Posts

Showing posts from March 22, 2018

TRAVELOG 11: SAGANO ROMANTIC TRAIN

Image
Sagano Romantic Train apa yang anda lihat dengan menaiki keretapi ini? Kak Z pun tidak pasti sebelum menaiki keretapi ini. Katanya pemandangan cantik ketika musim spring dan autumn. Kak Z naik di akhir autumn. Apa lagi sejuk tahap gigil. Duduk lagi coach yang tidak bertutup padan muka aku. Pakai sarung tangan pun beku. Nak menyumpah pun tak boleh sebab sendiri yang cari pasal, jadi sabar je lah sampai turun. 

Memang romantik kalau berdua tengok keindahan kawasan sepanjang trek keretapi. Kalau sejuk boleh warm each other. Tapi beku kalau ko solo traveller. Kak Z naik dari Torokko Kameoka Station dan turun di Torokko Arashiyama Station. Taubat nasuha aku. Sejuk punya pasal. Hidup kat negara -40c tak lah sesejuk ini. Ini memang sejuk betul. 


Dalam perjalanan menaiki keretapi ini kita akan melalui pemandangan indah di sepanjang Sungai Hozu. Pokok di sepanjang perjalanan masih berwarna merah oren dan kuning . Ada juga yang berwarna hijau. Kalau Kak Z sampai lebih awal  mungkin lebih canti…