Semua rasa selamat. Itu cara Jepun menjaga pelancong yang datang. Malaysia patut contohi Jepun. Kak Z hendak berjalan sensorang di Kuala Lumpur sekarang pun takut. Dulu KL tu aku yang punya. Sekarang tidak lagi..oleh itu harap sangat penguasa kita buat sesuatu secepat mungkin.



Baru-baru ni Kak Z ke Hong Kong. Ramai orang yang berniaga sesuka hati di tepi jalan. Di Jepun kedainya teratur. Hendak berniaga tepi jalan pun di pasar karat. Masuk dari Station Torakko Arashiyama keluar di  kawasan Tenryu-ji temple, tiada orang berniaga atau membuat kacau di kawasan ini. Kedai-kedai di sini memang teratur. Penarik beca pun tidak rebut pelanggan. Mereka sangat hormat dan sopan dengan pelancong. Di Malaysia what can i say.. speachless. Bukan hendak kutuk tapi memang kena perbaiki. 


Balik kepada bamboo groves. Jalan didalam groves tu memang tidak panas..sebab jalan di lindungi buluh. Selepas pukul 9.30 pagi pengunjung dari arah Tenryu-ji Temple telah mula ramai. Alhamdulillah sesi mengambil gambar dah selesai. Jika tidak sesak. Kak Z cadangkan korang datang awal untuk menikmati kawasan dan bergambar dengan tenang.




Dari bamboo groves kita ke Togetsukyo bridge. Akak hendak bergambar di situ ya Allah punya ramai manusia masa tu. Macam mana nak pacakkan tripod DSLR ambil gambar diri sendiri ni. Akhirnya pacak gopro kecik sikit. Akibatnya banyak gambar kurang memuaskan. Kecewa sikit. Editor pun cakap..nanti hantar you lagi ambil gambar banyak-banyak di situ. Nak meloncat dah tua. Maka dalam hati kata..yahoooo...alhamdullilah. Togetsukyo bridge ko tunggu aku datang tahun 2020. Doakan akak sihat sampai waktunya. Seronok ko.




Togetsukyo Bridge atau di kenali dengan "Moon Crossing Bridge" adalah mercu tanda Arashiyama yang paling ikonik. Ia pada asalnya dibina semasa Tempoh Heian (794-1185) dan paling baru dibina pada tahun 1930-an. Jambatan ini kelihatan menarik dalam kombinasi dengan pergunungan hutan di latar belakang. Katanya ada sebuah taman ditepi sungai dengan berpuluh-puluh pokok ceri terletak bersebelahan dengan jambatan. Masalah semua daun dah gugur masa aku datang. So tidak  nampak pokok ceri yang ada di tepi jambatan, sungai dan yang ada hanya ranting pokok. Siapa suruh datang masa sejuk datang lah waktu blossom betul tak? Oleh korang plan betul-betul untuk tengok Cherry Blossom untuk menikmati permandangan yang cantik.



Kedai makan dan cenderahati memang banyak bila korang keluar dari bamboo grove tu. Tapi pilihan Kak Z Lawson juga. Kedai lain nak masuk takut 'ba alif ba ya'. Lepas tu kita sakit makan berpantang. Kena kurangkan daging. Ayam sure tak sembelih. Masuk lawson makan onigiri tuna dan air Van Hauten. Bagi backpacker macam akak.. kenyang dan jimat ko makan benda alaaaahh tu. Jadi tidak kelaparan lah korang di sana.



Katanya boleh sewa kimono. Ramai pelancong pakai kimono. Comel je pakai. Sopan sungguh jalan. Kak Z tak teringin nak pakai. Oversize.. Tapi teringin nak naik beca tarik tu. Memandangkan poket guwa licking tanamkan lah impian dalam bamboo groves tadi..


Habis kawasan di lawat next destination Kinkakuji temple. Naik bus aje dari Saga Arashiyama. Kalau korang ada pass. Memang jimat lah. Kak Z guna Icoca je.. sebab travel naik train dah guna JR pass. Lapi pun bukan nak travel jauh. Dokek-dokek jo..so korang kalau nak guna mana-mana pass rancang dulu perjalanan korang supaya jimat..transportation Japan mahal untuk tempat-tempat korang nak kunjungi. Malaysia masih murah. Hong kong lagi murah.


Harap korang suka baca travelog Kak Z ni. Sedikit sebanyak boleh menjadi panduan pada korang yang hendak datang sini. Next Inari dan Nara.


Cara Untuk Ke Kawasan Saga Arashiyama:-

1. Keretapi Jepun (JR)

Cara terpantas dari Stesen Kyoto ke Arashiyama disediakan oleh JR Sagano Line (juga dikenali sebagai JR Sanin Line). Satu perjalanan ke Stesen Saga-Arashiyama mengambil masa 15 minit dan kos 240 yen. Dari Stesen Saga-Arashiyama, pusat Arashiyama boleh dicapai dalam perjalanan 5-10 minit.

2. Keretapi Keifuku (Randen)

Kereta api kecil di Laluan Keifuku Arashiyama menghubungkan Arashiyama dengan Stesen Omiya di persimpangan Shijo Street dan Omiya Street di Kyoto pusat (20 minit, 210 yen). Keifuku Railways juga menyediakan akses ke Stesen Kitanohakubaicho di utara Kyoto, tidak jauh dari Kinkakuji, Ryoanji dan Kuil Ninnaji (20-30 minit, 210 yen). Kena transfer sekali di Stesen Keifuku Arashiyama terletak di tengah-tengah Arashiyama.

3. Keretapi Hankyu

Dari Stesen Kawaramachi atau Karasuma di pusat bandar Kyoto (Shijo Street), mengambil Hankyu Main Line ke Stesen Katsura dan dipindahkan ke Hankyu Arashiyama Line untuk Arashiyama. Perjalanan sehala mengambil masa kira-kira 20 minit dan kos 220 yen. Stesen Hankyu Arashiyama terletak di seberang sungai, iaitu perlu menyeberang jambatan Togetsukyo kira-kira 5-10 minit berjalan kaki dari pusat Arashiyama.

4. Dengan bas

Talian bas menghubungkan Arashiyama dengan beberapa bahagian Kyoto, namun, disarankan untuk ke Arashiyama dengan kereta api untuk mengelakkan risiko terjebak dalam kesesakan lalu lintas.

5. Dengan kereta

Datang dengan kereta tidak disyorkan kerana kesesakan lalu lintas dan tempat letak kereta yang terhad. Walau bagaimanapun, pengembara dengan kereta yang berminat boleh juga  melawat kawasan pegunungan Takao, jalan tol Arashiyama Takao Parkway jalan yang mudah menghubungkan Arashiyama dengan Takao (1180 yen satu arah).


Ok bai


Bambo groves Arashiyama Kyoto JTNO Backpacker Japan Osaka Sagano JR Togetsukyo JNTO JAPAN KYOTO SOLO TRAVELER  JNTO Japan Solo Traveler JR pass Muslim