25 March 2018

TRAVELOG 13: KURASHIKI CANAL, OKAYAMA


Kurashiki Canal terletak setengah jam menaiki train dari Okayama Station. Meh nak cerita pasal lawatan Kak Z kesini. Semasa buat itinerary untuk datang ke Jepun, Kak Z banyak membaca dari blog-blog yang menulis pasal Kurashiki Canal ini. Airnya bersih dan cantik. Dengan budget yang ada, Kak Z masuk Kurashiki ke dalam itinerary. Sebab semua review kata cantik. Dalam FB group Road To Japan pun ada yang mengatakan cantik. Memang cantik. Tapi bukan tempat Kak Z.




Ku bayangkan terusan seperti di Amsterdam or di Sheffield and Tinsley Canal Trail or Havard.  Paling tidak Terusan Wan Mat Saman. Tapi tidak. Airnya jernih. Tapi pendek je terusan tu. Ada 2 ekor swan dalamnya dan boat yang yang bawa pelancong meronda canal tersebut.



Memang buat gelaklah. Sampai pun dah lewat selepas melawat Kojima Jeans street. Tepi-tepi terusan ada kedai dan bangunan rumah yang telah di ubah suai menjadi muzium dan kedai makan. Kak Z jenis yang adventures. Bila sampai tempat yang romantik, jadi lain rasanya. Salah Kak Z juga, high expectation. Bagi mereka yang suka keindahan ala-ala Inggeris, rumah tepi terusan dan menikmati teh secawan di restoran berdekatan ...why not. Boleh sahaja datang kemari.


Di sini ada arked untuk membeli cenderahati. Sedikit mahal dari Osaka. Ice Cream yang sedap.  Jalan mudah untuk sampai kesini ialah menaiki train dari Okayama Station ke Kurashiki Station. dari Kurashiki Station Jalan kaki ke kawasan terusan. Kawasan terusan adalah 10-15 minit berjalan kaki dari jalan keluar Kurashiki Station. Jalan utama, Motomachi-dori, mengarah ke selatan dari stesen ke kawasan terusan, tetapi berjalan melalui arked membeli-belah selari lagi senang dan cepat. Pelancong juga boleh mengambil bas ke hentian bas Ohara Bijutsukan (2 minit, 170 yen), yang terletak tepat di sebelah Muzium Ohara.



Kurashiki mempunyai kawasan terusan yang dipelihara yang bermula pada Tempoh Edo (1603-1867), ketika bandar itu berfungsi sebagai pusat pengedaran beras penting. Malah, nama "Kurashiki" boleh diterjemahkan secara kasar sebagai "bandar gudang", yang merujuk kepada gudang di mana beras itu disimpan.



Banyak bekas rumah Kurashiki telah diubah menjadi muzium, butik dan kafe. Muzium Ohara adalah muzium Kurashiki yang paling mengesankan, mempamerkan koleksi karya besar oleh seniman Barat yang terkenal. Kak Z tidak dapat mengambil gambar sebab waktu sampai kesini sudah lewat petang, Since it winter kawasan cepat gelap. Semasa dari stesen keretapi ada 2 cabang salan hendak kesini. Kak Z ambil jalan kanan semasa pergi dan jalan kiri ketika balik.




Jika ada plan untuk datang ke Kurashiki buat itinerary untuk Okayama untuk sehari termasuk Kurashiki. Kak Z hanya pergi ke Kojima Jeans Street dan Kurashiki ketika di Okayama. Ada juga yang datang ke Okayama untuk bermain snow masa winter. Memang cantik Okayama juga da taman dan istana yang cantik masa musim Spring. Sebenarnya banyak aktiviti yang boleh dilakukan disini. It will be my next plan. 

Pengalaman di Jepun ada pahit dan manis. Lebih banyak manis dari pahit. Manis orangnya tapi few days rasa pahit tu ada walaupun sedikit. Mengenai hal penginapan. Kak Z nasihat korang. cari penginapan yang betul-betul untuk  korang menginap. Jangan fikir murah sahaja tapi fikir keselesan dan keselamatan. Kak Z travel dari  Korea ke Tokyo pergi Fuji kemudian ke Kyoto akhir sekali menginap di Osaka, semua Kak Z duduk dorm. Memang best jumpa orang dari negara lain. Tapi menginap di Osaka memang serik. Geng satu dorm pun merasakan pekara yang sama. 

Satu malam pemilik geusthouse masuk tanpa mengetuk pintu ketika kami dalam bilik. Sebab Kak Z berani, Kak Z warning pada dia next time if you want to enter this room please knock the door because we all ladies here. If not i'll will write a bad review about you. Hari pertama sampai, bilik overbook. Jadinya kita lah mangsanya. Guesthouse yang mana? Better Kak Z tidak share namanya.. Sebab I don't create issue to fight with them. My advice for you guys.. cari betul-betul.

Untuk ketika ini cerita Jepun sampai disini. 16 hari travel solo di Jepun. Rasa cukup selamat. Sebelum ke Jepun, travel Korea 10 hari. Balik dari Jepun travel ke Hong Kong. Memang berbeza. Korea dan Jepun wajib sesat dan Hong Kong tidak mudah sesat. Perjalanan Kak Z adalah  research untuk membuat travelog perjalanan solo untuk wanita yang berumur seperti Kak Z iaitu Makcik Backpacker. Insyallah doakan berjaya. Buat sementara waktu ini adalah catatan perjalanan Kak Z ke Jepun. Versi lain catatan perjalanan ke Korea dan Hong Kong dan Hong Kong lagi sebab baru mendapat surat tawaran untuk ke Hong Kong semula. Julai ke Thailand. Insyallah November 2018, Kak Z akan solo road tour ke Portugal, Spain, Adorra dan Monaco. 

Doakan kejayaan projek ini.

Sekian terima kasih.

ok bai

Sumber:

https://www.jnto.go.jp/
http://www.japan-guide.com/
http://www.hyperdia.com/en/
https://www.facebook.com/groups/Road.To.Japan/?ref=br_rs

JNTO JAPAN OKAYAMA SOLO TRAVELER Kurashiki Okayama Kojima JNTO Japan Solo Traveler JR pass Muslim

No comments:

Post a Comment