22 March 2018

TRAVELOG 11: SAGANO ROMANTIC TRAIN



Sagano Romantic Train apa yang anda lihat dengan menaiki keretapi ini? Kak Z pun tidak pasti sebelum menaiki keretapi ini. Katanya pemandangan cantik ketika musim spring dan autumn. Kak Z naik di akhir autumn. Apa lagi sejuk tahap gigil. Duduk lagi coach yang tidak bertutup padan muka aku. Pakai sarung tangan pun beku. Nak menyumpah pun tak boleh sebab sendiri yang cari pasal, jadi sabar je lah sampai turun. 


Memang romantik kalau berdua tengok keindahan kawasan sepanjang trek keretapi. Kalau sejuk boleh warm each other. Tapi beku kalau ko solo traveller. Kak Z naik dari Torokko Kameoka Station dan turun di Torokko Arashiyama Station. Taubat nasuha aku. Sejuk punya pasal. Hidup kat negara -40c tak lah sesejuk ini. Ini memang sejuk betul. 



Dalam perjalanan menaiki keretapi ini kita akan melalui pemandangan indah di sepanjang Sungai Hozu. Pokok di sepanjang perjalanan masih berwarna merah oren dan kuning . Ada juga yang berwarna hijau. Kalau Kak Z sampai lebih awal  mungkin lebih cantik. Sebab melihat yang di tulis didalam blog-blog lain, Sagano Romantic train mungkin seronok di naiki ketika spring atau awal autumn. jangan datang akhir autumn atau musim sejuk. Mulut dan pipi korang pasti mengalami kekejangan macam Kak Z. Cuba hendak senyum pada Malaysian yang tegur pun tak mampu. adehhh.. sejuuuukkk



Perjalanan mengambil masa lebih kurang 15 minit dari Torokko Kameoka Station dan turun di Torokko Arashiyama Station. Walaupun sejuk Keretapi ini penuh dengan penumpang. Ada beberapa coach. Pasti yang berebut ialah coach tanpa bumbung. Kak Z tanpa sedar diri asal dari negara panas book coach tersebut. Tiket Kak Z telah tempah awal sehari sebelum perjalanan di Stesen Tambaguchi, Kyoto. Awalnya macam panik mungkin tidak dapat tiket untuk awal pagi. Tanya pada master station boleh atau tidak beli tiket Sagano Romatic Train di stesen beliau. Beliau akata boleh. Alhamdullilah Train Master boleh berbahasa Inggeris. Rata-rata train master di Jepun yang Kak Z jumpa boleh berbahasa basic English. Jadi korang jangan risau kalau sesat di Station keretapi. Sebab yang muda-muda semua boleh berbahasa Inggeris. Tapi masalah kalau naik bus. Semua yang jumpa tidak tahu berbahasa Inggeris. Yang sukanya mereka suka hendak menolong walaupun seorang bahasa itik dan seorang lagi bahasa ayam.


Semasa membuat tempahan master station akan tanya pukul berapa? dari mana ke mana? coach yang mana? Tempat yang mana jika ada kekosongan? Berlagak..pilih pukul 9.15 pagi. Dari Torokko Kameoka Station dan turun di Torokko Arashiyama Station. Coach tidak bertutup dan duduk tepi tingkap. 


Pergi balik hostel, mamat arab yang jaga counter reception. Dia tanya "are you serius choosing that coach?" dia bantai gelak. Dia nasihat bawa extra baju panas sebab sejuk. Akibat kedegilan diri sendiri memang sejuk. hingga tidak mampu mengambil gambar yang cantik. Sedikit frust. Kalau tanya Kak Z, are you goin to ride again? Jawapannya tidak. Mungkin 10 minit dan harga tiket 620Yen boleh beli Kebab. Itu pendapat Kak Z. Mungkin orang lain pendapatnya lain. So korang study betul-betul sebelum buat keputusan.




Kak Z naik dari Torokko Kameoka Station dan turun di Torokko Arashiyama Station untuk ke Bamboo Forest. Turun keretapi hanya 5 minit sahaja berjalan kaki dari station. Bagi ibubapa yang bawa anak dengan memakai stroller agak sukar juga untuk melalui tersebut. Kalau korang nak cuba juga why not boleh aje. Daku tidak sanggup. Maybe dah tua kot. Anak-anak pun dah besar rasa macam susah tengok orang lain susah payah bawa stroller anak-anak meraka menaiki tangga station dan berjalan ke bamboo forest.



Macam mana hendak menaiki Sagano Ramantic Train ini? Korang boleh membuat tempahan awal atau beli di station di hari untuk menaiki train tersebut. Book awal dapat tempat duduk dan pilih the best seat dah pastinya seat tepi mengadap sungai. Tempahan boleh di buat di JR ticket Kyoto Station atau kawasan sekitarnya. Kak Z beli di station kecil iaitu Station Tambaguchi. Sebab mereka boleh check dalam sistem samada ada kekosong atau tidak. Kak Z pun seperti korang juga yang belum pernah naik keretapi ini. Risau tiket habis. Bila tanya pada master station rupanya boleh juga di beli dengan dia orang. 

