05 February 2019

MENGHAPUSKAN KESAN JERAGAT DAN JERAWAT HITAM DI MUKA

Jeragat hitam di muka boleh menyebabkan kita rasa hilang keyakinan apabila berhadapan  dengan orang. Terutama Kak z yang berniaga dan menjual Unit Trust. Mesti sasaran utama muka kita yang bertompok. MALU yang nak cakap lah. Macam mana Kak Z dapat jeragat? Kak Z tidak mengunakan sunblock dengan cara yang betul dan masa berniaga putu piring  berada di bawah panas terik.

Selepas Kak Z berhenti berniaga putu piring, Kak Z mula menjaga muka. Kesan jerawat pun banyak sedih. Jerawat ni berpunca mengunakan produk yang salah. Apabila Kak Z berhenti mengunakan produk tersebut hilang semua jerawat yang timbul.

Hari ini Kak Z hendak kongsikan cara Kak Z mengurangkan sedikit demi sedikit jeragat Kak Z. Dalam masa 1 bulan jeragat kak z berkurangan. Note: jeragat tidak boleh hilang sepenuhnya cuma kita boleh kurangkan sahaja dan mengelak dari timbul lagi. Cara Kak Z adalah plug and play..mana yang sesuai dan tidak menimbulkan masalah lain Kak Z gunakan.

PENJAGAAN WAKTU MALAM

1. Sabun Marine Essance

Sabun Marine Essance ini adalah jenama Hai O sabun yang bagus. Bukan hanya untuk menghilangkan jerawat atau jeragat tapi untuk badan yang menghadapi masalah kulit. Contoh gatal-gatal. Caranya ialah Kak Z akan potong sabun ini kepada 6. Jimat sikit lah. Boleh tahan untuk sebulan.  Ambil 1 bahagian sahaja setiap kali digunakan. 
1.Kak z akan ambil letak di tangan dengan air biarkan dia berbuih.
2. Sapukan di mukakan dan biarkan selamat 20 minit
3. Bila dengan air biasa dah cukup.
4. Lap muka biar kering
5. Cadangan pengunaan 3 kali sehari untuk lebih berkesan

2. Toner Luminous Pearl


Toner Luminous Pearl dari Cosmoderm. Banyak toner yang Kak Z guna ini yang bagus untuk kulit muka Kak Z. Lembut muka lepas tepek benda ni di muka. Toner ini akan menutup pori-pori kita yang dan terbuka luas tanpa kita sedar. Umur Kak Z dah 46 tahun banyak merenggang awak.. jadi kena lah tutup lubang-lubang bekas jerawat tu supaya licin muka. Betul tak? Korang boleh je guna toner yang sesuai untuk korang janji toner. Tapi Kak Z recommend yang ini lah. Memang bagus. 
Cara guna
1. Selepas bilas dengan air bersih keringkan muka dari air
2. Titikkan 2 titik toner atas tapak tangan yang bersih dan sapu di seluruh muka. Pastikan tangan bersih. Atau gunakan kapas muka. Kak z guna tangan sahaja
3. Biarkan kering sekejap baru sapu cream yang lain

3. Brightening Night Serum


Night serum dari Cosmoderm banyak keistimewaan. Kak z berhenti mengunakan night serum ini selama setahun. Habis kusam muka Kak Z. Kak Z gunakan semula alhamdullilah muka Kak Z nampak ceria dan cerah semula. Ramai juga yang tegur.  Alhamdullilah berkesan. Kak Z cukup takut dengan jerawat pasir dan jerawat macam bisul. Sebab kulit Kak Z memang sensitif dengan kebanyakan produk. Kak Z cuba produk lain. Nangis jerawat tumbuh melata atas muka.Masalah hormon pun punca ialah dah berusia. Tapi bila guna serum ni dah tak de jerawat yang tumbuh. Seronok awak. Muka kita dah elok..cara mengunakannya
1. Selepas pengunaan toner gunakan serum ini. 
2. Picit 2 kali kemudian sapu di muka
3. Ratakan di seluruh muka dan pangkal leher.
4. Hanya digunakan waktu malam
5. 2 hari guna 1 hari tidak. Tujuan untuk pembaik pulih secara semulajadi.

4. Dark Sport Corrector


Dark sport corrector ni akan menghilangkan kesan hitam je akibat jeragat dan jerawat. Bahan dalam cream ini hanyalah dari bahan buah-buahan. Tiada hydroquinon. Oleh itu yang risau kesan sampingan. Cara memgunakan cream ini.
1. Selepas meratakan serum di muka sapukan cream ini
2. Picit  hanya sekali atau 2 kali tengok berapa banyak kesan jerawat korang. Kak a ada jeragat dan jerawat. Oleh itu tekan 2 kali. Sapu pada jeragat dan kesan jerawat.
3. Sapu secara bulatan dalam 30 saat.
4. Lepas sapu boleh lah tidur

PENJAGAAN WAKTU SIANG

1.SABUN
2. TONER
3. Vitamin E Cream
Kak Z telah mula mengunakan moisturiser dari seawal 18 tahun wajib pakai sebelum keluar rumah. Bagi mengelak kulit yang kering. Macam-macam produk kak z dah guna. Sekarang Kak Z guna Vit E Cream Cosmoderm. Ini yang paling sesuai. Tidak ada masalah jerawat tumbuh. Sebab ada produk moisturiser yang berminyak dan tidak balance PH nya hingga menyebabkan kita berjerawat. Berdasarkan pengalaman kak z lah.. daku dah terkena. Konon mahal lagi elok tapi hampeh..hii. Sekarang kak z guna ini. Formulasi Cosmoderm ini adalah seorang wanita yang memahami kehendak wanita. Jadi dia tahu bahan yang sesuai untuk wanita. Oleh itu memang sesuai untuk kita. Cara pengunaan selepas bersihkan muka dan apply toner gunakan moisturiser ini dengan sapi di seluruh muka.

4. Sunblock SPf 50 Biore UV

Sebelum ini kak z guna sunblock SPF 50 Biore UV, kak z guna sunblock cosmoderm. Tapi tidak sesuai. Korang boleh guna yang mana sesuai untuk muka korang. Tak semestinya Biore UV. Tapi wajib spf 50 dan uv protect. Orang asia bahagian selatan lebih terdedah kepada sinaran matahari. Jadi perlindungan adalah lebih. Ada 1 produk memang elok tapi mahal. Kak Z lupa nama produk tersebut. Cara pengunaan ialah selepas 3 dia atas sapukan sunblock kat muka..lepas itu pakai bedak. Kak z tak suka pakai bedak. Semenjak kulit muka dah elok semula i lioke nature face. 

Pengalaman kak z dalam produk penjagaan muka macam. Dari mahal ke murah. Kita kena tahu setiap produk kita guna. Jalan salah akan memberi kesan yang lebih teruk. Belajar dan kaji yer adik-adik

Untuk membeli produk ini boleh PM kak z di
Ok bai

No comments:

Post a Comment