23 February 2019

TRAVELOG 21: KAPAL VINTAGE AQUALUNA DI HONG KONG


Kali kedua ke Hong Kong baru berkesempatan menaiki Aqualuna menyusuri Victoria Harbour. Kali kedua datang dari 9hb Mei - 13hb Mei 2018.  Kali pertama 9hb Mac- 11Mac 2018 Mu Masa memula tengok tongkang ni masa memula datang. Wakta malam selepas melihat light Symphony di Victoria Harbour terus cakap dalam hati aku kena datang lagi untuk benda ni. Macam best. Memang best

Kak Z  beli tiket dengan Klook  pada tarikh 10hb Mei 2018 pukul 4.00 petang. Tapi tidakada rezeki sebab ribut melanda Takut Ko.. ombak besar. dengan ribut.. dengan sejuk. Dalam ahti kata. kalau tongkang ni kena badai mata sia-sia aku. Dah naik atas kepal ni dengan huyung hayang.. Kak Z kata dalam hati tak leh jadi turun. kalau boleh tukar date aku tukar. kalau tidak boleh kira burn. Bukan rezeki aku dari aku pening tak nampak apa baik tak yah. Nanti lagi mabuk. Ombak memang besar naik keatas pelantar. kalau korang tengok video Kak Z post dalam IG mesti korang tau bertapa kuatnya ombak masa tu. 

Alhamdullilah dapat tukar. Baik manager tongkang tu. Agaknya dia nampak pucat muko den... tukar 12hb Mei 2018. Sebab 11hb Mei nak pergi Macau. Itu pun akak mengalami ribut dalam feri. next round akak cerita apa akak rasa feri dilanda ombak besar. Sepanjang jalan mengucap...hiii



Bila naik tongkang ni...yer tongkang Kak Z panggil. Dalam satu blog mat salleh dia panggil tongkang ni Hong Kong Junk. Masih ada orang Hong Kong duduk dalam kapal ni. Sebab rumah di Hong Kong mahal. Apa pun kapal atau tongkang yang Kak Z naik ni telah di ubah suai menjadi tarikan pelancong di Hong Kong



Kapal ini akan berpusing sekeliling Victoria Harbour  dengan melalui dan tempat-tempat menarik di sekeliling empat perhentian: Tsim Sha Tsui, Central, Wanchai dan Hung Hom. Sesuai bagi mereka pertama kali sampai Hong Kong yang ingin mengetahui bandar dan pelabuhan yang ada di di sana.




Kapal vintage Hong Kong ini mempunyai nilai tradisi lama yang masih ada di bandar kosmopolitan ini. Layar merah terang kapal ini menarik bagi menjadi simbol kota yang di hargai. Tidak banyyak kapal tradisi ini yang beroperasi lagi. Kalau korang nampak kapal ini di Victoria Harbour korang akan tahu itu aalah Aqualuna. U


Untuk menaiki kapal ini Kak Z nasihat kan korang siap-sipa beli tiket sebelum datang. Sebab ada musim kapal ini penuh. Terutama pada waktu malam ketika pertunjukan Light Symphony berlangsung pada pukul 8.00malam setiap hari

Dengan setiap tempahan korang dapat 1 air minuman. Apa lagi aku pun berangan atas tu. Macam colonial kaya sedang berlayarlah. Katanya bahagian terbaik Aqua Luna dek atas yang dipagari di kedua sisi dengan sofa yang selesa di mana korang boleh berehat, menikmati minuman korang dan pemandangan luar biasa di sekeliling anda. Kak Z duduk dia bahagian hafapan. lagi bebas. Nak naik malam tak mampu.. sebab mamalam lagi cantik. naik siang pun dan kira berutung. Best juga walaupun sedikit panas. So korang kena cuba..

Ok bai





No comments:

Post a Comment