Ada beberapa pilihan untuk menaiki keretapi ini Kak Z pilih Torokko Kameoka Station dan turun di Torokko Arashiyama Station. Pilihan lain dari naik dari Saga Arashiyama turun di Torokko Kameoka. Atau dari Saga Arashiyama station turun di Torokko Arashiyama kemudian ke Bamboo Forest. Tapi Laluan Saga Arashiyama ke Torokko Arshiyama tidak beberapa menarik katanya melalui review blogger yang lain. 



Oleh kerana Kak Z naik dari Torokko Kameoka Station, Kak Z ambil train dari station Tambaguchi arah Kameoka dan turun di Umahori Station. Bayaran tidak pasti sebab pakai JR pass. Korang boleh check di www.hyperdia.com atau www.rome2rio.com. Disana ada detail mengenai harga tiket keretapi.




Turun di Umahori kena berjalan lebih kuran 20 minit. Dalam cuaca sejuk perlahan sikit berjalan. Jangan risau ada pertunjuk di sepanjang perjalanan. Lalu sahaja bawah jambatan sudah nampak sawah padi. Orang jepun tanam padi bukan tabur tapi semai cara cucuk anak padi ke dalam tanah. Macam mana Kak Z tahu? Sebab mak pak kami dulu tanah padi cara ni. Cuba lihat sawah ini. Ikut susanan dan teratur. 

 

Dari sawah padi terus belok ke kanan. Jalan terus hingga nampak station Sagano Scenic Station. Sepanjang perjalanan kita mungkin bertemu orang tempatan. Cuba-cubalah senyum pada mereka. Insyallah mereka akan tunjuk arah pada korang mana hendak di tuju. Diorang tahu kita ni pelancongan luar. Jangan takut lah....


Sampai sahaja station korang kena naik atas setingkat. Pada meraka yang bawa stroller atau wheel chair ada lalu untuk mereka yang memerlukan. Yang sihat dan mampu naik tangga je lah.. Senang lah semua kemudahan ada disini.










Sampai atas ada ticket counter. Yang tidak membeli ticket lagi boleh beli di sini. Tempat duduk 'pat pat dia punya" siapa cepat dia dapat lah. Kalau lambat maybe kena berdiri atau tempat duduk lebih kearah bukit bukan cerunan sungai.  Tidak mengapa berdiri lagi senang untuk ambil gambar 15 minit jer pun. Pada tiket ada tertera tempat duduk yang telah kita pilih. Jangan risau kalau tetiba tempat duduk kita kena chop dengan orang lain. Memang orang itu cari nahas.



Keretapi dari Saga Arashiyama adalah pada pukul 9.00pagi. Keretapi akan sampai di station Torokko Kameoka pada pukul 9.15. Gate akan di buka pada pukul 9.00. Sambil menunggu keretapi sampai bolehlah bergambar. Orang memang ramai jadi berhati-hati dan jangan tolak menolak. Semasa Kak Z nak naik sedih juga kita beratur tapi pelancong dari negara lain bertolak dan berebut. Korang jangan ikut perangai macam tu faham..



10 minit kesejukan didalam train sampai di Torakko Arashiyama. Kenapa turun di Torakko Arashiyama sebab hendak ke Bamboo Forest. Ini namanya jalan belakang. Waktu Kak Z sampai masih tidak berapa ramai orang senang hendak bergambar. Oleh itu next travelog kita cerita pasal Bamboo forest...pisttt belakang bamboo forest tu ada kubur tau...hiii


Lokasi

Arashiyama, Kyoto, Japan

Jam Beroperasi

Masa dari 9:00 hingga 16:00 (sehingga pukul 17:00 pada waktu sibuk)

Tutup

Rabu (kecuali cuti umum, semasa musim cuti musim panas dan musim cuti musim gugur), 30 Disember hingga akhir bulan Februari

Kemasukan

620 yen sehala antara Stesen Torokko Saga dan Stesen Torokko Kameoka

Ok bai

Sumber:

https://www.jnto.go.jp/
http://www.japan-guide.com/
http://www.hyperdia.com/en/
https://www.facebook.com/groups/Road.To.Japan/?ref=br_rs

JNTO JAPAN KYOTO SOLO TRAVELER  JNTO Japan Solo Traveler JR pass Muslim

Bambo groves Arashiyama Kyoto JTNO Backpacker Japan Osaka Sagano JR Togetsukyo Sagano Romantic train

1 comment:

  1. Salam kenal Kak Z.
    memang best kan Japan. tapi kalau sejuk2 berjalan memang potong mood sikit kan.

    ReplyDelete